MALATYA ÖTEKİLERİN GÜNDEM 24 HAZİRAN  2018 SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN-ARZELLA BEKTAŞ



Merhaba; • Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
-1994 Diyarbakır Silvan doğumluyum.Batman üniversitesi Tıbbi Laboratuvar teknikerlik mezunuyum. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Adalet bölümü öğrencisiyim.
• Neden siyaset?
-Bildiginiz üzere ülke OHAL le KHK larla yönetilen bir ülke halini almıştır.Mevcut iktidar 16 yıldır ülkede sürdürülemez bir yaşam yaratmıştır. Bölgede yaşayan herkes gibi bende Kürt kimliğimden,kadın ve gençlik kimliğimden kaynaklı AKP iktidarının tüm kesimlere yönelik şiddet politikalarından birinci elden etkilenenlerden bireylerden biriyim.Siyaset salt mecliste yer edinmek olmasada bu faşist iktidarla mücadele edebilecegimiz alanlardan biride siyasettir. Siyaset AKP iktidarının tekelinde salt mecliste var olma durumuna getirilmiştir.Bende Akp-Mhp iktidarina TAMAM demek için,Kürt sorunun çözümü için,kadına yönelik şiddette ve sömürüye dur demek için,özgür bilim demokratik üniversiteler için,gençlerin siyasette aktif rol alması için,savaşlara dur demek için toplumun tüm sorunlarının etkin çözümünün bir aracı da siyasette yer edinmek olduğu için genç bir kadın olarak tüm bu sebeplerden dolayı siyaset diyorum.
• HDP’den aday olmak fikri ne zaman oluştu?
-Açıkcası başta aday olma gibi bir fikrim yoktu ama yukarıda saydığım tüm sebepler ve kürt halkına karşı topyekûn saldırıların başlaması ile diyebilirim
• Siyasi geçmişinizden biraz bize söz eder misiniz?
-Kürdistan da büyüyen ve yaşayan her genç gibi bende siyasetle erken yaşlarda tanıştım. Partimizin mahalle ve yerel çalışmalarında yer aldim.Üniversite yıllarımda 2016 yılında KHK ile kapatılmış olan Batman Üniversitesi Özgür öğrenciler Derneğinde aktif olarak yer aldim.Hakkımda açılan bir davadan ötürü kısa bir süre tutukluluk yaşadım.


• Cumhurbaşkanı adayı sayın Demirtaş, Eş Genel Başkanların dahi tutuklandığı bir dönemde Milletvekilleri olarak ne kadar etkili olabilirsiniz?
-Özel de HDP genelde demokrasi ve özgürlük hareketini yenilmez ve güçlü kılan durum şu ki;bu hareket hiç bir zaman demokrasiye ,özgürlüğe ve barışa olan inancını zindanlara hapsedilerek katledilerek var olan değerleri elde etmek için mücadelesinden vazgeçmedi vazgeçmeyecektir.Bu temelde bu ilkeleri kendimize referans alarak bu yola baş koyduk.Bu temelde tüm gücümüzle mücadeleyi daha geniş alanlara yaymak için elimizden geleni yapacağımıza inanıyor ve bu ülkenin hasret kaldığı demokrasiyi kadınların getirecegini de biliyorum.
• Siyasi süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
-95 yıllık Türkiye siyasi tarihinde iktidara gelmiş en tutarsız en katliamcı en soykırımcı en kaldırılabilir en kirli siyasettin yürütüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Önceki sorularda da belirttiğim gibi ülkede bir yönetememe durumu ile karşı karşıyayız.Üniversiteleri daha iyi yönetebilmek için böldüğünü söyleyenler kalkıp ülkenin tek adamla yönetilmesini savunuyor. Açıkcası bu durum içler acısıdır.16 yıldır ülkeyi yönetenler (yönetenler diyorum çünkü Akp iktidarı tek başına değildir bu gerici faşist inkârcı bir zihniyet sorunudur.) Sanki 15 -16 yıldır bu ülkeyi HDP ve sayın Demirtaş yönetmiyormuş ve tüm bu ölüp bitenlerin sorumlusu ve suçlusu bizlermişiz gibi çıktığı her meydanda konuştuğu her alanda Hdp ve Demirtaş 'ı hedef göstermektedir. Hdp ve sayın Demirtaş 'ın bu zihniyeti ,bu iktidarı ,bu düzeni değiştireceğini çok iyi bildiklerinden iftira ve karalama politikalarını sürdürüyorlar. Son günlerde Kandile girme sözkonusu edilmekte bizler her zaman ölüme karşı yaşamı savunanlar olarak çok iyi biliyoruz ki dertleri sadece daha fazla oy devşirmektir. Bugün alanlarda Hdp çalışması yapan arkadaşlarımız baskılara maruz kalmaktadır. Ama hiç bir güç bizim inancımızı sarsmaya yetmeyecektir. Bizler burdayız bizler değiştireceğiz ve biz kazanacağız.


• AKP bu secimde gider mi?
-Akp öyle ki ben seçilmezsem de gitmem izlenimi bırakmaya bıraktırmaya çalışıyor. Ama Dünyada bir çok örneğide olduğu gibi diktatörlerde seçimle gider ve gidecektir de.
• AKP giderse bunda HDP’nin rolü ne olur?
-Bizler seçim startı verdiğimiz günden beri bu seçimin anahtarının Hdp olduğunu hep dile getirdik. Keza bu böyledir de tek adama karşı çok kimlikli çok inançlı cok dilli çok kültürlü yeni yaşamı savunan Hdp Akp-Mhp bloğunun korkulu rüyası olduğundan ötürü bugün tüm seçilmişleri ,yöneticileri,çalışanları,cumhurbaşkanı adayı dahi cezaevlerinde rehin bulunmaktadır. Bu yüzden Akp yi gönderecek temel parti HDP dir.
• 24 Haziran seçimlerinde Malatya'da iddialı mısınız?
Daha önceki seçimlerde Malatyadan vekil çıkarmamış olmamıza rağmen bu seçimde en az bir vekil çıkaracağımıza inanıyorum.Tabi bu fikri destekleyen halkın Hdp ye olan inancı ve yaklaşımıdır. Önceki seçimlerde başka partilere oy verenlerin bu seçimin umut ışığı olarak Hdp yi görmeleri bizlerde de büyük inanç ve çoşku yaratmaktadır.Bizler çaldığımız her kapıda sıktıgımız her elde senle değişir dedikçe seçmenin hep beraber değiştireceğiz söylemi tekrarlanmaktadır. Bu yüzden Malatya da iddalıyız.
• Malatya halklarına bir çağrınız var mı?
-Evet , Bizler bütün Türkiye halklarını özgür kılacağız. Evlerinizin kapılarının işaretlenmemesi için, artık hiç kimsenin katledilmemesi için,gençlerin kadınların çocuklarımızın özgürce yaşayabileceği bir ülke için hepimizin Hdp de birleşmesi gerekiyor. 24 Haziran kalıcı ve onurlu bir barış için umuttur.Gelin hep beraber bu umudumuzu sandıklardan çıkacak zaferle sonuçlandıralım.Gelin hep beraber 1 OY HDP YE 1 OY DEMİRTAŞ A diyelim.


• Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Savaş politikalarıyla iktidarını sürdürmeye çalışanlara ,ablukalara ,yıkımlara inat barış diyenler kazanacaktır.
• Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz.
Havuz medyasının sessizliğine ve görmezden gelmesine karşın ötekilerin bizlerin sesi olduğunuz için bizler teşekkür ederiz.
Editör: Haber Merkezi