VAN - Edremit Belediyesi’ne atanan kayyım, Urartular döneminden kalma tarihi Kız Kalesi’nde restoran ve kafe bulunan projeyi hataya geçirdi. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Eş Sözcüsü Seher Ataş, “Van’daki Urartu, Selçuklu ve Ermeni yapıları tahrip edildi. Kendilerine uygun bir tarih yaratma ya da tarihi kendi dönemlerinden başlatma çabaları, bölge kültürü, dili ve hafızasına saldırıdır” dedi.


İki yıldır kayyım politikalarıyla yönetilen Van’da “restorasyon” adı altında doğa, tarih ve kültürel miras, tahrip edilerek özgünlüğü kaybettirildi. Yakın zamanda “restorasyon” denilerek dokusu bozulan Peynirciler Çarşısı ve Şeytan Köprüsü’ne şimdi de Edremit’te bulunan tarihi Kız Kalesi eklendi.


Tarihi kalede restoran ve kafe


Urartular döneminden kalma tarihi Kız Kalesi, aslına uygun olarak yapılan küçük restorasyonlarla günümüze kadar taşınırken, Edremit kayyımı Atıf Çiçek tarihi kaleyi imara açarak kafeterya ve restoran açmak için inşaat çalışmalarına başladı. Yerel kaynaklar projede, yere gömme traversler, travers merdivenler, ahşap korkuluklar, rölyefler, oturma bankları, ağaç altı oturma yerleri, kaya bahçesi, kadınlar için el işi ürünleri satış noktaları, aydınlatma, 25-30 araçlık otopark ve yer yer peyzaj çalışmaları yer aldığını belirtti.


‘Amaç bölgeye ait ne varsa yok etmek’


Mezopotamya Ekoloji Hareketi Eş Sözcüsü Seher Ataş, siyasi iktidarın kayyım atama mantığının bölgeye ve bölge insanına ait ne varsa çalma, tahrip etme ve yok etme üzerine olduğunu dile getirdi. “Tam da amaçlarına uygun şekilde bölgede ne var ne yoksa kayyım eliyle yok edildi” diyen Seher, “Restorasyon eski bir yapıda yıkılmış, bozulmuş alanı aslına uygun biçimde onarmadır. Ancak kayyımlar bu tarihi alanların hepsini rant alanına açtı, beton ve demire boğdu. Kayyımların bölgenin tarihi, doğal, kültürel mekanlarına saygılı olmasını tabi ki beklemiyoruz çünkü amaçları her şeyi yok ederek bizlerin tarihi belleğini yok etmek. Restorasyona ya da rekreasyona alınan bütün yapılar doğal formlarını kaybetti. Van’daki Urartu, Selçuklu, Ermeni yapıları tahrip edildi. Kendilerine uygun bir tarih yaratma ya da tarihi kendi dönemlerinden başlatma çabaları bölge kültürü, dili, hafızasına saldırıdır” diye konuştu.


‘Beton dökmek restorasyon değil’


Kayyımların restorasyon ya da rekreasyon yapmadığını, zaten amaçlarının da yandaşlarına para kazandırmak olduğunu vurgulayan Seher, “’Kız Kalesi’ni restore ediyoruz’ diyorlar bakıyorsunuz kafe yapım çalışmalarına başlamışlar. Kafe yapmak, beton dökmek, demir döşemek, ağaç kesmek restorasyon ya da rekreasyon yapmak değildir” diye konuştu.


‘Kayyım doğal sit alanını ranta çevirdi’


Kayyımın Edremit’teki ilk talanının Kız Kalesi olmadığını dile getiren Seher, şöyle devam etti: “Edremit Kız Kalesi Urartular’dan günümüze kalan nadir dokulardan biri. Aynı zamanda da sit alanı kabul edilmiş bir yer. Kayyım zihniyetinin sit alanlarını tahrip edip tarihin geleceğe aktarılmasını engelleme çabasını kabul etmediğimizi defalarca söyledik ve tekrar söylüyoruz. Bölge insanının belleğini yok etme çabaları ve bu misyonu amacıyla Van’daki bütün alanlara saldırması kabul edilemez. Kız Kalesi Vanlıların ve Van’a gelen herkesin ilk uğrak mekanlarından biridir. Bir dönem Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü vardı acaba bu kurum şu anda ne yapıyor? Kurulma amacı, çalışma alanı ortadan kaldırılan kurum yalnızca tabela kurumu mudur? Hepimizin Kız Kalesi’ne sahip çıkması gerekiyor yoksa bütün doğal, tarihi, kültürel değerlerimiz kayyımlar tarafından yok edilecek.”
Editör: Haber Merkezi