DİYARBAKIR - Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) Başkanı Mehmet Esen, bir toplumu ayakta tutan en önemli unsurun dil olduğunu söyledi.



Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) 1’nci Olağan Kongresi’ni Diyarbakır'da gerçekleştirdi. Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında yapılan kongreye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Şerif Camcı, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyelerinin yanı sıra Kürtçe dil eğitimcileri katıldı. Kongrede Eş Başkanlığına Mine Karakaş- Mehmet Esen  seçildi



‘DİL İÇİN MÜCADELEYE DEVAM’ 


Kongrenin açılış konuşmasını yapan MED DER Eş Başkanı Mehmet Esen, bir toplumu ayakta tutan en önemli unsurun dil olduğunu vurguladı. Dili olmayan bir halkın ne sağ ne de ölü olduğunu dile getiren Esen, çıkarılan KHK'ler ile Kürtçe dil eğitimi veren kurumları kapatılsa da Kürt halkının elinin bağlı olmadığını, dili için mücadele etmeye devam ettiğini ifade etti.


MED DER’i 6 ay önce açtıklarını hatırlatan Esen, “Dil, bir ulusun yol haritasıdır. Bilindiği gibi devletin Kürt halkına bakışı her zaman inkar temelinde olmuştur. Kimseden bir beklentimiz olmamalı, ana dilimizi yaşamın her alanında geliştirme mücadelesini vermeliyiz” dedi.


‘DİL KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’ 


Dil eğitimcisi İbrahim Halil Taş da, Kürtlere ait olan her şeyin tartışma haline getiren bir sistem ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Dil konusundaki duruşlarını netleştirmeleri gerektiğini dile getiren Taş, “Dil kırmızı çizgimiz olmalıdır. Sadece folklorik bir anlam ifade etmemelidir” dedi.


Konuşmalarının ardından MED DER mevcut yönetimle devam kararı aldı.
Editör: Haber Merkezi