DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ HABER HAMZA ÖZKAN Fuar kapsamında saat 15:00’de Rober koptaş ile  Mıgırdiç Margosyan “Diyarbakır’ı Edebiyatının kaynakları” isimli bir söyleşi gerçekleştirdi.


Söyleşide Mıgırdiç Margosyan’ın hayatı, edebiyatı ve eserleri konuşuldu. Margosyan Diyarbakır’da geçen çocukluğu ve gençliğinden bahsederken duygu dolu anlar yaşadı.

Margosyan, Türkiye’de Ermenilerin yok sayıldığına değinerek, “Mesela ülkede bizim birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz güzel güzel sıfatlarla yan yana dizilir, ancak bazı kişiler televizyon veya gazetelerde günün konjonktürüne göre yorum yaparlar. Bir konu esnasında şöyle söylerler mesela ‘biz Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkesiyle hep birlikte kardeş gibi yaşıyoruz’. Onlar bu kardeş gibi yaşadığı ırkları sayarken ben hep, acaba ne zaman Ermeni diyecek, diye beklerim. Ancak hiçbir zaman söylemezler, kardeş gibi yaşadığı ırklar arasında hiçbir zaman Ermeniyi saymazlar’.

Tabii onların bunu dememesi onlar için bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat ben televizyon veya gazetelerde bir kez de olumlu olarak Ermeniler ve Rumlar gibi bu coğrafyanın kadim halklarının isimlerinin anılmasını beklerim’’ dedi.



İkili, söyleşi sonrası Aras Yayınları standında imza etkinliği düzenledi.

Mıgırdiç Margosyan Kimdir?

23 Ara­lık 1938’de Di­yar­ba­kır’da, Han­çe­pek Ma­hal­le­si’nde (Gâ­vur Ma­hal­le­si) doğ­du. Eği­ti­mi­ni Sü­ley­man Na­zif İl­ko­ku­lu, Zi­ya Gö­kalp Or­ta­oku­lu, da­ha son­ra İs­tan­bul’da­ki Bez­ci­yan Or­ta­oku­lu ve Get­ro­na­gan Li­se­si’nde sür­dür­dü. İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Fel­se­fe Bö­lü­mü’nü bi­tir­di.

1966-1972 yıl­la­rı ara­sın­da Üs­kü­dar Se­lam­sız’da­ki Surp Haç Tıb­re­vank Er­me­ni Li­se­si’nde mü­dür­lü­ğün ya­nı sı­ra fel­se­fe, psi­ko­loji, Er­me­ni di­li ve ede­bi­ya­tı öğ­ret­men­li­ği yap­tı. Da­ha son­ra öğ­ret­men­li­ği bı­ra­ka­rak ti­ca­re­te atıl­dı. Ede­bi çalışma­la­rı­nı ara­lık­sız sür­dür­dü. Mar­ma­ra ga­ze­te­sin­de ya­yım­la­nan Er­me­ni­ce öy­kü­le­ri­nin bir bö­lü­mü Mer Ayt Goğ­me­rı [Bi­zim Ora­lar] adıy­la ki­tap ha­li­ne geti­ril­di (1984) ve bu ki­ta­bıy­la 1988’de, Er­me­ni­ce ya­zan ya­zar­la­ra ve­ri­len Eliz Ka­vuk­çu­yan Ede­bi­yat Ödü­lü’nü (Pa­ris-Fran­sa) al­dı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâ­vur Ma­hal­le­si (1992), Söy­le Mar­gos Ne­re­li­sen? (1995) ve Bi­le­ti­miz İs­tan­bul’a Ke­sil­di (1998) ad­lı Türk­çe ki­tap­la­rı­nı, 1999’da ikin­ci Erme­ni­ce ki­ta­bı Dik­ri­si Ape­ren [Dic­le Kı­yı­la­rın­dan] iz­le­di. Gâ­vur Ma­hal­lesi Aves­ta Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan Li Ba Me, Li Wan De­ran [Bi­zim O Yö­re­ler] adıy­la Kürt­çe ola­rak ya­yım­lan­dı (1999). Türk­çe ka­le­me al­dı­ğı Tes­pih Ta­ne­le­ri (2006) ad­lı anı-ro­ma­nı­ büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir kısmı Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da kitaplaştırıldı (Lis tarafından. 2011’de yeni basımı Aras). 1996-1999 arasında Agos gazetesinde yayımlanan makalelerinden yapılan bir seçki olan Zur­na 2009’da, yine Evrensel yazılarından derlenen Çen­gel­li­iğ­ne (ilk basımı 1999, Belge) ve Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerinde yayımlanan makalelerinden derlenen Kür­dan 2010’da kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.
Editör: Haber Merkezi