Devlet Bile Olsan Millete Saygılı Olacaksın !
Son zamanlarda “ben devletim”lafını çokça duyar olduk. Özellikle HDP’li seçilmişlerin uğradığı saldırılar da bir tehdit olarak kullanılıyor.
Bu kavramı kullananlar ya devletin ne olduğunu bilmiyor ya da onların kafasında devlet böyle bir şeydir ve birilerinden aldıkları cesaret ile böyle bir yola tevessül ediyorlar. Her ne düşünce ve amaç ile kullanıyorlarsa kullansınlar hem devletin kanunlarına göre suç işliyorlar hemde millet iradesine dolasıyla halkın kendisine saygısızlık yapıyorlar. Bir kere devlet bile olsan halka saygılı olmak zorundasınız. Zira halkın elinin emeği ve vergileriyle yaşıyorsun bu bir. İkincisi millet olmadan ne devlet olur ne de sen olursun. Çünkü millet olmadan devlet olmaz. Ama devlet olmadan da millet olur. Hem sana ve senin gibi zırtapozlara da hiç mi hiç ihtiyacı olmaz. Ki eğer sen devlet isen devlet hiç de öyle kutsal bir şey değilmiş bildiğin saygısısın zırtapozun tekiymiş demezler mi derler diyorlar.
Artık şu cümleyi bilmeyen yoktur millet devlet için değil devlet millet için vardır. En asgari demokrasi ilkelerinin olduğu devletlerde de bu böyledir. Demokratik ve hukuk devleti olan yerlerde bu ilke ile halk devlete karşı korunmaya alınmıştır ki birileri haddini aşıp kendini başka bir şey zannettiğinde vatandaş korunsun. Evet devlet halkın ve dolayısıyla vatandaşın hakları korumak hizmetlerini sağlamak İçin oluşturulmuş inşa edilmiş organizasyondur. Vergisini alıp kafasına vuran değildir. Böyle oldu mu halk iradesi kendisine saygısızlığı kabul etmez ortak akıl ve politik duruşuyla yönetim değişikliğine giderek kendisinin asıl belirleyici olduğunu hatırlatır.
Yok eğer iktidar buna rağmen biz bildiğimizi okuruz derse. “Biz devletiz; istediğimizi tutuklarız,istediğimizi coplarız, istediğimizi gazlarız, biz güçlüyüz,tomamız var, şuyumuz-buyumuz var”derse,paşa gönlünüz bilir deriz biz de. Ama şunu unutmayın devlet yönetimi şımarık soytarılar yönetimi değildir. İktidarın getirdiği şımarıklık ile halka verdiğiniz her zarar aynı zamanda devlete de verdiğiniz zarardır.
Editör: Haber Merkezi