DERSİM –ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ, Pülümür ilçesinde ücretli öğretmenlik yaparken “güvenlik soruşturması” adı altında işine son verilen Tijda Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekçeyi alamadığını söyledi.
MA'nın haberine göre; Dersim’de yaşayan matematik öğretmeni Tijda Kılıç, ücretli öğretmenlik yapmak için 3 ay önce ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuruda bulundu. Olumlu yanıt alan Kılıç, işlemlerini yaptıktan sonra matematik öğretmeni bulunmayan Pülümür Ortaokulu’nda göreve başladı. Kılıç, 3 ay çalıştıktan sonra işine “güvenlik soruşturması” gerekçe gösterilerek son verildi. Kılıç’a girişimleri sonucu 10 Aralık’ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tebliğ edilen yazıda, “ücretli öğretmen Tijda Kılıç’ın görevlendirmesinin iptali” yazısı dışında her hangi bir gerekçe gösterilmedi.


GEREKÇE GÜVENLİK SORUŞTURMASI 


Konuya ilişkin konuşan öğretmen Kılıç, eğitim ve öğretimin başlaması ile Dersim’in tüm ilçelerine ücretli öğretmenlik için başvurduğunu belirterek, bir çok ilçenin kendisine geri dönüş yaptığını ve birlikte çalışmak istediğini ifade etti. Kılıç, Pülümür ilçesinde matematik öğretmenin olmamasından kaynaklı orayı tercih ettiğini dile getirerek, “Başlarken her hangi bir sorun yoktu. İşe alınırken de bir güvenlik formunu doldurmamı isteyerek, 3 ay sonra soruşturmanın tamamlanacağını söylediler.  Yaklaşık 3 aydır çalışıyorum. Okul müdürünün sözlü olarak bana tebliğ etmesi ile işime son verildi” dedi.


MİLLİ EĞİTİM DE BİLMİYOR


İşten çıkarılmasını hukuksuzluk olarak değerlendiren Kılıç, ücretli öğretmenlik yaptığını, ders başına ücret alarak çalıştığını, resmi olarak devlet ile bir bağının olmadığını ifade etti. Kılıç, işten çıkarılmasının nedenini öğrenmek için gittiği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin de gerekçeyi bilmediklerini söylediklerini vurguladı. Kılıç, şunları söyledi: “Burada bana Kaymakamı işaret ettiler. İşten çıkarılmama dair her hangi bir gerekçeyi içeren tebligat yapılmadı. Sözlü olarak bana, arşiv taraması yaptıklarını, bu nedenle işten çıkardıklarını söylüyorlar. Hangi arşiv taraması? Beni işten çıkaracak ne bulundu? Özelikle çocukların ve benim mağduriyetim söz konusu. Hukuki anlamda mücadelemi sürdüreceğim.”


TEK MATEMATİK ÖĞRETMENİ


Kılıç, bu uygulamaların devletin her alanda sadece kendisi gibi olanı çalıştırabileceğini gösterdiğini dile getirerek, “Hayatın her alanında tek tipleştirme amacı söz konusu. Bizleri ihraç ederek, işten çıkararak, tecrit etmek istiyorlar. Ama böyle bir şey söz konusu bile olamaz. İşten çıkartarak amaçlarına ulaşamayacaklar. Hayat devam ediyor. Biz de bu anlayışlara karşı mücadele ile cevap vereceğiz. Üzüldüğüm tek şey çocukların mağduriyeti. Çocuklar işten çıkarılmama çok üzüldüler. Ve en kötüsü de öğretmensiz kaldılar. Pülümür Ortaokulunda yıllardır matematik öğretmen açığı olmasına rağmen atama yapılmamış. Farklı branşlardan hocalar matematik dersi vermiş. Bu da bir şeylerin bilinçli olarak yapıldığını gösteriyor” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi