DERSİM-Ö-G;  Görevden uzaklaştırılan Akpazar Belde Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, yapılan kayyum atamasının halka hizmet vermelerine engel olamayacağını söyledi.

Dersim’in Mazgirt ilçesinin HDP’li Akpazar (Peri) Belde Belediyesi Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi MA / Semra Turan'a konuştular
Dersim’in Mazgirt ilçesinin HDP’li Akpazar (Peri) Belde Belediyesi Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, 13 Kasım’da görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Çevresi bariyerlerle çevrilen belediye, asker ve polis ablukasına alınırken, belediyeye giriş çıkışlar da kimlik kontrolü ile yapılabiliniyor.


Kayyum atanmasına tepki olarak partililerce protesto eylemi başlatılan beldede belediye eşbaşkanları, her gün eylem katılıp yine mahalle mahalle, köy köy dolaşıp halkla bir araya gelmeye ve kayyum atamasıyla yapılan irade gaspını anlatmayı sürdürüyor.


Eşbaşkanlar Songül Doğan ile Orhan Çelebi, seçildikleri günden bu yana imza attıkları çalışmalar, halkın talepleri ile kayyum ataması ile yarım kalan projeleri hakkında konuştu.


SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE DAVA AÇILDI


Hakkında 2017 yılında sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan bir dava gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırıldığını ve yerine kayyum atandığını söyleyen Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, 3 yıl 4 aylık hapis cezası verilen bu dosyanın 1,5 yıldır İstinaf Mahkemesi’nde olduğunu belirtti.


Duruma bakıldığında yapılan kayyum atamasının hukuki bir dayanağının olmadığını söyleyen Çelebi, kayyum ataması ile ilgili olarak şimdiye değin ellerine resmi bir tebligat ulaşmadığını da paylaştı.


BELEDİYE HİZMETLERİ KAYYUMLA BİRLİKTE DURDU 


Çelebi, “Kayyum, zorla el koyarak, askeri gücü kullanarak belediyeyi teslim alma politikasıdır. Kayyumların daha önceki deneyimlerini de gördük. Belediyelerde bıraktıkları borç, yaptıkları talan ve usulsüzlükler kendi lükslerine yaptıkları yatırımlar kamuoyuna deşifre olmuştu. Belediyeler kayyumlar tarafından keyfi bir şekilde halk aleyhine kullanılıyor. Buraya da atanan kayyum, bir haftadır halka hizmet vermiyor. Kayyum tüm hizmetleri durdurmuş, belediyenin aldığı kararları askıya almış. Kayyum halka hizmet vermemekle de ayrıca suç işliyor” dedi.


‘HALKLA BİRLİKTE SPORUNLARI TESPİT EDİP ADIM ATTIK’ 


31 Mart seçimlerinden itibaren oylarınla seçildikleri halkla birlikte Akpazar beldesinin sorunlarını masaya yatırdıklarını, yapılması gerekenler üzerinde kararlar alarak, hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade eden Çelebi, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Tüm mahallelerin sorunlarını yerinde inceleyerek tek tek tespit ettik. Nüfusun yüzde 90’ı tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. O nedenle ilk olarak burada hali hazırda olan kooperatifimizi aktifleştirdik. 5 ayda 7 buçuk km hat döşeyerek kanalizasyon sorununu çözdük. 11 içme suyu deposunun klorlama sistemini monte ettik. Yine içme suyu hatlarında 5 km yenileme çalışması yürüttük. Kış aylarının çetin geçmesinden kaynaklı köy yollarında çalışmalar başlatıldı. Tüm mahallelerin yollarını yamalama çalışması ile yeniledik. Bazı mahallelerimizde 3 bin metre karelik alana kilitli parke taşı döşemesi yaptık.”


YARIM KALAN PROJELER


Çelebi, bu çalışmaları gerçekleştirirken birçok projelerinin ise yarım kaldığını kaydetti. “Merkezde halkın talebi olan pazar yeri açmak, otopark, küçük bir alışveriş merkezi projeleri hazırlandı. Kredi için başvuru yapıldı. Mevcut haliyle bu projeler de yarım kalmış oldu. Yine stadyum için Spor Bakanlığı’na başvuru yapılmıştı, cevabını bekliyorduk” diyen Çelebi, ancak kayyum ataması ile halkın bu hizmetlerden mahrum bırakıldığını vurguladı.


‘HALK ŞİKAYETÇİ’


Bulundukları ziyaretlerde bu hizmetlere dair memnuniyetlerini dile getiren belde halkının kayyum atamalarını ise kabul etmediklerini kaydeden Çelebi, halkın belediyenin karakola çevrilmesinden şikâyetçi olduğunu ifade etti.


Kayyumlara karşı mücadelenin devam edeceğini ifade eden Çelebi, “Halkımızın sorunlarına ortak çözüm bulacağız. İrademizi geri alana kadar farklı mücadele yöntemlerimiz sürecek” dedi.


EŞBAŞKAN DOĞAN: KADIN ÇALIŞMALARI YARIM KALDI


Eşbaşkan Songül Doğan ise, kayyum atamasının halkın iradesine yönelik olduğunu ve iktidarın seçimle kazanamadıklarını gaspla elde etmek istediğini dile getirdi.


Kayyumların bir diğer hedefinin “eşbaşkanlık sistemi” olduğunu vurgulayan Doğan, beldede yaşayan kadınların özelikle eşbaşkanlık sistemini benimsediğini ifade etti.


Ancak bu sistemi ortadan kaldıran kayyum ataması ile yine başlattıkları tüm kadın çalışmalarının yarım kaldığını belirten Doğan, mahallerde özelikle kadınların talep ve önerilerini aldıklarını, bundan sonra da bu talepleri kadınlarla birlikte hayata geçireceklerini söyleyerek, belde de bir kadın kooperatifi kurmayı amaçladıklarını kaydetti.


‘ÇALIŞMALARIMIZ HALKLA BİRLİKTE SÜRECEK’


Belde halkının kayyum atansa da belediye bünyesinde projelendirdikleri çalışmaların devam etmesini istediğini söyleyen Doğan, “Belde de kadın ve gençlik meclisleri kuracağız. Kadın kooperatifinin kurulması için çalışmaları hızlandıracağız. Kadınlarla düzenli yaptığımız toplantıları daha da sıklaştıracağız. Kayyum atamaları halka hizmet vermemizde engel olamayacaktır. Bize bu görevi halkımız verdi. Geri adım atmayacağız. Halkla birlikte çalışmalarımız sürecek” diye kaydetti.

Editör: Haber Merkezi