ABD-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Maas ile görüştü. Pompeo İran'a uygulanan baskıyı savunurken Maas, Almanya'nın farklı bir yol izlediğini söyledi.





ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, üç hafta önce İran krizi nedeniyle Irak’a gitmesinden dolayı iptal ettiği Berlin ziyaretini gerçekleştiriyor. Pompeo ilk olarak Berlin'de Almanya Federal Hükümeti Dışişleri Bakanı Heiko Maas (SPD) ile görüştü.

Pompeo, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yeniden savundu ve diğer ülkeleri ABD’nin yaptırımlarına katılmaya davet etti. ABD Dışişleri Bakanı Maas ile yaptığı görüşmeden sonra, İran'ın diğer şeylerin yanı sıra, 'terörizmi' durdurmak için yapılan uluslararası anlaşmaya yönelik finansal taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi.

Maas da Almanya ve ABD’nin İran siyasetinde aynı amaçlara sahip olduğunu, İran'ın nükleer silah edinmesini önlenmasinin gerektiğini söyleyerek, Almanya ve ABD'nin şu anda İran'a farklı yaklaşımları olsa da, her iki ülkenin ortak hedefler konusunda net olduğunu ifade etti.

Maas, Alman-Amerikan ilişkisinin önemini vurgulayarak iki ülke arasındaki yakın ilişki "köklü dostluğun" ifadesidir dedi. Birçok uluslararası sorun ve ihtilaf, ancak Almanya-Amerika koordinasyonunda çözülebildiğini dile getirdi.

POMPEO VE MERKEL GÖRÜŞECEK

İkilinin yapcağı görüşmenin ana konusunu iki ülkenin İran politikasındaki farklılıkların oluşturması bekleniyor.

Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ı geçtiğimiz Perşembe akşamı Harvard Üniversitesi'nde  yaptığı konuşmada milliyetçi ve korumacı politikalarından ayrıştığını Trump'ın adını vermeden yinelemişti.

DER SPİEGEL: KUZEY SURİYE'DE PLANLANAN GÜVENLİ BÖLGEYE ALMAN ORDUSU DESTEK VERECEK 

Der Spiegel dergisi, ABD'nin Kuzey Suriye’de oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Almanya’nın askeri destek için yeşil ışık yaktığını öne sürdü. Haberde, IŞİD’e karşı ABD’nin yanında mücadele veren Kürt grupları "hem Türkiye hem de Esad rejiminden korumak için” ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma planları hatırlatıldı.

Washington ve Berlin arasında yürütülen “gizli görüşmeler” sonucunda Alman hükümetinin "güvenli bölgenin korunması için askeri katkıya hazır olduğunun sinyalini verdiği” iddia edildi. Haberde, bunun için Alman hükümetinin Washington'a Ürdün’de konuşlandırılmış askerlerin görev süresinin uzatılması önerisini sunduğuna işaret edildi.

Almanya, IŞİD ile mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona Tornado keşif uçakları ve havada yakıt ikmali yapabilen uçak ile destek veriyor. Suriye ve Irak'ta yürütülen operasyonlara verilen lojistik destek için Ürdün’de konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi 31 Ekim 2019'da sona eriyor.

Habere göre, eğer Alman meclisi bölgede görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzaltılmasına onay verirse, ABD'nin Kuzey Suriye’de kurmayı planladığı güvenli bölgede Alman hava kuvvetlerinin de destek sağlaması mümkün olabilecek.

SOSYAL DEMOKRATLAR KARŞILAR

Son görev süresinin uzatılması sırasında koalisyonun çoğunluğu sarsılmış ve sonuç olarak görev süresi uzatılırken görevin en geç 2019'da sona ereceği net biçimde yazılmıştı.

Ancak,  Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) böyle bir müdahale durumunda hemen reddetmek doğru olmaz görüşünde. CDU / CSU meclis grubu dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, "ABD hükümetinin Suriye'nin kuzeyindeki planlanan koruma bölgesini korumaya yardım etmesinin talebine olumlu bakmalıyız. Ürdün'deki mevcut Alman birliğinin görevi buna göre ayarlanabilir" diyor.

Fakat Sosyal Demokratlar (SPD) bir uzatma görevini kesinlikle reddetti. Dış politika sözcüsü Rolf Mützenich, "SPD geçen yıl uzatılan 'Tornado' konuşlandırmasının bu sonbaharda sona ermesini istedi" dedi. Sözcü "görev süresinin uzatılması ya da düzeltilmesi bizim görüşümüz dışında" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi