Romanyalı Adrian Coman dava açtı, Avrupa Adalet Divanı, eşcinsel çiftlerin evliliğini tanıma ve AB dışında yaşayan eşlerine de oturum izni zorunluluğu getirdi

Avrupa Adalet Divanı, tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, eşcinsel vatandaşlarının birlik dışındaki ülkelerde yaşayan eşleriyle yaptıkları evlilikleri resmen tanıması gerektiğine karar verdi. Yusuf Özkan’ın BBC Türkçe de yer alan haberine göre, AB’nin en üst hukuki organı olan mahkemenin kararı, eşcinsel evliliklerin korunması konusunda bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Karar gereği, eşcinsel evliliklere izin vermeyen AB üyesi Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya ve Slovakya gibi ülkeler de bu karara uymak ve başka ülkede evlenen eşcinsel vatandaşlarının, AB dışında yaşayan eşlerine oturma izni vermek zorunda.

Coman Davası

Adalet Divanı’nın aldığı karara gerekçe olan dava, eşcinsel evlilik yapan Romanya vatandaşı Adrian Coman tarafından açıldı. Coman, ABD vatandaşı Clay Hamilton ile 2010 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de evlendi. Ancak Romanya makamları, eşcinsel evliliğin resmi olarak tanınmaması nedeniyle, Coman’ın ABD’li eşine oturma ve çalışma izni vermedi. Bu karar üzerine mahkemeye başvuran Coman, sonuç alamayınca davayı Lüksemburg’taki Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. “Eş kavramının cinsiyetsiz olduğunu” vurgulayan Divan, AB vatandaşlarının kendi cinsiyle yaptıkları evliliklerin, yasalar karşısında karşı cinsle yapılan evliliklerden farklı olmadığına karar verdi. Coman sonucu, “insanlık onurunun zaferi” olarak değerlendirerek, artık AB ve Romanya’daki yetkililerin gözünün içine bakarak, “Bizim ilişkimiz de aynı derecede eşit ve değerli” diyebileceklerini söyledi.




Editör: Haber Merkezi