YEREL SEÇİMLERE DOĞRU

Yerel yönetimler sürecinde klasik belediyecilikte,aşılamayan her şeyi bilen bütün yetkilerin verildiği ali kıran baş kesen başkanlık modelinin artık hiç bir sorunun çözüm modeli olmadığı ortaya çıkmışken. 31 Mart Kürtlerin Dünya literatürüne kazandırdığı yerel yönetimlerde  Eş başkanlık modelinin 2,kez uygulanacak olması güçlü için asıl karar organı olan ancak çoğu zaman işlevsiz kalan meclisin oluşumuna ilişkin farklı/yanlış doğru tartışmalara doğru bilgi olarak katkı sunmak içindir.(Meclis ve Nasıl olması çalışması gereketiği ayrı tartışma konusu olduğu için burda açımlanmayacaktır.



































































































İlçe Adı İlçe meclis say. B.Şehir mec.
BAĞLAR 37 7
SUR 31 6
KAYAPINAR 37 7
YENİŞEHİR 31 6
ERGANİ 31 6
BİSMİL 31 6
SİLVAN 25 5
ÇINAR 25 5
ÇERMİK 25 5
DİCLE 15 3
KULP 15 3
LİCE 15 3
KOCAKÖY 11 2
HANİ 15 3
HAZRO 15 3
ÇÜNGÜŞ 11 2
TOPLAM 370 72

eş başkanlık sistemi uygulandığından Büyükşehir Belediye meclis üye sayısından ilçe sayısı kadar 1 er sayı eksik sayılmalı

Büyükşehir belediye meclisinde, ilçe belediye başkanları doğal üye olarak yer alırlar. Yasal düzenleme olmadığından eş başkanlardan asıl gösterilmek zorunda kalan doğal diğer eş başkan meclis üyeliği üzerinden katılım sağlayacak.

Büyükşehir belediye meclis üyeleri listedeki sıralama ve partilerin oy oranına göre seçilir.

Büyükşehir belediye meclisleri belediye sınırları için tespit edilen ilçe belediye meclisleri üye sayısının her ilçe için beşte biri alınarak toplam sayı kadar üyeden oluşur. Artık sayılar dikkate alınmaz.  Yedek üyelerin belirlenmesinde de aynı yöntem uygulanır (kontenjan hariç)

BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ SEÇİMİNDE BARAJ

Her ilçe  seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda biri  kadar sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasI partiler ve bağımsız adaylara meclis üyeliği verilmez.Yani Bir ilçede geçerli oyların 1/10 alamayan barajı geçmemiş oluyor.

Seçilecek üye sırasıyla seçilecek sayıya kadar siyasi parti/bağımsız adayların aldığı oyların bölünmesiyle bulunur.

Kontenjan adayı  ;kontenjan adayları ilçede seçilecek meclis üye sayısının 1/10 kadar gösterilir 1.sıra adayı büyükşehir meclis üyeliği için seçilecek kişiler sınırları içinde kalmak koşuluylka Büyük şehir meclis üyesi olarak seçilir.Bu Sayı meclis sayısından düşülür.

Örneğin Bağlar ilçesi için 37 meclis üyesi 37/10:4 kontenjan adayı gösterilir.1.sıra Büyük şehir meclis üyesi olur.Ancak siyasi parti listesini 37-4 :33 olarak düzenler.

Başkanlık divanı ;- Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilânını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından, birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi seçer

Başkan Yardımcılığı, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesi başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir.

Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda belediye meclisinin on gün içinde toplanarak yerine bir meclis üyesini başkan olarak seçer.

31Mart ta yerel demokrasinin örülüp geliştirlmesinin olanakları ortaya çıkmaktadır. Esasında üretebilen,geliştiren katkı sunan meclis katılımcı şeffaf denetleyen yerel yönetimler için hesap verebilmeyi kolaylaştırır.

Kollektif akıl ile komünal emeğin bütünselliği bu zorlu süreçte daha önemli olmaktadır.Bu seçimlerde kayyumları gönderip tahrip edilen kurulamayan sistemi yeninden tesis etme süreci olarak geliştirmek gerekiyor..Herhangi bir ilimizde ortaya çıkacak güç ve potansiyelin doğru kullanımı yerel demokrasiyi geliştirip ülke de yeni bir süreç için imkanlar  yaratacaktır.
Editör: Haber Merkezi