24 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi partilerin ve seçim güvenliği için oluşturulan kuruluşların çalışmaları devam ediyor.

Siyasi partilerin sandıklarda görev alacak üye isimlerini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etmesinin son günü, 3 Haziran Pazar. Sandıklarda görev almak isteyenler partilerin il ve ilçe başkanlıklarına giderek buradan kayıtlarını yaptırabiliyor.

PLATFORMLAR ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Partiler dışındaki farklı platformlar da seçim güvenliği için çalışmalarını sürdürüyor. "Millet İttifakı" partileri ile HDP’nin yanı sıra Sensiz Olmaz Platformu, Hürriyet Hareketi, Oyum Güvende, DİSK, KESK, Memleket Biziz ve Hak ve Adalet Platformu gibi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin kuruluşunda yer aldığı 'Adil Seçim Platformu' da seçimin güvenli şekilde geçmesi için faaliyetlerini sürdüren kuruluşlardan biri.

24 Haziran seçimlerinde ittifaklardan kaynaklı oy sayım sürecinin titizlikle yapılması gerektiğinin altını çizen farklı platformlar hangi partiden olursa olsun tüm seçmenleri sandık başında görev almaya çağırdı.

Platformlar adına yapılan açıklamaların tümünde sandık kurulu üyesi olmak için geç olmadığı hatırlatılarak pazar gününe kadar arzu edenlerin kendilerine yakın gördükleri siyasi partilere giderek başvuru yapabileceği bilgisi yer aldı. Partiler ise hiçbir sandığın boş kalmaması gerektiğinin altını çiziyor.

SANDIK KURULLARININ İŞLEYİŞİ

Sandık kurulları, YSK’nin yayımladığı 135 sayılı genelge ile düzenleniyor. Son yapılan değişikliklere göre sandık kurullarında son seçimde en çok oy alan beş partiden görevliler yer alabilecek. Ancak sandık kurulları resmi üyeleri 1 başkan, 6 asil, 6 yedek üyeyi aşamayacak. Yedek üyeler, asil üyelerin gelmemesi durumunda görev alabilecek. Partilerin yedek üyeleri sadece kendi partilerinden asil üyelerin gelmemesi durumunda onun yerine geçebilecek.

Yasaya göre seçimin başlayabilmesi için en az 1 sandık kurulu başkanı ve 3 üyenin gelmiş olması yeterli sayılacak. sayının yetersiz olması durumunda sandık mahallinden seçmenlerin katılımı ile eksiklik tamamlanabilecek.

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR

Son yasa ile sandık kurullarının düzenlenmesinde önemli değişiklikler de var. Örneğin herhangi bir parti sandık kurulu üyesi veremezse onun yerine önceki seçimde en çok oy almış partinin üyeleri yerleştirilebilecek. Bu kural işletildiğinde, son seçimde en yüksek oyu alan AKP’nin sandık kurullarına ikinci üye vermesi olası olabiliyor.

İttifak Yasası ile birlikte sandık kurulu işleyişinde farklı değişiklikler de yapıldı. İlgili sandık çevresindeki güvenlik sorumluluğu sandık kurulu başkanından alınıp genelleştirildi. Böylece herhangi bir gerginlik ya da olay durumunda sandık kurulu başkanının polis çağırması beklenmeyecek, herhangi bir yurttaşın araması sonucu da polis gelip sandık çevresindeki insanları alandan çıkarabilece
Editör: Haber Merkezi