DİYARBAKIR - Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Elif Tirenç İpek Ulaş’ın yaptığı dernek faaliyetlerini suç olarak değerlendiren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Elif, “Hazırlanan iddianame ve yargılanmalara baktığımızda dernek illegal ama faaliyetler legal olarak gösteriliyor” dedi.

JIN NEWS'te Şehriban Aslan'ının haberine göre; Rosa Kadın Derneği’ne yönelik Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 2020 yılının Mayıs ayında çok sayıda kadın gözaltına alınıp, tutuklandı. Tutuklananlar daha sonra “örgüt üyeliğinden” yargılanırken, çoğu ise hapis cezası verilerek tahliye edildi.

Soruşturma açılan isimlerden biri de derneğin kurucularından ve avukatı olan Elif Tirenç İpek Ulaş. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Elif hakkında, “örgüte üye olma” gerekçesiyle iddianame hazırladı. Derneğin diğer üyelerinde olduğu gibi iddianamenin kes, kopyala ve yapıştır olduğu görüldü.

Resmi dernekte faaliyet yürütmek suç oldu

İddianamede Elif’in soruşturma kapsamında Diyarbakır 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin 21 Mayıs 2020 tarihinde Rosa Kadın Derneği’nde yapılan arama neticesinde resmi belgelerde yer almasına rağmen derneğin Yönetim Kurulu asil üyelik listesinde yer alması, divan tutanağında isminin Yönetim Kurulu asil üyesi olarak belirtilmesi, Genel Kurul toplantısına katılan şahıslar arasında isminin ve ıslak imzasının yer alması suç olarak görüldü. 

İddianamede Elif hakkında ifade veren "ZS35SN58UV52PG10" adlı gizli tanığın, Elif’in örgütün kadın yapılanmasında yer aldığını ve kadın derneklerinde faaliyet yürüttüğü iddiasında bulunduğu görüldü.

‘Suçlamayı kabul etmiyorum’

Elif kendisine dönük yer alan iddialara ilişkin verdiği ifadede, “Rosa Derneği’nin kurucusu ve aktif yöneticisi olduğum doğrudur. Bu derneğin örgütsel bir faaliyette bulunduğu iddialarını kabul etmiyorum. Bu derneğin amacı kadına yönelik şiddetin engellenmesidir. Gizli tanığın beyanını kabul etmiyorum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemi

Savcı, elde edilen deliller ve tanık dinlenmesi sonucunda Elif’in Rosa Kadın Derneği’nin faaliyetleri çerçevesinde “örgütsel eylemlerde bulunduğu”, bu şekilde “kendi iradesini örgütün iradesine teslim ettiği” değerlendirmesinde bulunarak “Örgüte üye olma” iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu.

İddianame Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken ilk duruşma 3 Haziran’da görülecek.

Savcı: Rosa Kadın Derneği tek başına bir suç unsurudur

İddianameye ilişkin konuşan Elif, Rosa Kadın Derneği’nin kurucu üyesi olduğunu, aktif olarak yönetimde yer aldığını ve avukatlığını da yaptığını belirtti. Elif, “Derneğimizi kurarken tüzüğümüzü İçişleri Bakanlığı’na sunduk. Derneğimiz hala yasal bir zeminde faaliyetlerini sürdürüyor. Bildiğiniz üzere geçen yıl Haziran ayında bir gizli tanığın üzerime ifade vermesi üzerine hakkımda soruşturma açıldı. Beyanda yapmadığımız bazı faaliyetleri anlatmış. Ardından gidip ifade verdim ve avukatlarım dosyayı inceledi ve hiçbir suç unsuru bulamadılar. Avukatlar savcıya sorduklarında ise savcı, ‘Ben Rosa’yı tek başına bir suç unsuru olarak görüyorum ve bu benim için yeterlidir’ cevabını verdi” dedi.

‘Gizli tanık beyanı tek başına esas alınamaz’

Bu dosyaya ilişkin bir takipsizlik kararı beklediklerini fakat hakkında iddianame hazırlandığını belirten Elif, dosyadaki tek delilin gizli tanık olduğunu ifade etti. Elif, “Derneğin kendisi illegal ama faaliyetleri legal haline dönüştü. Hiçbirimiz yaptığımız eylem etkinlik ve faaliyetlerimizden kaynaklı yargılanmıyoruz. Sadece derneğin bünyesinde olmamızdan kaynaklı yargılanıyoruz. Yani bir soruşturma açmak istiyorsanız bir gizli tanık beyanı yeterlidir. Beyanlara baktığımızda ise delillere dair en ufak destekleyici bir unsur bulamıyorsunuz. Mahkeme gizli tanık beyanını tek başına esas alamaz bunu destekleyen deliller olmalıdır” sözlerine yer verdi.

‘Dernek illegalize edilmek isteniyor’

Geçen yıldan bu yana Diyarbakır’da gözaltına alınan onlarca kadının olduğunu çoğunun derneğe üye olmadığı halde dernek üyesi olarak yargılandığını dile getiren Elif şu ifadelere yer verdi: “Derneğin bir prosedürü var. Dernekler sisteminde kimlerin bize üye olduğu çok açık yer alıyor. Fakat derneğin yerini bilmeyenden tutun da üyesi olmayan her kadın üye olarak gösteriliyor. Dosyalara bakıldığında kadınların başka etkinliklerle dosyalarının doldurulup yargılandığını görüyoruz. Bununla kişinin ceza almasını sağlayıp dernek illegalize edilmek isteniyor.”

Editör: Haber Merkezi