Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş' hakkında düzenlenen 31 fezlekeden oluşan iddianamenin davasının ikinci duruşmasının görülmesine başlandı.


Ankara 19. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda, Selahattin Demirtaş’ın 14 Şubat 2018’de yapılacak duruşmada bizzat hazır edilmesi kararı vermişti. Demirtaş'ı duruşmada izlemek isteyenler duruşmanın yapılacağı noktada bir araya geldi.



Duruşmayı izlemek isteyenler arasında ise Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar da bulunuyordu. Sincan Ceza Cezaevi içerisindeki 7. numaralı duruşma salonunda Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamaya, yabancı hiçbir misyon temsilcisi alınmadı. Duruşmayı, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan'ın arasında bulunduğu 30'u aşkın milletvekili takip etti. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da salonda hazır bulundu.

Almanya Büyükelçiliği, resmi twitter hesabından duruşmaya alınmadıklarını duyururken edinilen bilgiye göre davayı izlemeye giden diplomatlar arasında Norveç, Danimarka, Kanada, İsveç, İngiltere, Hollanda, İrlanda büyükelçiliklerinden de diplomatlar yer alıyordu. Davada gizlilik kararı bulunmamasına rağmen hakim takdiri ile diplomatların yanısıra çok sayıda Uluslar arası gözlemcinin de duruşma salonuna alınmadığı öğrenildi.

Demirtaş duruşmasını izleyemeyen yabancı gözlemciler:

1. Sylvie Jan: Fransa Komünist Partisi Üyesi
2. Michel Laurent: Fransa Komünist Partisi Üyesi
3. Bente Knagenhjelm: Norveç İnsan Hakları Savunucusu
4. Kari Torsteinson: Norveç İnsan Hakları Savunucusu
5. Margaret Owen: Avukat- LondraBarosu
6. Ali Has: Avukat- Londra Barosu
7. Leila Khaled: Filistin Ulusal Yönetim Üyesi
8. HakanTaş: Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi
9. Søren Søndergaard: Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Milletvekili
10. Stephen Knight: Avukat –Londra Barosu
11. Giacomo Gianolla- Avukat, İtalya



Mahkeme Başkanı, duruşma başında iddianameyi okumak istedi. Ancak söz alan Demirtaş, buna izin veremeyerek, anayasaya aykırılık iddialarını sıralamak istediğini kaydetti.

İddianamenin kabulüne ilişkin itirazlarını sıralayan Demirtaş, Dokunulmazlıklar kaldırılmadan hemen önce gazete manşetlerini tek tek mahkeme heyetine gösterdi. devamında da "Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı" dedi.

Mahkeme başkanıyla usul tartışması yaşandı 

Demirtaş'ın Erdoğan'ın dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili geçmişteki açıklamalarını anımsatması üzerine mahkeme başkanı araya girerek usüle ilişkin itirazlarını anlatmasını istedi.

Sözlerinin usüle ilişkin olduğunu belirten Demirtaş ile mahkeme başkanı arasında şu tartışma yaşandı:

Demirtaş: Bunları dinlemeycekseniz burada kesilim, hiçbir şekilde savunma yapmayayım.

Mahkeme Başkanı: Bizi tehdit etmeyin.

Demirtaş: Tehdit değil usuülü itirazlar bunlar.

Başkan: Başka konulara girmeyin.

Demirtaş: Dokunulmazlığın kaldırılmasını Erdoğan istiyorsa girerim, devam edeceğim konuşmama.

Başkan: Peki devam et.

Demirtaş: Belli ki şimdiden kararı vermişsiniz

Başkan: Hayır vermedik.

HDP'li vekilin duruşmadan atılması istendi

Mahkeme Başkanı, bu sırada konuşan HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun dışarı atılmasını isteyerek, “Sıfatınız ne olursa olsun dinlemek zorundasınız” dedi. Kerestecioğlu karşılık verdi. Daha sonra dışarı çıkarma işlemi gerçekleştirilmedi.

Demirtaş savunmasına şu sözlerle devam etti: Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur" dedi. Anayasa 83/2. maddesine atıfta bulunan Demirtaş, "Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını ancak buna rağmen 15 aydır tutuklu olduğunu belirtiyor. Mahkeme bu denetimi de 15 ay boyunca yapmadı. Milletin iradesini korumanız lazım Selahattin Demirtaş’ın değil! Parlamento korkuyor, yargının cesur olması lazım. Denetim ancak böyle sağlanır. Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Bizde izliyoruz, yargı da izliyor. AKP Parti Sözcüsü; Meclis’te tutuklamadık, uzun süre tutuklamadık diyerek yargı yerine karar verdiklerini alenen beyan etmiş oldular. Tarihin tekerrürden ibaret olduğu düşünülebilir ama öyle değildir. Demokrasi güçleri bugüne dek büyüyerek geldi. 1,5 yıl içerisinde 3000’ne aşkın HDP’li tutuklandı.HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Yargı bir anda HDP hakkında karar mı aldı?Anayasa değişikliğini yapmak için HDP’yi kriminalize etmeleri gerekiyordu o nedenle usule uygun olmayan şekilde bizleri tutukladılar. 31 fezlekeden 1 fezleke tarafıma tebliğ edildi. Geri kalan 30 fezlekeden gizlilik kararı sebebiyle haberdar olamadık ama 31 fezleken savunmam isteniyor. Soruşturmadan bu yana dosya önünüze siyasi saiklerle geldi. Ancak siz usule aykırılıkları gidermek yerine, heyet olarak emniyet müdürlüklerine yazı yazarak başka deliller elde etmeye çalıştınız. Şu ana kadar adil yargılanacağıma dair en ufak bir izlenim edinmedim. Lehime olan delillere dair tek işlem yapılmadı. Heyet olarak bugüne kadar olan hukuk rezaletine ses çıkarmadınız. İçeride de olsak dışarıda da olsak bu ülkenin demokratikleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz..."

Demirtaş, mahkemeden şu taleplerde bulundu:

1- Dokunulmazlığımızın kaldırılmasına ilişkin anayasanın geçici 20. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması ve bu aşamada yargılamada durma kararı verilmesi.

2-Mahkeme olarak sizler dokunulmazlığın anayasaya aykırı kaldırıldığını ciddi görürseniz dosyayı Parlamento'ya iade edip dokunulmazlığın usüle uygun kaldırılmasını isteyin.

3- Yargılamanın bu haliyle yapılamayacağını belirterek düşme kararı verebilirsiniz.

4-31 fezlekenin hangisinin yasama sorumsuzluğuna giriyorsa onları ayıklarsınız, diğerleriyle ilgili de durma kararı verebilirsiniz.

Demirtaş, taleplerini sıraladıktan sonra mahkemenin bunları kabul etmemesi halinde iddianameye okurken Meclis konuşmalarının anlatılması halinde itiraz edeceğini ve “Bunu okuyamazsınız, sorumsuzluk var” diyeceği uyarısında bulundu. Mahkeme, duruşmaya Demirtaş'ın taleplerini karara bağlaması için 13:45'e kadar ara verdi.

Hangi suçlamalar yöneltiliyor?

Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır’da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında “terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş’ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

kaynak: Cumhuriyet
Editör: Haber Merkezi