ANKARA -  SES üyesi kadınlar 27-28 Ekim’de “KHK, Kadın Emeği ve Güvencesizlik” konusunda çalıştay düzenleyecek.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara’da “KHK, Kadın Emeği ve Güvencesizlik” başlıklarıyla 27- 28 Ekim’de çalıştay düzenleyecek. Kadın istihdamının tartışılacağı çalıştayda, “kadın emeği”, “güvencesizlik”, “KHK ve ihraçlar”, “toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sahadaki hali”, “örgütlenme ve mücadele” başlıkları ele alınacak.


Akar Otel’de düzenlenecek olan çalıştayda SES üyesi ve yöneticisi kadınların yeni dönem planlamasını ve mücadele hattını belirleyecek. Çalıştayda kadınlar kamudaki dönüşümün iş yerinde kadın sağlık ve sosyal hikmet emekçilerine yansımasını  “Kamu Personel Rejimi, Sözleşmeli Çalışma, Performansa Göre Ücretlendirme, Farklı Statülerde Aynı İşi Yapmak, Taşeronlaşma, Güvencesizlik, Esnek Çalışma, Angarya ve Örgütlenme ve Mücadele Stratejileri” başlıklarında tartışacak.


SAHADA KARŞILAŞILAN CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİ


Toplumsal Cinsiyet Rollerinden Kaynaklı Yaşanan Eşitsizlik ve Ayrımcılık konu başlığında ise “Bakım Sorumlulukları” başlığı altında “İşyerlerinde kadınlar çocuk bakım yükümlülüklerini nasıl yerine getiriyorlar; neler yaşıyorlar, ne hissediyorlar? Kreşe gönderiyorlarsa mali olarak neler yaşıyorlar? Kreşe gönderemiyorlarsa kime bırakıyorlar, bakımları nasıl sağlanıyor? Okula giden çocukların bakım ihtiyaçları neler oluyor (okul saati dışındaki mesai saatlerinde) çocukların bakımı nasıl planlanıyor?” tartışmaları yürütülecek.


“İktidarın çocuk bakımı konusundaki önerilerinin değerlendirilmesi” başlığı altında iktidarın kadına dayattığı esnek çalışma konusu tartışılacak. Bu bölümde “Cinsiyetçi iş bölümü”, “ Terfi ve Atamalarda”, “ Şiddet, Mobbing ve Taciz” konuları ele alınacak.


GELENEKSEL KADIN ROLLERİ


Kadınların bir diğer önemli çalıştay konusu ise “Otoriter Yeni Rejimin Baskıcı Politikaları Kamu Emekçisi Kadınları Nasıl Etkiliyor” olacak. Konu başlığında AKP iktidarının getirdiği ihraç politikasıyla işlerinden uzaklaşan kadınların yaşadıklarını, kadına dayatılan geleneksel kadın rollerine dönme beklentileriyle nasıl karşılaştıklarını ele alacak.


KADIN DENEYİMLERİ TARTIŞILACAK


İhraç olmuş kadınların yaşamlarını idame etme ve yeniden çalışmak için nasıl yöntemler denediklerinin de ele alınacağı bu bölümde meslekleri dışında iş edinen kadınların yaşadıkları deneyimler ve kolektif üretimde kadınların yaşadıkları deneyimler değerlendirilecek. Kadınlar ayrıca kazanılmış haklarına dönük saldırıları ve yaşadıkları sosyal hak gasplarını da masaya yatıracak.


MÜCADELE STRATEJİSİ BELİRLEYECEKLER


Sendikal çalışmalar önündeki engellerinde ele alınacağı çalıştayda ayrıca kamuya yayılan dinselleştirme politikalarının sağlık hizmetine yansımaları da tartışılacak. Tüm bu tartışmalarında sonunda ise SES’li kadınlar örgütlenme ve mücadele stratejilerini hazırlayarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve 8 Mart Kadın çalışmalarının startını vermiş olacaklar.  kaynak MA / Berivan Altan
Editör: Haber Merkezi