İSTANBUL - HDP’nin çağrısıyla 8 partinin bir araya gelmesini Türkiye’nin önünü açacak bir yol haritası olarak değerlendiren siyasetçi Nesrin Nas, bu ittifakın “Türkiye’nin makûs talihini” değiştirebileceğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Demokrasi İttifakı çağrısıyla sol sosyalist 8 partinin bir araya gelmesi, birçok çevreyi heyecanlandırdı. Buluşmada ülkenin içinde bulunduğu çıkmaza ve krizlere karşı ortak mücadele hattının belirlenmesi ve büyütülmesi öne çıkan mesaj oldu. 8 partinin buluşmasını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Nesrin Nas, ittifakın “Türkiye’nin bugünkü makûs talihini” değiştireceğini söyledi. 

ÜÇÜNCÜ YOL’A İHTİYAÇ VAR

Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunların giderek derinleştiği bir süreçte umudu büyütecek ve topluma güven verecek güçlü bir birliğe ihtiyaç olduğunu belirten Nas, “Mevcut baskı rejiminin, demokratik değişim ve dönüşümün önünü açabilir. Bu nedenle Türkiye'nin demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerinin geniş bir mücadele ortaklığı sağlaması önemlidir. Türkiye, halklarının Cumhur ve Millet İttifakı dışında bir üçüncü yola ihtiyacı var. Çünkü her iki ittifak da İslamcı ve milliyetçi” dedi.

Nas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet ittifakı, sosyal demokrat olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), biraz daha merkeze doğru kaymış bir İYİ Parti, Deva ile Gelecek Partisi ve bunun karşısında ahlaki üstünlüğü her şeyin önüne koyan Saadet Partisi’nde oluşan bir ittifaktır. Ama bir bütün olarak baktığımız zaman bu iki ittifak da birisi daha ılımlı sağda biri de aşırı sağda yani popülist Cumhur İttifakı diyebiliriz. Bu nedenle Türkiye’de bu üçüncü yolu ben çok önemsiyorum.”

‘DEMOKRASİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK’

Girişimin demokrasinin önünü açacağını vurgulayan Nas, halkın yaşadığı sorunları siyasetin merkezine taşıyacak bir açılım olarak gördüğünü dile getirdi. Nas, “Türkiye’de sadece etnik kimliğe dair değil, işçilerin, çalışanların dar gelirlerin, gençlerin, kadınların, sorunlarını siyasetin merkezine taşıyacaktır. Siyaseti özellikle de ekonomiyi teknik tartışmaların alanında çıkarıp insana yaklaştıracak bir ittifak olarak değerlendirmek mümkün” dedi.

TÜRKİYE’NİN KADERİ DEĞİŞEBİLİR

Ortak mücadele zeminlerinin güçlendirilmesi için öncellikle HDP’nin tutum belgesinde belirttiği ilkelere işaret eden Nas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hukuk devletinin işlerlik kazandırılması gibi meselelerde uzlaşabilirlerse, Türkiye'nin makus talihini de değiştirebilir bir ittifak olabilir. Millet ittifakı artı üçüncü yol ittifakı ikisi bir arada parlamentoda çoğunluğu oluşturabilirlerse, bu ittifakta yer alan her parti kendi parti kimliğiyle katılacak. Bu da Türkiye'nin sorunlarını gerçek bir platformda tartışma düzeni oluşturur ve parlamentoya taşır. Yani toplumun somut yaşadığı sorunların çözümünü bir şekilde meclisin gündemine ve iktidar gündemine taşıyacak. Bunun içinde kendileri de her koşulda toplumu örgütleme ve mücadele etmede yan yana durarak, topluma yön verebilir.”

HDP'NİN YOL HARİTASI 

Üçüncü Yol’un güçlendirilmesinin partilerin bu konuda ne kadar istekli ve ortak ilkelerde uzlaşmayı gerçekleştirmelerine bağlı olduğunu hatırlatan Nas, devamla şunları ifade etti: “Çok sayıda parti ve grupların oluşturduğu bu ittifakın Millet İttifakına nazaran daha kolay anlaşacaklarını düşünüyorum.  Çünkü birlikte hareket edecekleri ortak bir zemin var. Ama bu görüşmeleri hızlandırarak daha somut ilkelere bağlamaları ve topluma da bir deklarasyon şeklinde duyurup bir an önce bu yola koyulmaları gerektiği kanısındayım. Ağırlıklı olarak da HDP’nin tutum belgesinin çok daha belirleyici bir yol haritası olduğunu düşünüyorum. Bu Türkiye açısında da belirleyici bir yol haritası ve demokrasinin önünü açacak bir bütün olarak görüyorum.” 

TUTUM BELGESİ 

Nas, “HDP’nin Türkiye'nin kurumlarıyla, hukuki alt yapısıyla, devlet birey ilişkisiyle toplumun geniş kitlelerinin kendisini eşit yurttaş olarak hissetmesiyle tanımladığı tutum belgesi çok önemli bir yol haritası olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bu çerçevede TİP, EMEP ve Halk Evleri de kendi önceliğini koruyacaktır. Öncelikler konusunda çok da ayrıştıklarını düşünmüyorum. Bütün bu örgütlerin hepsi siyaseti, devlete ve toplum açısından bakan birey haklarını kolektif haklar konusunda çok kafa yormuş olan partilerdir. Bu nedenler anlaşmalarının Millet ittifakına nazaran daha kolay uzlaşacaklarını düşünüyorum" diye belirtti. 

TEK ADAM REJİMİ 

Toplumun üçüncü bir yol beklentisi olduğunu sözlerine ekleyen Nas, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: "Toplumun beklentisi; tek adam rejimi ve eski rejimin restorasyonundaki bir tercihe ülkenin sıkıştırılmasının önlenmesi yönünde. Şu anda bir tek adam rejimi var onun karşısında parlamenter rejim geliyor ama o parlamenter rejimin eskiye dönüş anlamına gelmemesi ve yepyeni bir demokratik bir zemin oluşturması için üçüncü yola ihtiyaç vardır."

MA / Esra Solin Dal

Editör: Haber Merkezi