DİYARBAKIR - Devletin göç politikaları sonucu Diyarbakır'a yerleşen Filiz Buluttekin, yine 2016 yılında çatışmaların ve yasakların hayata geçirilmesinden kaynaklı göçe zorlanan ilçe olan Sur ilçesinin belediye eşbaşkan adayı. Son dönemlerde Sur’un kültürel ve tarihi dokusunun hedef alındığını belirten Filiz, "Kendini yönetebilen bir belediye olacağız” dedi.

JINNEWS-Beritan Canözer'in haberine göre;Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler için adaylarını açıklarken, Diyarbakır Sur Belediye Eşbaşkan adayları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir oldu. 1969 yılında Kulp'ta dünyaya gelen Filiz, lise mezunu ve 3 çocuk annesi. 1990’lı yıllarda devreye konulan politikalar sonucu köyü yakılan Filiz, ailesiyle birlikte Diyarbakır’a göç etti. Burada birçok kurumda kadın ve çocuk çalışmalarında yer aldı. Ardından sivil toplum örgütlerinde çalışan Filiz, Kadın Akademisi'nde de yönetim kurulunda bulundu. Uzun süredir Sur ilçesinde çalışma yürüten Filiz, ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve çatışmalara da tanıklık edenlerden biri. 


'Herkesin kendini bulabileceği tek yer HDP'


Sur'da çok sayıda çalışma ve projede yer alan Filiz, ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı yaptı. Eşbaşkanlık görevi devam ederken, Sur Belediye Eşbaşkan adayı oldu. HDP ile yürümeye karar vermesindeki etkenlere değinen Filiz, bir şeyler yapmak isteyen herkesin kendini bulabileceği tek adresin HDP olduğunu söyledi. Filiz, "Ben bu mücadelenin içinde kendimi hep gördüm. Bir sorumluluk gereği de içindeydim. Sorunlarla başa çıkma anlamında da birbirimize güç vermek için burada olmam gerekiyordu" dedi.


‘Kültürel yapıyı bozmaya dönük politikalar esas alın’


Kayyımların kadınların kazanımlarını hedef aldığını vurgulayan Filiz, bu saldırılar kapsamında da tüm kadın kurumlarının kapatıldığını kaydetti. AKP'nin tüm kirli politikalarında dini kullandığını ifade eden Filiz, "Kendi politikalarını etkinlestirmeye çalıştı. Kendi tekçi zihniyetinin esaslarını devreye koydu. Kadınları evlere hapsetmeye çalıştı. Kayyım Sur'da betonlaşma yaparak göz boyamaya çalıştı. Mahallelerde kültürel yapıyı bozmaya dönük politikaları esas aldı. Komşuluk ilişkilerini dağıttı ve tarihe el uzattı. Sur'da yalnızca Kürtler değil tüm inançlardan insanların beraber yaşadığı bir ortam vardı ve bu hedef alındı” diye belirtti.


'Halkla beraber çalışacağız'


Sur halkının ise bu politikalara tüm kararlılığıyla 24 Haziran Genel Seçimler’de yanıt verdiğini ifade eden Filiz, "Bizler ekolojik ve kadın özgürlükçü bir belediyeciliği esas alarak halkla beraber çalışacağız. İhtiyaç duyulan konuları esas alacağız. Kültür sanat alanlarında, gençlerin enerjilerini ortaya çıkaracağı alanlar yaratarak, Sur'u asimilasyona uğratmayan, çalışmalar başta olmak üzere halkın ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar ortaya koyacağız. Sur'da çok fazla köy de var, köy ile kent arasındaki ilişkiyi de sağlayarak bir çalışma yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.


'Kendini yönetebilen bir belediye olacağız'


Şuanda belediyelerin halka kapatılmış ve karakollara çevrilmiş durumda olduğuna işaret eden Filiz, belediyelerin etrafının betonlarla örülü olduğuna dikkat çekti. Belediyelerin halk belediyeciliğinden çıktığını kaydeden Filiz, "Belediyeler halkın iken halk belediyelere giremiyor. Halk kendi evine giremiyor. Halkın kendi karar mekanizmalarının içinde bulunması, arama noktalarından geçmeden sorunlarını dile getirebileceği, kararlar alabileceği, danışabileceği, gelip derdini paylaşabileceği, kendini alınan her kararın içinde görebilen, kadını esas alan, genci esas alan, çocukları görebilen, her kesime hitap eden bir belediye olmayı düşünüyoruz. Kendini yönetebilen bir belediye olacağız" diye konuştu.


'Baskılara rağmen yine başaracağız’


HDP'nin halktan kopuk bir parti olmadığına değinen Filiz, "Yaptığımız mahalle çalışmalarında da kadınlar kendi kurumlarının yeniden açılması taleplerinde bulundular ve biz de bunları esas alarak halkın ihtiyaç duyduğu mekanları oluşturacağız. Bir sorunu olduğunda mahallesinde bir kurumu olduğunu bilecek. Önümüze koyduğumuz hedeflerden biri de bu olacak" dedi.


Filiz, HDP'nin baskı altında seçime gidecek olmasını ise söyle değerlendirdi: "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile birlikte halk üzerindeki baskılar devam ediyor. Biz 24 Haziran'da da baskı altında seçime gittik ve bu seçimde de baskı olacak. İl binamıza gelen herkes polis ablukasından geçerek geliyor. Biz 24 Haziran'da tüm baskılara rağmen başardık ve yine başaracağız. Halkı yanımıza alarak, halkın güvenini alarak seçimlere gidiyoruz. Yerel seçimde de bu böyle olacak. Dolayısıyla şuanda halkın tüm öfkesiyle birlikte bu seçime gideceğiz. Halk kayyıma karşı öfkeli, halk kayyımları istemiyor ve biz halkımızla beraber bu abluka altında kazanımlarımızı geri alacağız. Hatta belki 102 belediye değil 150 belediye alacağız. Hedefimizi büyüteceğiz çünkü umudumuz büyük, mücadelemiz büyük. Halkımıza ve partimize inancımız tam."
Editör: Haber Merkezi