MARDİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Nusaybin'e bağlı Kasrıserçehan köyünde bulunan ve bir dönemin en işlek hanı olarak anılan tarihi Serçe-Hanı'ndan geriye sadece kalıntılar kaldı. 12 Sur'dan oluştuğu bilinen hanın günümüzde sadece bir sur ayakta duruyor.


JINNEWS'ten Medine Mamedoğlu'n haberine göre; Kültürü ve tarihi yapısıyla medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Mardin'in her karış toprağında tarihin izine rastlamak mümkün. Manastır, kilise ve eski tarihi yapıları ile turizme büyük bir katkı sağlayan kentte bilinen yapılar dışında bilinmeyen tarihi yapılarda var. Kentin Nusaybin ilçesine bağlı Kasrıserçehan (Durakbaşı) köyünde bulunan Serçe Hanı bunlardan biri. M.Ö. 530-570 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve ticaretin merkezi olan İpekyolu’nda bulunan handan geriye günümüzde sadece bir sur kaldı. Bakımsızlık nedeniyle kalan taşların sürekli düştüğü sur için köy halkı yapının restore edilmesini talep etti.


Tarihi handan sadece bir sur kaldı


Tarihi İpekyolu’nda bulunan köyün merkezinde yer alan tarihi Serçe Hanı eski dönemlerde kervancıların konakladığı 12 Sur ve surları birleştiren 3 ile 15 cm genişliğinde dış yüzeyi silme içi yığma dökme taşlarla beslenmiş duvarlarla çevrili kare biçiminde yapı olduğu söyleniyor. Doğu ve batı olmak üzere iki kapısı olan han günümüze gelene kadar birden fazla tahrip edilmiş. Günümüzde 12 Sur’dan sadece birinin kaldığı hanın diğer yapılarının üzeri ya evler ya da toprakla kapatılmış. Bakımsızlık nedeniyle kalan tek surun da taşlarının sürekli düştüğü öğrenildi. Düşen taşlar köylüler tarafından korumaya alınırken, taşların bıraktığı çukur yerinde güvercinlerin birden çok yuva yapması da dikkatlerden kaçmadı.


Köylüler hanın koruma altına alınmasını istiyor


Daha önce devlet yetkilileri tarafından defalarca ziyaret edildiği belirtilen yapının sınıra yakın bulunması nedeniyle bir türlü restore edilip korumaya alınmadığını ifade eden köylüler, "Burası uzun süredir var. Sınıra yakın diye bazen turistler bile gelmeye çekiniyor. Ama daha önce buraya gelip bakan devlet yetkilileri çok oldu. Tek bir suru kalmış onun da bütün taşları yerde. Kimse ne korumaya alıyor ne de bir şey yapıyor. Diğer yapılarda kaderine terk edilmedi mi? Bu yapının da yok olmaması için koruma altına alınması gerekiyor" diyerek tarihi hana olan duyarsızlığa tepki gösterdi.
Editör: Haber Merkezi