ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Geçtiğimiz gün (31 Aralık 2018) hayatını kaybeden ve vasiyeti üzerine sessiz sedasız sonsuzluğa uğurlanan Gülriz Sururi için meslektaşları ve sevenleri sosyal medyadan çok sayıda paylaşımda bulundu. Sururi geçen aylarda verdiği bir röportajda “Cenaze töreni istemiyorum. Çünkü ben ‘cami avlusu kokteyl partisi’ istemiyorum. Bizim insanımızın tören kültürü yok. Ne yapıyorlar? ‘Ay saçın ne güzel olmuş’ yok efendim, ‘Üstündekini nereden aldın?’ Böyle şeyler olacağına tören yapılmasın” demişti.

Tilbe Saran, duygularını “Sizinle de aynı çağı yaşamak eşsiz bir ayrıcalıktı! Işıklar içinde uyuyun” sözleriyle ifade etti.

HDP Genel Merkezi’nden de bir açıklama yayınlandı. ‘Gülriz Sururi’yi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Onu her zaman tiyatroya ve kültür dünyasına verdiği emek ve katkıları ile hatırlayacağız. Yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz’ denildi.

Oyuncular Sendikası: Değerli tiyatro oyuncusu ve yazar Gülriz Sururi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Başımız sağ olsun.

Kemal Aydoğan: Gülriz Sururi. Yıldızlar arasındaki yerini almış. Kendine has bir yer kaplayışı vardı dünyada, zor bulunur cinsten. Nur içinde yatsın.

Hicri İzgören: “…Gülriz’in gözleri elmacık kemiklerinin sarp kayalıklarının altında derinleşen iki göl gibi duruyor. Hiç bozulmayacak. Yaşadığımız dönem birtakım simgelerle anlatılırsa ilerde,onunla da anlatılacak.” Cemal Süreya ( “99 Yüz-İzdüşümler” adlı kitabından)

Suavi : Güle, güle “ablaların” hası. Gülriz Sururi’ye saygıyla. Banu Güven: Gazetecilere Özgürlük diye bizimle beraber yürüdü. O gün bizlere verdiği desteği ve gücü unutamayız. Saygıyla, sevgiyle anacağız. #GülrizSururi

Demet Evgar: Amacının, kalbinin peşinden; coşkuyla, dört bir yana göğsünü gere gere yürüdü Gülriz Sururi… Ve yine yolunda sessizce gitmeyi istedi tüm zerafetiyle. Kendisiyle yıllar önce, daveti üzerine evinde sohbetler etme şerefine ben de nail olmuştum. Kendi yolunda yürüyenlere sessizce cesaret verir gibiydi… Işığınla yaşadın bu dünyada, ışığın yolunu aydınlatsın…

Savaşa ‘Hayır’ demişti

24 Ocak 2018’de Afrin operasyonunun durdurulması ve sorunların çözümü için diyalog talep eden mektubun imzacıları arasında yer almıştı. Mektup TBMM’deki bütün milletvekillerine gönderilmişti. 8 Aralık 2018’de mektubun imzacıları hakkında soruştura açılmış; Ankara’da bazı isimler ifadeye çağrılmıştı. Ardından 27 Aralık 2018 günü soruşturmanın geri çekildiği haberi basına yansımıştı. Gülriz Sururi 6 Nisan 2017’de 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda “Hayır” diyeceğini açıklayan 250 sanatçı arasında yer almıştı. 18 Mayıs 2009’da ise Tiyatro emekçilerinin “Daha demokratik bir Türkiye istiyoruz” çağrılı yürüyüşü düzenleyen ekipte yer almış, Taksim’de yapılan açıklamanın metnini okumuştu. O gün yürüyüşte Tarık Akan, Genco Erkal, Levent Kırca, Ferhan Şensoy, Haldun Dormen, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Rutkay Aziz, Müjdat Gezen, Selçuk Yöntem, Macide Tanır, Göksel Kortay, Ali Poyrazoğlu’nun da bulunduğu tiyatro sanatçıları, özel tiyatro sahipleri, eleştirmenler, tiyatro yazarları, yönetmenler, sahne tasarımcıları, dramaturglar, sahne emekçileri ile müzisyen Fazıl Say ve Gürer Aykal bulunuyordu. (Kaynak Yeni Yaşam Gazetesi )
Editör: Haber Merkezi