ABD Başkanı Donald Trump, bugün Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geliyor. Uluslararası basın tarafından yakından takip edilen görüşme öncesinde, Trump, beklentilerinin düşük olduğunu ifade etti.

NATO zirvesiyle başlayan Avrupa turunu Helsinki'de sonlandıracak olan Trump'ın Putin' ile görüşmesinde öne çıkması beklenen konu başlıkları şöyle:

- 12 Rus vatandaşının 2016 ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti sistemlerini hacklemekle suçlanması,

- Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı,

- Suriye'deki gelişmeler,

- Nükleer silahların yayılması.

Her iki lider de tüm dünyanın dikkatle izleyeceği bu buluşmadan daha şimdiden kârlı çıktıklarını düşünüyor.

Trump, Avrupa turu boyunca müttefiklerini sert biçimde eleştirirken, Putin'e yönelik açıklamaları oldukça yumuşak kaldı.

BBC Türkçe'deki habere göre, alışılmadık diplomasi anlayışı, Trump'ın Rusya'ya beklenmedik sürpriz tavizler açıklaması anlamına gelebilir. Eğer böyle bir şey olursa ABD, müttefiklerini daha da endişelendirebilir.

Nükleer silah yarışından Suriye ve Ukrayna konularına kadar iki liderin konuşması gereken birçok konu bulunuyor.

Ancak ortada resmi bir gündem yok. Görüşme öncesinde pek de bir hazırlık yapılmadığı da kulislerden sızan haberler arsaında. Trump'ın öngörülemez tavırlarları da eklenince görüşmeden ne çıkacağını kestirmek daha da zor hale geliyor.

12 RUS VATANDAŞI NEYLE SUÇLANIYOR?

ABD'de 12 Rusya vatandaşı hakkında hazırlanan iddianamede, söz konusu kişilerin Mart 2016'dan itibaren Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton'a yönelik siber saldırılar başlattıkları iddia ediliyor.

11 ayrı suçla itham edilen Rusya vatandaşlarının Ulusal Demokratik Komite'nin sistemlerine siber saldırılar düzenlediği ve parti içi yazışmaları ele geçirdiği de iddialar arasında.

ABD'de Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden Tom Perez, Başkan Trump'a Putin'le görüşmesini iptal etmesi çağrısı yapmış ve "Putin ABD'nin dostu değil" demişti.

Cumhuriyetçi Senatörlerden John McCain de "Başkan yaşananlardan Putin'i sorumlu tutmaya hazır değilse bu görüşme yapılmamalı" demişti.
Ancak Trump bu sabah paylaştığı Twitter mewsajlarında Rusya ile ilişkilerde gelinen noktadan önceki yönetimleri sorumlu tuttu ve "Yıllarca süren ABD ahmaklığı ve aptallığı yüzünden Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü durumda. Şimdi üstüne bir de cadı avı başlatıldı!" dedi
Editör: Haber Merkezi