HABER MERKEZİ - CHP milletvekili Ali Şeker, Efrin’e yönelik saldırılara karşı “Savaşa hayır, barış hemen şimdi" diyen Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticileri hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Gözaltına alınanlar arasında TTB Başkanı Raşit Tükel’in de bulunduğu 11 isim bulunduğu belirtiliyor.



Efrin’e yönelik saldırılara karşı “Savaşa hayır, barış hemen şimdi" açıklamasında bulundukları için haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 kişi hakkında gözaltına alındı.

TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Sezai Berber, Sinan Adıyaman, Selma Güngör, Şeyhmus Gökalp, Hande Arpat, Ayfer Horasan, Taner Gören, Funda Obuz, Yaşar Ulutaş ve Nazım Yılmaz'ın gözaltı listesinde olduğu belirtiliyor.

Genel Başkan Prof. Dr. Raşit Tükel'in Ankara'da gözaltına alındığı öğrenildi. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir'de gözaltı işlemlerinin yapıldığı belirtiliyor.

Gözaltıları CHP milletvekili Ali Şeker, twitter hesabından duyurdu. Şeker, şu paylaşımda bulundu: “TTB Başkanı Raşit Tükel ve Yönetim kurulu üyelerinin gözaltına alan ceberrut İktidara boyun eğmeyeceğiz. 12 Eylül 1980’in üzerinden 37 yıl geçti ve faşizm yine bu ülkeyi hedef alıyor. Zulmün karşısında İnsanlık kazanacak barış kazanacak.
#TTBninYanındayım"

TTB Efrin saldırılarına dair yayımladığı açıklamada, “Yaşamı savunduklarını, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevleri olduklarını” ifade etmişti. Açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “Biz hekimler uyarıyoruz: Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur. Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır. Savaşa hayır, barış hemen şimdi.”

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERDİ

Bu açıklamalara sonrası AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TTB’yi doğrudan hedef aldı.

Erdoğan, “Bu terörist sevicilerin bugüne kadar ‘Barışa evet’ dediklerini duymadık. Bunlar bugüne kadar güneydoğuda, doğuda, vatandaşlarım şehit edildi. İçeride olan terör uygulayıcılarına yönelik en ufak açıklama duyduk mu? Duymadık. Bunlar bu işin içindeler.” sözleriyle tepki göstermişti. Daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Barış iklimine sahip çıkmak birincil görevimiz” diyerek, TTB hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söylemişti.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI

Bu sözlerin ardından ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 kişi hakkında soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık, barış isteyen TTB yöneticilerine "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" ve "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamalarında bulunmuştu. (MA)
Editör: Haber Merkezi