ANTALYA - İllere göre risk haritasında turuncu renkten hızlıca kırmızı renge dönüşen Antalya’daki vaka artışını değerlendiren Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, kentin hızlı bir şekilde “yüksek riskli gruba” geçtiğini kaydetti. 

Sağlık Bakanlığı, illere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarının gösteren son tabloda Antalya’da vaka sayısı yüzde 24,02 arttı. Tabloya göre Antalya’da 6-12 Mart verilerinde 100 bin kişide PCR testi pozitif çıkan vaka sayısı 95,16 iken 13-19 Mart tarihleri arasında bu sayı 119,18’e yükseldi. Kentteki vaka sayılarının artması ve tedbirler hakkında değerlendirmelerde bulunan Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, kentin turizmin merkezi olmasından dolayı da vakaların arttığını söyledi. Antalya’nın hem iç hem de dış turizmden çok sayıda kişiyi ağırladığını anlatan Şahin, Britanya, Güney Afrika ve Brezilya mutantlarının Antalya’da da görüldüğünü dile getirdi. 

‘TEST SAYISI AZ’

Pandeminin başından itibaren Türkiye’de verilerin şeffaf paylaşılmadığını belirten Şahin, “Test sayımız hastalığın arttığı dönemlerde azaltılarak sayılarında bir miktar geriye çekilmek isteniyor. Şimdi test sayısının çok yüksek olmamasına rağmen geçtiğimiz iki üç aya göre hastalarımızda yüzde 10 ile 30 arasında bir artış var. Hastanelerimizde çok fazla yük yok ama biz bu resmi verilerin 9-10 katının gerçek sayı olduğunu düşüyoruz” dedi. Şahin, Türkiye'deki risk haritasına göre Antalya'nın hızlı bir şekilde “yüksek riskli gruba” geçtiğini kaydetti. 

‘MÜCADELE BİREYSEL OLMAMALI’

Mart ayı itibariyle siyasetin ve ekonominin baskıları sonucunda bazı kısıtlamaların kaldırıldığını ve normalleşme sürecine geçildiğine değinen Şahin, “Korona salgını, çalışan insanların hastalığıdır. Yani sınıfsal bir karakterin ortaya çıktığını görüyoruz. Tedbirlerin buna göre olması gerekiyordu ama toplum sağlığını önceleyen bir bakış değil sadece bazı çıkar gruplarının yani sermayenin gözetilmesi nedeniyle gerekli önlemler alınmadı. Bu salgınla mücadelenin bireysel sorumluluklara bırakılamayacağı ve bireysel önlemler ile kontrol altına alınamayacağını görüyoruz. Bunun için mutlaka sağlık ve merkezi otoritenin bir takım kısıtlılıkların yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘AŞILAMA HIZLANDIRILMALI’

Şahin, “Esnek mesai çalışmanın sürdürülmesi, toplu taşıma yükünün azaltılması, kişisel koruyucu donanımları yeteri kadar sağlamak gerekiyor. Bunu sadece evde ve sokakta değil aynı zamanda çalışma ortamında da sağlamak gerekiyor. Hızlı ve çok sayıda testin yapılması ve aşının hızlandırılması gerekiyor. Bu salgına karşı sadece hastanelerde değil aynı zamanda sahada da mücadele etmek gerekiyor” dedi. 

MA / Ömer Akın 

Editör: Haber Merkezi