ANKARA – Açıklanan yeni kabinede sürpriz isimlerin yanı sıra geçmişten bu yana Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen isimler de yer aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın bugün yemin ederek, resmen yürürlüğüne giren “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”nin ilk kabinesi de belli oldu. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın yanı sıra kendisine en yakın isimlerden Mustafa Varank, Türkiye’nin karanlık döneminin aktörleri Mehmet Ağar ve Tansu Çiller gibi isimlerin “gözdesi” Süleyman Soylu yeni kabinede dikkat çeken isimler. Bunun yanı sıra Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemiyle kendisi de yükselen Fatih Dönmez, rant ve doğa talanı konusunda hedefte olan TOKİ Başkanı Murat Kurum gibi isimler de yeni kabinede yer aldı.

İşte isim isim yeni bakanların geçmişleri;

ÇİLLER’İN GÖZDESİ SOYLU AYNI GÖREVDE

“Çözüm Süreci”nde hükümet heyetinde yer alan dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın 31 Ağustos 2016’da istifasının ardından bu koltuğa oturan Süleyman Soylu, yeni kabinede de görevinde kaldı. Aslen Trabzonlu olan Soylu, siyasete ilk olarak 1987 yılında girdi. Süleyman Soylu, Demokrat Parti ve Adalet Partisi çizgisindeki aile geleneğini devam ettirerek merkez sağ Doğru Yol Partisi’nin Gençlik Kolları’nda göreve başladı. DYP’deyken o dönemin parti Genel Başkanı Tansu Çiller´in “gözdelerinden” olan Soylu, DYP’nin 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri öncesinde ANAP’la birleşme çabaları esnasında Demokrat Parti ismini alarak girdiği seçimlerde baraj altında kalması sonrasında Mehmet Ağar´ın istifasıyla genel başkanlığa seçildi. Demokrat Parti Genel Başkanıyken AKP'ye demediğini bırakmayan Soylu daha sonra AKP'ye geçti, milletvekili ve ardından da bakan oldu.

ERDOĞAN’A EN YAKIN İSİM VARANK DA KABİNEDE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na getirilen Mustafa Varank, Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak biliniyor. İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra ODTÜ Siyasi Bilimler Akademisi'nde lisans eğitimi alan Varank, uzun süredir Erdoğan'ın başdanışmanı olarak görev yapıyordu.

HAS PARTİ’DEN AKP’YE ORADAN DA KABİNEYE

Son kabinede Adalet Bakanlığı koltuğuna getirilen Abdulhamit Gül, Saadet Partisi’den ayrılan bir ekibin kurduğu Halkın Sesi Partisi’nde (HAS Parti) uzun süre görev aldı. Partinin AKP ile birleşerek kendisini feshetmesinin ardından AKP’ye geçen Gül, AKP’de Genel Sekreterlik görevindeyken Antep’ten milletvekili seçildi. 19 Temmuz 2017’de Adalet Bakanlığı’na getirilen Gül, yeni sistemin ilk Adalet Bakanı oldu.

ERDOĞAN’IN BELEDİYESİ’NDEN KABİNEYE

Yeni kabinede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na getirilen Fatih Dönmez, Erdoğan’la geçmiş yıllara dayanan ilişkisiyle dikkat çekiyor. Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği dönemde belediye iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Dönmez, uzun süre İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. 2015’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanan Dönmez, Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemiyle başlayan yükselişinde bakanlığa kadar ulaştı.

KUZEY ORMANLARINI YOK EDEN ŞİRKETİN CEO’LUĞUNDAN BAKANLIĞA

Kabinede Trabzonlu ikinci bir bakan ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan oldu. 1985 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışmaya başlayan Turan, büro mühendisliği, kontrol mühendisliği, kontrol şefliği görevlerinden de bakanlığa kadar geldi. 2005-2015 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü yapan Turan, doğa katliamıyla gündeme gelen Kuzey Marmara Otoyolu’nun inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğunu da yapmıştı.

RANTLA ANILAN TOKİ BAŞKANI ÇEVRE BAKANI OLDU

Çevre Bakanı olarak kabinede yer alan Murat Kurum, 2009 yılından bu yana TOKİ Başkanlığı görevini yürüttü. AKP hükümetinin inşaat üzerinden büyüme hedefiyle birlikte TOKİ adı birçok doğa katliamı ve yandaş şirketlere rant alanı sağlamakla anıldı. Murat Kurum başkanlığındaki TOKİ en son Şile’de yapacağı konut projesinde doğal yaşam alanlarını yok etmiş ve tepkiler almıştı.

SÜMEYYE ERDOĞAN’IN BAŞKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK DA KABİNEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Başkan Yardımcılığı görevini yaptığı KADEM’de uzun yıllar yöneticilik yapan Zehra Zümrüt Selçuk’un Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı olarak görev alması dikkat çekti.

SAĞLIK VE TURİZM BAKANI ÖZEL SEKTÖRDEN

Medipol Üniversitesi’nin mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Koca Sağlık Bakanı oldu. Kültür ve Turizm Bakanı ise ETS Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy oldu.

TALİM VE TERBİYE KURULU'NDAN BAKANLIK KOLTUĞUNA

Milli Eğitim Bakanlığı'na sürpriz bir isim getirildi. Talim ve Terbiye Kurulu'ndan, Bakanlık koltuğuna Ziya Selçuk oturdu. KAYNAK MEZEPOTAMYA HABER AJANSI
Editör: Haber Merkezi