ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; "Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında engelli yaşıyor, ancak ortalıkta pek görünmüyorlar; çünkü yeterli eğitim alamıyor, toplumsal yaşama etkin olarak katılamıyorlar.

Adeta engellileri tecrit etmek için tasarlanmış olan sistem, onların fırsat eşitliğinden yararlanmalarına izin vermiyor;  “gönüllü gardiyanlarının kontrolünde” ev hapsine mahkûm ediyor. Evrensel ve ulusal yasalarda yer alan açık hükümlere rağmen, uygulamada negatif ayrımcılığa uğruyorlar, görmezden geliniyorlar ve ötekileştiriliyorlar. Bunda, engellilerin durumlarına dair farkındalığın ve toplumsal vicdanın zayıf olması da önemli bir etmen.

Engelliler; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve Engelliler Kanunu vd. kanunlarla güvence altına alınmış hakları doğrultusunda;

- İstedikleri eğitimi alabilmeli, kent içinde ve dışında diledikleri yere sorunsuz erişebilmeli,

-İş bulabilmeli, engel durumlarına uygun araç gereçleri, engel oranına bakılmaksızın ücretsiz edinebilmeli,

- İnsan onuruna ve kendi tercihlerine uygun şekilde bağımsız yaşayabilmelidir.

Türkiye’deki engellilerin 600 bine yakını çocuklardan oluşuyor. TÜİK verilerine göre 6 yaş ve üzeri engellilerin neredeyse yarısı okuryazar bile değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, son 20 yılda eğitime erişen engelli çocuk öğrenci sayısı yaklaşık 289 bin. Özel eğitim için ayrılan saatler de çok az. Bu durum eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin yok sayıldığını gösteriyor.

Mevcut mevzuat gereğince kamusal alanların ve yapıların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunlu tutulmuş ve bunun için yedi yıl süre verilmişti. Süre uzatılmasına rağmen, gerekli düzenlemeler bunları denetlemekle yükümlü belediye ve diğer kamu binalarında bile tam olarak gerçekleştirilmedi. Kamusal alandaki binalar, yollar, rampalar, kaldırımlar, parklar, toplu taşıma araçları vd. hâlâ ya eksik ya da standartlara uygun değil, çoğu da göstermelik yapılmış durumda. Araçlarını engelli rampalarının önüne veya engelli araçları için ayrılmış yerlere park edenler olduğu gibi, toplu taşıma araçlarında ve taksilerde engelli yolcu taşımak istemediğini açıkça belli eden hatta bundan kaçınan sürücüler maalesef az değil.

Yeşil Sol Parti olarak;  insan onuruna yakışır bir şekilde bağımsız yaşayabilmeleri için, engellilerin önlerindeki her türlü engelin kaldırılması için çalışıyoruz. Tüm sivil toplumu, farkındalığı artırmak için birlikte çalışmaya davet ediyoruz.

Eşit, adil, insan onuruna yaraşır bir hayat için, sınırların ortadan kalkmasını; kim ve ne olduğumuzu uzuvlarımızın değil, duygularımızın, düşüncelerimizin ve hayallerimizin belirlediği bir dünya kurmayı tasavvur ediyoruz.

Herkes farklıdır, herkes eşittir."
Editör: Haber Merkezi