Yıllarca sistematik işkenceye maruz kalan ve intihara sürüklenen M.T., dayanışmayla yaşama tutundu. İntihar ederken o anda elini uzatan bir kadının güç verdiğini anlatan M.T., ‘Sayesinde gülebiliyorum’ dedi

Kadın ve çocuğu korumak bir yana şiddet ortamına geri gönderen toplumsal yargılar, yasalar ve politikalar nedeniyle 26 yıl boyunca sistematik işkenceye maruz kalan M.T., yaşadıkları nedeniyle intihara sürüklendi. 15 yaşında evlendirilerek istismara maruz bırakılan M.T. (41), evlendirildiği erkek ve ailesi tarafından da 26 yıl boyunca sistematik şiddete maruz kaldı. Kadını koruyan politikalar olmadığı için milyonlarca kadın gibi isyanını içinde büyüten M.T., 3 çocuğu için büyük bir mücadele verdi. Evlendirileceğini ilk duyduğunda ağlayarak karşı çıkan M.T., babası tarafından şiddete maruz kalarak zorla evlendirildiğini söyledi. Evlendirildiği erkeğin ve ailesinin de sürekli kendisine şiddet uyguladığını ifade eden M.T., “Küçüktüm, aklım tam başımda değildi. Okula gitmemiştim. Arkadaşlara karışmamıştım. Yani dünyayı görmemiştim. Tek bildiğim beni biriyle evlendirdikleriydi. İlk günden işkenceye başladı. Ne güzel bir günüm oldu ne de rahat bir nefes aldım. ‘Bir kadının hayatı nasıl karartılır’ derseniz ‘size çocuk yaşta evlendirilen bir kadına gidip bakın’ derim” diye anlatmaya başladı.

‘Elimden tuttu güç aldım’

Bir süre sonra annesi ve babasının kendisini görmek istediğini ancak evlendirildiği erkeğin ve ailesinin buna dahi izin vermediğini ifade eden M.T., bayıltılana kadar şiddet gördüğünü anlattı. Bir süre sonra İstanbul’a taşınan ve hayatının burada da aynı şekilde sürdüğünü anlatan M.T., yaşadıklarına daha fazla dayanamayarak intihara kalkıştığını söyledi. Bir komşusunun ve kızının intihar etmek üzereyken elinden tuttuklarını anlatan M.T., “Elimi tutunca bir an güç aldım ondan. İntihar etmekten vazgeçtim” diye konuştu.



Çocukları için çabaladı

Evlendirildiği erkeğin ekonomik şiddetine de maruz kaldığını dile getiren M.T., “Bana tek kuruş bile vermedi. Çocuklarıyla ilgilenmedi. Çocuklarımın okula gitmesini istemiyordu. Ona rağmen çocuklarımı okuttum, büyüttüm. Üniversiteye gittiler. Eğitimleri için çalıştım çabaladım” dedi. Son çocuğunun doğumunda komşularının kendisiyle hastaneye geldiğini ve destek olduklarını ifade eden M.T., doğumdan sonra bile hem kendisinin hem de çocuklarının şiddete maruz kaldığını anlattı.

Yaşam daha anlamlı

Şiddete maruz bırakılan bütün kadınlar gibi bir güvencesi olmayan ve çocuklarını düşünerek yaşadıklarına katlanan M.T, “Aileme gitmem halinde ayıplanırım diye düşünüyordum. Şimdiki aklım olsaydı bin kere giderdim. Şimdi ise 3 çocuğum sigara dahi kullanmıyorlar. Ben ve çocuklarım çalışıp kendimize bakıyoruz. Tüm yaşadıklarıma rağmen o gün elimden tutan kadınlar sayesinde buradayım ve gülebiliyorum. Bir kadın bir kadına dokunabildiğinde yaşam daha anlamlı oluyor” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL/JINNEWS
Editör: Haber Merkezi