ADANA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Adana Tarihi Kazancılar Çarşısı'nda tek kalaycı olan Hulisi Deveci, kalaycılık yaparak, hayatını idame ediyor.


Zamana direnen mesleklerden biri de kalaycılık. Kullanılan bakır eşyalar zamanla tabaka tutar, bu tabaka ve oksitlerden bakırı arındırıp herhangi bir zehirlenmeyi önlemek için doğan bir meslektir. Bakırın ısıtılıp nişadır tozuyla silindikten sonra kurşun gibi yumuşak metallarla kaplanması işlemidir kalaycılık. Alüminyum, çelik ve krom gibi eşyaların yaygınlaşmasıyla kalaycılık bitme noktasına geldi.

'10 KALAYCIDAN BİR KALAYCI KALDIK'

Mesleği yaşatmaya çalışan ustalardan biri Adana Tarihi Kazancılar Çarşısı'nda tek kalaycı olan 66 yaşındaki Hulisi Deveci. 51 yıldır kalaycılık yapan Deveci, Adana’da kalaycı olarak sadece kendisinin kaldığını söylüyor. Deveci, çırak bulamadıkları için yeni ustalar yetiştiremediklerini ve kalaycılık mesleğinin zamana direnmesini buna bağladı.
Deveci, “Bir zamanlar Büyük Saat’in civarında ve Kazancılar Çarşısı’nda 10’a yakın kalaycı vardı. Şimdi ise Adana ve ilçelerinde sadece ben kaldım. Kalaycı ustası olarak halka hizmet etmeye devam ediyorum. Kalaycılık mesleği güzel ve olmazsa olmaz bir meslek” diyerek eskileri yad etti.



Haber-Hamdullah Kesen
Editör: Haber Merkezi