ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, muhalefet partileri tarafından bu yönde tespit edilen binlerce usulsüzlüğe rağmen “Mükerrer seçmen de sahte seçmen de hayali seçmen de yok” dedi.


31 Mart seçimleri öncesi eçmen listelerinin askıya çıkmasıyla başta bölge illeri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında muhalefet partileri tarafından tespit edilen hayali seçmeler konusunda büyüyen tepkiler üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Anadolu Ajansı’na konuştu.


31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinin ön hazırlıklarını büyük oranda tamamladıklarını belirten Güven, bugün itibarıyla Türkiye'de mevcut seçmen sayısının 57 milyon 93 bin 985 olduğunu açıkladı.

“Ölü, hayali seçmenler” konusunda gösterilen tepkiler nedeniyle "Bütün kamuoyu bizimle ilgileniyor, bize yükleniyor" diye şikayette bulunan Güven, "Birtakım değişiklikler yapılması, yanlışlıkların olması çok doğal. Yasa koyucu zaten bu nedenle muhtarlık bölgesi askı listelerinin asılmasını öngörüyor. İki seçim dönemi arasında bu tür yanlışlıklara itiraz etsinler diye seçime katılma hakkında sahip siyasi partilerle de paylaşıyoruz. Sadece bununla da yetinmiyoruz, seçim sürecindeki itirazlar üzerine yapılacak değişiklikleri de yine siyasi partilerle paylaşıyoruz" dedi.


YSK Başkanı Güven, seçmen listelerinde mükerrer seçmen bulunma ihtimali olup olmadığı sorusuna ise "Türkiye'de vatandaşımız doğduğunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir kimlik numarası veriyor ve herkese tek bir numara veriliyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sisteme iki kere kayıt olması söz konusu değil. Mükerrer seçmen olmadığı gibi sahte seçmen de yok, hayali seçmen de yok. Seçmen nerede kayıtlı olursa olsun ancak bir kez kayıt olabiliyor" yanıtı verdi.


HER SEÇİMDE YAŞANIYORMUŞ


"Yaşamadıkları yer dışındaki muhtarlıklara seçmen nakli yapılması" konusunda ise Güven, mahalli idarelerin kendi yapısından kaynaklanan bir takım sıkıntı bulunduğunu, bunun her seçim döneminde yaşandığını ileri sürdü.

Yapılan tahkikat sonucu beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağını daha önce açıkladıklarını hatırlatan Güven, bu durumdaki seçmenlerin askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklarını bildirildi.


56 BİN 495 SEÇMENİN KAYDI DONDURULDU


Güven, 2018 milletvekili genel seçiminde dondurulan seçmen sayısı 736 iken, bu seçim döneminde dondurulan seçmen sayısının 56 bin 495 olduğunu da kaydetti.


100 YAŞIN ÜZERİNDE 6 BİN SEÇMEN TESPİT EDİLDİ


Ölü seçmen iddiaları konusunda ise, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden 1 Ocak'tan önceki nüfus kayıtlarını aldıklarını belirten Güven, alınan listede 1 Ocak'tan önceki dönemde 100 yaş üzerinde 6 bin kişinin olduğunu görünce, şüphelendikleri kayıtları incelettiklerini söyledi.


Güven, "Bu 6 bin kişi, ölü olanlar kayıttan düşüldü. Ancak 1 Ocak'tan sonra, yani listeler askıya çıktıktan sonra da 165 kişiyle ilgili de böyle ihbar geldi. Biz de kendi kayıtlarımızı kontrol ettik ve 100 yaş üzerindeki seçmenlerle ilgili araştırma yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yazı yazdık. Oradan sonuçlar geldi. Bunlardan 7 kişinin sağ olduğu, diğerlerinin öldüğü belirlendi. Bu 7 kişi dışındaki vatandaşlar, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından ve bizim seçmen kütüğü listesinden düşüldü” dedi.
Editör: Haber Merkezi