ANKARA - HDP’nin “Herkes İçin Adalet” kampanyasının duyurulduğu etkinliğe mesaj gönderen HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Biz bir yerde adalet yerini bulmuyorsa, ona sırtımızı dönmeyiz. Bir yerde birisinin hakkı yeniyorsa buna gözlerimizi kapatmayız. Bizim adalet anlayışımıza sığmaz bu. Adaletin terazisi HDP’dir. Adaleti hep birlikte arayacağız, bulacağız, çıkaracağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara’da bir otelde düzenlediği etkinlikle “Herkes İçin Adalet” kampanyasının duyurusuna başladı. Kampanyanın duyurusunun yapıldığı salona, kampanyanın sloganı “Herkes için adalet” , “Aş için doğa için barış için, ana dil için, gençlik için, kadınlar için sağlık hakkı için, siyasi tutsaklar için adalet”, “Tecride son yaşam için adalet” ve “Kadın kırımına son kadınlar için adalet” yazılı Türkçe ve Kürtçe pankartlar asıldı.

Kampanyanın açılış konuşmasını Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi İlknur Birol yaptı. Etkinlik HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın alkışlar eşliğinde salona gelmesi ile başladı. İlknur’un konuşması sırasında sinevizyonda emekçilerin, işçilerin, kadınların ve siyasi partilerin eylem ve etkinliklerinden fotoğraf kesitleri gösterildi. Ardından etkinliğe katılan konuklar tanıtıldı.

Figen Yüksekdağ: Adaletin terazisi HDP’dir

Açılış konuşmasının ardından HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın etkinliğe gönderdiği mesaj okundu.  Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutsak olan Figen’in ETHA’ya verdiği demeçten bölümün yer aldığı “Türkiye’de siyasi adaleti, toplumsal adaleti tesis etmek için güçlü adımlarla yürümeliyiz. Bizler sadece kendimiz için değil, herkes için adalet istiyoruz. Biz bir yerde adalet yerini bulmuyorsa, ona sırtımızı dönmeyiz. Bir yerde birisinin hakkı yeniyorsa buna gözlerimizi kapatmayız. Bizim adalet anlayışımıza sığmaz bu. Adaletin terazisi HDP’dir. Adaleti hep birlikte arayacağız, bulacağız çıkaracağız” mesajı okundu.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın muhalefet partileri genel başkanlarına gönderdiği mektuptan “Bugüne kadar bir defa bile mahkemelerden tahliyemi talep etmedim. Çünkü beni tutuklayıp siyasi rehine olarak hapse gönderenlerin yargıçlar olmadığını biliyorum. Bu tutumumu her ne pahasına olursa olsun, kararlılıkla sürdüreceğimi bilmenizi isterim. Ama bizi bu defa, hızla ve sözde bir yargılamayla hükümlü konumuna getirmeye çalışıp herkesin bu sözde yargı kararına saygı göstermesini isteyeceklerdir” mesajı okunarak, selamlandı.

Haykır klibi tanıtıldı

Ardından kampanya için hazırlanan “haykır” klibi tanıtıldı.

Demokrasi Birlik İçin’in etkinliğe gönderdiği mesaj ise şu şekilde: 

“Saray rejimi ülkeyi her açıdan büyük bir uçurumun kıyısına sürükledi. Pandeminin; toplumu koruyan, insan sağlığını esas alan bir yaklaşımla yönetilememesinin de şiddetlendirdiği iktisadi kriz; artan işsizlik ve yoksulluk ve bir çığ gibi büyüyen hayat pahalılığı ile milyonların hayatım zindana çeviriyor. Sermaye için sağlanan güvenceler geniş halk yığınlarından sakınılıyor. İktidar rant ve yağma hırsıyla saldırıyor. Bu uğurda insan yaşamı, doğa, akademik özgürlükler, hukuk iktidar nezdinde hiçbir anlam ifade etmiyor. Küresel sermayeye verilen tavizler birbirini takip ederken halkın her gün yeni bir hakkı ayaklar altına alınıyor.

Bu tablonun oluşmasında payı olduğuna inandığımız iktidarın hassasiyetlerini, yerli ve mili tam ambalajına sardıklarını önceleyen muhalefet anlayışı da artık iflas etmiştir. Anayasayı umursamayan iktidar şimdi bir yeni yeni anayasa ve reform söylemiyle kafa karışıklığı ve sahte umutlar yaratmaya çalışıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamamakla, HDP’li siyasetçileri haksız yere rehin tutmakla, Kürt illerindeki belediyeleri kayyımlar aracılığıyla gasp etmekle, milyonların vatandaşlık haklarını askıya almakla, intihalci rektör atamaları ile övünen Saray rejiminin reform ve anayasa açıklamaları bizler için yok hükmündedir.

Demokrasi, adalet ve eşit vatandaşlık bugün ancak faşizm karşısında yanan tüm çoban ateşlerinin birleşmesiyle bir olanak haline gelebilecektir. Çalışma hakkını savunan işçinin, toprağını savunan köylünün, yaşamını savunan kadının, geleceğini savunan gencin, siyaset yapma hakkını, dilini, verdiği oyu savunan Kürdün, laikliği, akademik özgürlüğü, demokrasiyi nefes alabilmek için savunan milyonların bir araya gelmesi yaşanabilir bir hayatın yegâne önkoşulu haline gelmiştir. 

Demokrasi güçlerinin ortak hareket etme kabiliyetini felç etmeye dönük saldırılarının odağındaki HDP'nin başlattığı 'Herkes için Adalet' kampanyası bu açıdan sadece partiniz açısından değil özgürlük, barış ve eşitlik arzulayan büyük çoğunluk açısından da bir olanaktır. 

Mücadeleyi hep birlikte büyütmek umuduyla bugün başlattığınız kampanyada hepimize başarılar diliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi