DİYARBAKIR- DFG: Gazeteciler hakikati gün yüzüne çıkarmak için dimdik ayakta

 DFG, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne dolayısıyla gazeteciler üzerindeki baskılara dikkati çekerek, “Bedeli ne olursa olsun, hakikati gün yüzüne çıkarmak için mücadele eden gazeteciler dimdik ayakta duruyor" açıklaması yaptı. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bugün yüzlerce gazetecinin mevcut iktidarın hışmına uğrayarak çalışmak zorunda kaldığı, onlarca gazetecinin cezaevlerinde tutsak edilerek sahadan koparıldığı ve mesleklerini icra etmekten yoksun bırakıldığı kaydedildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmasına değinilen açıklamada, “Aslında bu açıklamamızla Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamamız gerekirken, bizler gazeteci arkadaşımızın tutuklanmasını kınamak zorunda kalıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ONLARCA GAZETECİ CEZAEVİNDE 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde 91 gazetecinin cezaevlerinde olduğu belirtilen açıklamada, “İktidarın antidemokratik uygulamalarının bir yansıması olarak gazetecilere yönelik baskı her geçen gün katmerleşerek büyüyor. Ülkede devlet yetkilileri, görevlilerinin faili olduğu hak ihlallerini, iktidara yönelik eleştirel haberleri yaptıkları için gazeteciler gözaltına alınıyor, haklarında davalar açılıyor ve tutuklanıyorlar. 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte yüzlerce basın kurumu kapatılmıştı. Bugün ise iktidar tarafından alternatif yayın yapan tüm mecraların çalışmaları Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmeye çalışılıyor. Kanalların ekranları karartılıyor, internet sitelerine ve haberlere erişim engelleri getiriliyor. Bu saldırılarla hem gazetecilerin önüne set çekilmek isteniyor, hem de halkın gerçek bilgilere ulaşması engellenmek isteniyor” denildi.

KİMLİK KARTIYLA GAZETECİ OLUNMAZ

Tüm zorlu şartlara rağmen görevini sürdürme çabası içerisinde olan gazetecilerin “turkuaz basın kartı” olmadığı gerekçesiyle engellendiğine değinilen açıklamada, “Oysaki gazeteci; toplumun haber alma hakkını savunan, bunun için zorlu şartlar altında olsa bile haber yapmayı sürdüren, dünyada olup bitenleri kamuoyuna ulaştıran kimsedir. Bu kimse bir basın yayın organına bağlı biri de olabilir, bağımsız çalışan biri de olabilir. Kamuoyuna bilgi aktarıyorsanız, olup bitenleri haberleştiriyorsanız ve yaptığınız haberleri kitlelere ulaştırıyorsanız siz gazetecisiniz ve gazeteci işini yapmak için kimseden icazet almaz. Gazeteci, herhangi bir yerden aldığı bir kimlik kartıyla gazeteci olmaz. Gazetecinin tanıtım kartı çalışmasını kolaylaştıran bir araçtır sadece. Bu sarı olmuş, mavi olmuş, kırmızı veya turkuaz olmuş fark etmez” diye belirtildi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AYAKLAR ALTINDA

Basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığı bu dönemde, bu şartlara rağmen hala gerçekleri yazan basın emekçilerinin olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Tarih boyunca Türkiye’de basın hiç özgür olamadı belki ama bu son süreçte basın özgürlüğü resmen ayaklar altına alındı. Tüm bu yaşananları bir arada değerlendirdiğimiz zaman aslında nasıl korkunç bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu daha net görebilmekteyiz. Ancak bedeli ne olursa olsun hakikati gün yüzüne çıkarmak için mücadele eden gazeteciler bu haksızlıklar karşısında dimdik ayakta duruyor. Zora ve baskılara karşı kalemini kullanan gazeteciler ve tüm bu baskılara rağmen halen gerçekleri yazma cesareti gösteren basın emekçilerinin bulunması umudu büyütüyor. Bizler Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak, gazetecilerin çalışmasının engellenmesine karşı tüm meslektaşlarımıza birlikte mücadele etme çağrısında bulunuyoruz.”

BATMAN- Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nureddin Şimşek: Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60.yıldönümünü kutluyoruz.

“Basın çalışanlarına, çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961'de kabul edilmesiyle kutlanmaya başlanılan Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60.yıldönümünü kutluyoruz.

 Gücünü kamuoyu desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basın, önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, demokrasinin temel unsurlarından biridir. Gazetecilik mesleği, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak zor şartlar altında ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu gelişen olaylar karşısında aydınlatırken diğer taraftan da vatandaşımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir.

 Basının halkı ilgilendiren tüm  konulara  ve her meseleye yapıcı ve sağduyulu bir tavırla yaklaşması, demokrasimizin güçlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.

 İnanıyorum ki, gazetecilerimiz sahip oldukları bu sorumluluk ile İlimizin ve Ülkemizin, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak için, olumlu rol üstlenmeye devam edecektir.

 Ahlaki,vicdani ve insani ilkeler doğrultusunda kamuoyunu bilgilendiren ve bunun yanı sıra toplumun talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren siz değerli basın mensuplarımızın ve çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
 

İSTANBUL İHD’den gazeteciler günü açıklaması: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, basın özgürlüğünü talep etmekten ve baskıya maruz bırakılan gazetecilerle dayanışmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti. 

BASKI, TEHDİT, SURUŞTURMA

Halkın gerçekleri öğrenmesinin teminatı olan basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Türkiye'de gazeteciler, güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorluklar ve bunun yanında yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor” denildi.

YAKLAŞIK 67 GAZETECİ HAPİSTE

Açıklamanın devamında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) hazırladığı gazetecilerin temel sorunları şu şekilde sıralandı: 

“* Türkiye Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154’üncü sırada.

* Yaklaşık 67 gazeteci gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapiste.

* Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın açıkladığı Temmuz 2020 istatistiklerine göre ‘Basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86,505; basın yayın ve gazetecilik iş kolundaki toplam sendikalaşma oranı ise yüzde 7,87’dir.

* Basın sektöründeki işsizlik genel işsizlik ortalamasının yaklaşık iki katı ve sendikasız ve güvencesiz çalışma oranı yüzde 90 civarında.

* Son yıllarda dile getirilen aktif basın ve medya organlarının yüzde 96’ya yakınının iktidar tarafından kontrol altında tutulduğu tespiti, sosyal medyayı baskı altına alan yasanın çıkarılması ile basın ve ifade özgürlüğü aleyhine aşılmış oldu.

* 2020 yılında küresel bir krize dönüşen pandemi de tüm çalışanları olduğu gibi basın emekçilerini olumsuz etkiledi ve çalışma haklarında büyük hak gasplarına neden oldu. RSF raporuna göre dünya çapında 130'u aşkın gazeteci sırf koronavirüs pandemisiyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle keyfi bir şekilde tutuklandı.”

‘KATLEDİLEN GAZETECİLERİ ANIYORUZ’

Açıklamanın devamında, “Musa Anter'den Ferhat Tepe'ye Uğur Mumcu'ya, Metin Göktepe'den Hrant Dink'e, katledilen, kaybedilen tüm gazetecileri saygıyla bir kez daha anarken, tüm zorluklarına rağmen otoriteye biat etmeden özgür basın faaliyeti sürdürmeye gayret eden gazetecilerin ‘Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Ülkeyi yönetenleri basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskılara derhal son verilmesi noktasında uyarıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi