İSTANBUL - İşçi ve emekçiler 11 yıl sonra yeniden 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak. KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Hüseyin Tosu, “Bu sistemle sorunu olan herkesi Taksim’e bekliyoruz” çağrısı yaptı. 

İşçi sınıfının taleplerini haykırdığı ve mücadeleyi büyüttüğü günlerden biri olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’na yönelik sendika ve konfederasyonların hazırlıkları başladı. 1 Mayıs’ın kutlandığı önemli merkezlerden olan İstanbul’da ise 11 yıl sonra yeniden Taksim Meydanı’nda miting yapılması kararlaştırıldı. İstanbul’daki miting Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),  Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde düzenlenecek. 

1 Mayıs ile simgeleşen yerlerden olan Taksim Meydanı özellikle sol ve emek mücadelesinin Türkiye’de yükselişe geçtiği 1970’li yıllardan itibaren önemli bir merkez haline geldi. 1976 ve 1977’deki Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara katılanların sayısı yarım milyonu buldu. “Kanlı Mayıs” olarak tarihe geçen 1977 1 Mayısı’nda Taksim’de toplanan yaklaşık 500 bin kişinin bulunduğu kitleye dönük saldırı sonucu 37 kişi katledildi, 200’den fazla kişi ise yaralandı. 

Bu katliamla birlikte Taksim Meydanı işçi ve emekçiler için anma, mücadele alanı olarak simgeleşti. Tarihsel bir hafızası olan Taksim Meydanı, çeşitli tarihlerde yasaklandı. 

DARBEDEN SONRA 7 YIL YASAKLANDI

1980 askeri darbesinden sonra meydan 1 Mayıs kutlamalarına 7 yıl boyunca yasaklandı. 1987’de sadece milletvekillerinden oluşan bir grup Taksim anıtına çelenk bırakabildi. 1989 ve 1990’daki kutlama girişimlerinde bir işçi hayatını kaybederken bir üniversite öğrencisi felç oldu. 2010, işçi bayramının yeniden binlerce kişi ile kutlandığı ilk yıldı. Taksim Meydanı’nı 200 bin kişi doldurdu.

2013 yılında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’de inşaat alanı olduğunu ileri sürerek,  meydanın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacağını duyurdu. Ancak DİSK, KESK, Türk –İş ve Türk TTB’den oluşan “1 Mayıs Tertip Komitesi”, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacakları çağrısında bulundu. Yasak kararını dinlemeyen sendikalar ve kitlenin alana çıkma talebine karşı polis saldırıda bulundu. 10’dan fazla insanın yaralandığı polis saldırısında 10’dan fazla kişi de yaralandı. 

2015’TE TEKRAR TAKSİM ÇAĞRISI

2014 yılında Kadıköy’de kutlanan 1 Mayıs için 2015 yılında ise tekrardan Taksim’e çağrı yapıldı. Ancak engelleme ve müdahaleler sonucu 1 Mayıs Taksim’de kutlanamadı. 2016’dan 2019’a kadar Bakırköy ve Maltepe meydanlarında kutlanan 1 Mayıs, 2020 ve 2021 yılında pandemi nedeniyle sokakta kutlanamazken, 2022 ve 2023 yıllarında ise Maltepe Meydanı’nda kutlandı.

Meslek örgütü ve sendika konfederasyonları tarafından1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamaya dair alınan karara ilişkin KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu değerlendirmelerde bulundu.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Hüseyin Tosu

‘TALEPLERİMİZİ HAYKIRACAĞIZ’

1 Mayıs'ın işçi ve emekçiler için mücadele günü olduğunu belirten Tosu, işçilerin örgütlenmek ve tek çatı altında mücadele etmelerini güçlendirdikleri önemli bir gün olduğunu söyledi. 

1 Mayıs’ı 11 yılın ardından Taksim’de kutlama kararı aldıklarını belirten Tosu, “Her gün artan enflasyon, yoksulluk ve kamu emekçilerin sorunu ve işsizlik bir bütün olarak emekçilere yüklenmiştir. Kamu emekçileri yoksullaşmış ve yaşamlarını sürdüremez hale gelmiştir. Biz burada taleplerimizi en iyi şekilde haykıracağız” dedi.

‘TAKSİM DIŞINDA SEÇENEK YOK’

Bu yıl Taksim meydanına çıkmakta kararlı olduklarını dile getiren Tosu,  ikinci bir seçeneklerini olmadığını belirterek, Taksim Meydanı’nın tarihsel önemine işaret etti. Tosu,“ Taksim bir hafızadır. 77 Mayıs’ında onlarca emekçi katledildi. 89 Mayıs'ında birçok emekçimiz katledilmiştir. Dolayısıyla emekçiler tarihsel bir role ve misyona sahiptir. Bu yıl 1 Mayıs Taksim’de kutlayacağımızı kamu emekçileri adına burada duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

EMEKÇİLERDEN İKTİDARA MESAJ

Tosu, 31 Mart seçimi sonuçlarının emekçilerin 1 Mayıs’a gitmeden önce iktidara vermiş olduğu bir mesaj olduğunu belirterek, “Artık mızrak çuvala sığmaz hale geldi. Emekçiler ve ezilenler iktidara dur dedi! İnsanlar yoksul ve geçinemiyor. Yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu seçim sonucu Türkiye halkları ve emekçileri için olumlu bir mesajdır” dedi.

KATILIM ÇAĞRISI

Sendika ve örgütlere çağrıda bulunan Tosu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Taksim konusunda ısrarcıyız. Bu sistemle sorunu olan herkesi Taksim’e bekliyoruz. Biz çalışanlar olarak örgütlenip bu sistemi değiştirebileceğimiz ve sistemi emekçilerin lehine dönüştürebileceğimize inanıyoruz.” 

MA / Ferdi Bayram

Kaynak: https://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/238758