BASEL - İsviçre’nin Basel kentinde Med Kültür Merkezi tarafından dengbêj gecesi düzenlendi. 

İsviçre’de faaliyet yürüten İsviçre Kültür Sanat Hareketi (Med Kültür Merkezi) öncülüğünde bir dizi kültürel etkinlikler düzenleniyor. Dün İsviçre’nin Basel kentinde ki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin salonunda bir dengbêj etkinliği düzenlendi. 

Etkinlikte Hozan Şemdin, Berfin Demir, Newroz ve Hikmet Toktaş’ın sahne alarak klamlar seslendirdi. 

ÖZÜNE SAHİP ÇIKMAK

Etkinlikte konuşan Hozan Şemdin, Kürt kültürünün bütün asimilasyon çabalarına rağmen hala güçlü bir şekilde kendini devam ettirmesinde dengbêj geleneğinin önemine vurgu yaparak, “Bu gelenek, yüzyıllardan beri bizi var eden, bizi asimilasyona karşı koruyan bir işleve sahiptir. Kürt kültürü önemli bir kültürdür. Bugün ülkemizde uzakta olabiliriz. Ancak kendi kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bugün birlikte sahne aldığım iki genç kadın sanatçımız bu geleneğin hiç bitmeyeceğinin bir göstergesidir. Bizim türkülerimizi çalıp götürmüşler. Bu halk her alanda saldırı altında. Biz istiyoruz ki her bölgenin klamlarını toplayıp Avrupa’nın farklı kentlerinde bu tarz etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Bu geleneğe sahip çıkmak, özünde kendine sahip çıkmadır” dedi.

Dengbej Divanı'nda sanatçılar Hozan Şemdîn, Berfin Demir, Newroz, Hikmet Toktaş ile saz ekibi yer yer aldı. Hüzünlü anların yaşandığı etkinlikte katılımcılar hareketli klamlar eşliğinde halay çekti. 

Merkez, 3-4 Aralık tarihleri arasında Basel Kürt Film Günleri, Aralık ayı içinde İsviçre'de Folklor kampı ve 13-16 Nisan tarihleri arasında Basel Kürt Kültür Haftası düzenleyecek. 

*Erdoğan Zamur- Gazeteci 

Editör: Haber Merkezi