İSTANBUL - JİNNEWS Editörü Nişmiye Güler, dijital medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada beraat etti. 

MA'nın haberine göre; JINNEWS Editörü Nişmiye Güler hakkında yaptığı haber paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Nişmiye Güler ile avukatları Sercan Korkmaz ve Özcan Kılıç hazır bulunurken, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyeleri duruşmayı izledi.

PAYLAŞIMLAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savunma yapan Güler, JINNEWS’te çalıştığını ve dijital medya paylaşımlarında andığı gazetecilerin yargılama sebebi olarak ele alındığını belirterek, Deniz Fırat’ın tüm dünya tarafından tanınan bir gazeteci olduğunu ve görüntüsünü Twitter hesabından retweet ettiğini dile getirdi. Yine katledilen gazeteciler Nûjiyan Erhan ile Ayfer Serçe için retweetleri de 7 Kürt Kadın Gazeteciler Günü’nde anmak amacıyla yaptığını belirtti. Güler, “Şu anda da İran’da kadınlara gerçekleştirilen saldırı ve katliamlara dönük bir ayaklanma var. O zaman da böyle bir paylaşım yaptığım için suçlanıyorum. Yine Türkiye’nin ilk kadın yayın yönetmeni Gurbetelli Ersöz ve ırkçı saldırılara dönük paylaşımlarım suçlama konusu yapılmış. Bunlar tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır” ifadelerini kullandı. 

ADİL YARGILAMAYA AYKIRI 

Güler’in avukatı Sercan Korkmaz ise, müvekkilinin gazeteci olduğunu ve lisansını da bu şekilde yaptığını belirterek, “‘Örgüt üyeliği’ soruşturmasında takipsizlik veriliyor ancak hiçbir alakası olmayan ‘propaganda’ suçlaması sürdürülüyor. Masumiyet karinesi ve adil yargılamaya aykırı olarak dosyadan kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

SAVCIDAN CEZA TALEBİ

İddia makamı, mahkemeye sunduğu mütalaasında, Güler’in “örgüt propagandası” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

SUÇ ÜRETİLMEYE ÇALIŞILDI

Savcının mütalaasına karşı beyanda bulunan avukat Korkmaz,  mütalaanın “adil” olmadığına vurgu yaparak, “Jandarmanın tuttuğu tutanak ‘kes-yapıştır’ şeklinde. Kendine göre yorum yapmış müvekkilimin paylaşımlarına dönük. Jandarmanın olduğu gibi tuttuğu tutanak mütalaa olarak karşımızda duruyor. 5 tane retweetten bahsediyoruz. Hukuka aykırılık içeren bir delil de yok. Ayrıca 2019’da açılan soruşturmada ‘suç unsuru bulunamadığı’ şeklinde yazı var dosyada” diye konuştu.

BERAAT KARARI

Daha sonra mahkeme heyeti kararı açıklamak üzere duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, paylaşımların “Cebir, tehdit ve şiddet” içermemesi nedeniyle Güler’in beraatine karar verdi. 

   

Editör: Haber Merkezi