HABER MERKEZİ - Aylık kadın gazetesi Newaya Jin, Aralık sayısı ile okurları ile buluştu. Gazete, 201’inci sayısında “Kavga kapınıza dayandı” manşeti ile çıktı.

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Aralık Sayısı “Kavga kapınıza dayandı’ manşetiyle çıktı. 2021 yılı içerisinde kadın gündemlerine ilişkin öne çıkan başlıkların hatırlatıldığı 201’inci sayıda güncel, eğitim, emek, sanat, bilim, sağlık, mizah ve portre gibi içeriklere yer verildi.  

Gazetenin yazarlarından akademisyen Nazan Üstündağ yıl içerisinde kadınlara dönük dünya çapında yöneltilmiş saldırılar ile buna karşı kadınların hak ve özgürlük mücadelelerinin hatırlatmasını yaptı. Yazar, kadınların Polonya, ABD, Meksika, Filistin ve Afganistan gibi merkezlerde sokağa çıkarak kendilerini hedef alan politikalara direndiğini belirtti.

‘Kadın yüzyılını kazanmaya doğru’

Yıl boyunca bölgede yaşanan gelişmeleri ise Hêja Zerya derledi. “2021 yılına, faşizmin çok yönlü saldırılarına karşı, Kürt kadınlarının zengin ve sonuç alıcı direnişi damgasını vurdu” diyen Zerya, kadınların birlikteliği ve ortak mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

Kadınların ‘hayır’ları artıyor  

Kadınların işyerlerinde maruz kaldıkları şiddeti irdeleyen yazar Yurdusev Özsökmenler dikkatleri, 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ve şimdiye kadar sadece 9 ülke tarafından imzalanan ILO'nun 190 Sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ne çekti. Yurdusev, kadınların artık daha kararlı bir şekilde evde, sokakta, işyerinde eşitsizliğe, cinsel tacize ve şiddetin her türüne karşı “hayır”larını arttırmaya başladıklarının altını çizdi.

İmralı tecridinin neden ve sonuçları

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride tepki gösteren dünya ve bölgeden kadın mücadelesi aktivistleri, yeni dünya sisteminin ancak Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile yaşamsallaşabileceğinin altını çizdi. Aynı başlığı Kürtçe sayfalarda yorumlayan gazetenin yazarlarından Kürt siyasetçi Nilufer Koç da tecrit politikasının neden ve sonuçlarını irdeledi. 

Kimyasal saldırılar

Federe Kürdistan Bölgesi’nde Zap, Metina ve Avaşin bölgelerine 23 Nisan 2021’den itibaren başlatılan saldırılar ile buna karşı bölgede süren direnişin detaylarını Nurhak Gülbahar derledi. Ankara’nın hesaplarının direnişe çarptığını hatırlatan Nurhak, kullanılan kimyasal silahlara, KDP işbirliğine ve işgalin dayandığı uluslararası desteğe işaret etti.

'Paradîgmaya azadiya jinê'

Dikkatleri, bir devlet politikası olarak kültür ve sanata yönelik sürdürülen saldırılara çeken Roza Metîna da, bu yönelimlerin ancak özgür kadın kimliği, refleksi ve mücadelesi ile bertaraf edilebileceğini vurguladı. 

İran’da kadın karşıtı yeni projeler 

İran ve İran Kürdistan’ı gündemini analiz eden Çîmen Aras ise, kadın karşıtı yeni projelerin devrede olduğunu kaydetti. Kasım ayı içerisinde kamuoyuna açıklanan “Nüfusun gençleştirilmesi” projesinin özünde “kutsal aile”yi koruma ve kadın köleliğini teşvik etme amaçlı olduğunu vurgulayan Çîmen, bu proje ve politikalara karşı bölge kadınlarının itiraz ve karşıt mücadelelerinin varlığını hatırlattı. 

‘Katiller AKP himayesinde’

9 ayı aşkın süredir “adalet” talep eden 65 yaşındaki Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve yaşanan hukuksuzluğu Günay Aksoy yorumladı. Emine’nin, “İstanbul’da denizin içine, Ankara’da toprağın altına baktım ama adaleti bulamadım” sözlerini hatırlatan Günay, katillerin AKP himayesinde olduğunu, Meclis’te korunduğunu vurguladı.

Rebeca Lane ve sanatındaki hafıza 

Yeni sayıda dikkat çeken içeriklerden biri ise, kendini sanata adamış, şarkıları uluslararası çapta dinlenen Guatemalalı Rebeca Lane ile yapılan röportaj. Alessia Dro tarafından gerçekleştirilen röportajda, hip-hop müziğinin yerli kadınlar için anlamı, kadın hareketleri açısından enternasyonalizm ile dekolonyalizmi buluşturmanın önemi üzerinde duruluyor.

Kürt sanatçı Bermal Çem de müziğin insanın ruhunda, duygularında ve yaşamındaki yeri ve etkisine dikkat çekti. “Müziğin dili evrenseldir” sözünü hatırlatan Bermal, müziğin yaşam soluğu olduğu, onsuz yaşamın sevgisiz ve heyecansız kalacağı hatırlatmasında bulundu.

‘Zapatista'dan Kürdistan'a mücadele deneyimleri’

İskoçya Jineolojî Kolektifi üyesi Mo Nî Ghoill ise Zapatista kadın heyetinin İrlanda ve Britanya ziyaretlerine dair gözlemlerini aktarırken, Rojava Üniversitesi Jineolojî Bölümü öğrencileri ise öğrenim süreci deneyimlerini paylaştı. 

‘Özgür Kürdistan'ı müjdeleyen ruh’ 

Okurlar tarafından beğeniyle takip edilen Kaktüs sayfasında “İçinize dönüp bir bakın, ne görüyorsunuz?”  başlıklı yazı yer alırken, anı kategorisinde ise Laleş Rênas’ın “Özgür Kürdistan'ı müjdeleyen ruh”  makalesine yer verildi. 

Gazetenin Aralık sayısına buradan ulaşılabilir.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi