İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 25 Kasım’da alanlara çıkmaya hazırlandıklarını belirten Mor Dayanışma Sözcüsü Cemile Baklacı,  “Haklarımıza dönük ciddi bir tehdit var. Bu yüzden hem haklarımız hem de kendi varlığımız için sokaklarda olacağız. Bütün kadınları alanlara bekliyoruz” çağrısı yaptı.


JINNEWS'in haberine göre; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar alanlara çıkmaya hazırlanıyor. O gün alana çıkacaklardan biri de 3 Ağustos günü kuruluşunu deklere deden İstanbul Mor Dayanışma Kadın Derneği. “Şiddet nedir”, “şiddete uğradığımızda nerelere gidilir”, “nerelerden kaynak alınır”, “adliye süreçleri nasıl ilerler” sorularına yanıt verilen broşürler hazırlayan dernek, bunları mahallelerde dağıttı. Yine paneller, söyleşiler düzenlenerek, kadınların sorunları dinlendi ve sorularına yanıt verildi. 6284 sayılı kanun ile ilgili bilgilendirmelerin olduğu broşürler de dağıtıldı.


‘Derneğimizi kadınlar için bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz’ 


Mor Dayanışma Kadın Derneği Sözcüsü Cemile Baklacı, dernek kurma hedeflerini Ağustos ayında Beşiktaş’ta hayata geçirdiklerini hatırlattı. Şiddetle mücadelede bir merkez olmayı hedeflediklerini belirten Cemile, “Şiddete uğrayan kadınların ilk aşamada ne gibi kaynaklardan faydalanabileceği, nerelere nasıl yönlendirilebileceği konusunda komisyonlar oluşturduk. Hukuk ve psikolojik destek komisyonlarımız var. Kadınlar burada dans kursları, müzik kursları görüyor. Son süreçlerde başlayan tartışmalarla birlikte 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi ve nafaka başlıkları üzerinden söyleşiler gerçekleştirdik. Halen 25 Kasım’a giden süreçte de gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.


‘Haklarımıza dönük ciddi saldırılar var’


Kürtajın yasaklanmaya çalışılması, müftülük yasası gibi uzun zamandır kadın kazanımlarını hedef alan tartışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Cemile, yine 6284 sayılı kanunun uygulamasındaki aksaklıklar, fail erkeklere verilen indirimlere dikkat çekti. Kadınların eylemleriyle iktidara birçok konuda geri adım attırdığını ancak hükümetin yine cinsel istismar yasa tasarısını gündeme getirdiğini ifade eden Cemile, “Bu tartışılmaması gereken bir konu iken sürekli ısıtıp ısıtıp önümüze getirerek toplumda normalleştirmeye çalışıyorlar. Özellikle 6284 sayılı kanun ‘yuva yıkan, aile yıkan bir yasa’ diye servis ediliyor. Bazı yayın organları bu söylemleri üretiyor. Ciddi saldırılar var” dedi.


‘Şiddeti normalleştirmeye doğru giden bir süreç’


“Son zamanlarda yaşanan fiziksel şiddet ile birlikte inceltilmiş bir şiddetle de karşı karşıyayız” diyen Cemile, “Bedensel, ruhsal anlamda bütün benliği de tehdit eden bir şiddet şekli oluşuyor. Özellikle cinayetlerde karşımıza çıkan, çok bilinçli bir şekilde inşkencevari bir yönteme doğru döndü. Sokakta, kamu içerisinde, iş yerinde evinin bahçesinde, arabada her yerde bu cinayetler daha çok gözümüze sokularak daha fazla korku yayılmaya çalışılıyor. Özellikle ana akım medya da görüntüleri çok bariz bir şekilde açıklıkla servis ediyor. Normalleştirilmeye doğru giden bir süreç var maalesef” diye belirtti.


‘Kapitalizm çıkış yolunu şiddet döngüsünün devamlılığında arıyor’


Bu nedenle bu yılki 25 Kasım’ın her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizen Cemile, “Özellikle sağ popülizmin yaygınlaştığı bir dönemde kadına dönük inanılmaz bir şiddet olduğunu görüyoruz. Kapitalizmin yapısal olarak krize girdiği süreçlerde şiddetin daha da fazlalaştığını biliyoruz. Çıkış olarak erkek egemenliğini yükselttiği bir sürece tekabül eden şiddet döngüsü var. Birçok yerde bütün bunlara karşı kadın hareketlerinin eylemliliklerinin uluslararası boyutta çok ciddi arttığını görüyoruz. Türkiye’deki kadınlarının bu eylemlerden aldığı bir enerji var. Kazanılmış haklara dönük dünya genelinde de ciddi tehditler var” ifadelerini kullandı.


‘25 Kasım’ı karşılamaya hazırlanıyoruz’


Geçtiğimiz yıl yasaklanan 25 Kasım yürüyüşünü hatırlatan Cemile, “25 Kasım bu sene de zorlu şekilde geçeceğe benziyor. Ama kadınların sokakta kendi hayatlarına sahip çıkacaklarını görmeleri gerekiyor. Kadınlar Birlikte Güçlü üzerinden ortak kadın etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Kadınların saldırılar karşısında bütünlüklü durabildikleri, birbirinden güç aldıkları bir süreç var” dedi.


25 Kasım Kadın Platformu’nun alacağı karar doğrultusunda düzenlenecek olan eylemlere katılacaklarını dile getiren Cemile, “O gün Mor Dayanışma olarak ayrı bir eylem koymayacağız. Tüm kadınlar olarak birbirimize güç verecek şekilde bizler de Taksim’de olacağız. Şiddetin çözümü sokaktır. Çünkü kadının evlere hapsedilmeye çalışıldığı,  korku havasının yayıldığı, şiddet dalgasının üzerimize geldiği bir süreçteyiz. Kazandığımız haklarımızı almak isteyen bir erkek egemen saldırı var. Buna karşı da hem haklarımız hem de kendi varlığımız için sokaklarda olacağız. 25 Kasım’da bütün kadınları alanlara bekliyoruz” diye ekledi.
Editör: Haber Merkezi