HABER MERKEZİ- Ekmek ve Gül Narlıdere Balçova Kadın Dayanışma grubu ve Narlıdere Çağdaş Erzincanlılar Derneğinin ortak çağrısıyla dernek salonunda bir araya gelen kadınlar yerel yönetimlere dair taleplerini tartıştı

Ekmek ve Gül Narlıdere Balçova Kadın Dayanışma grubu ile Narlıdere Çağdaş Erzincanlılar Derneğinin ortak çağrısıyla dernek salonunda bir araya gelen kadınlar yerel yönetimlere dair sohbet etti. Sohbet etkinliğinin kolaylaştırıcılığını, Ekmek ve Gül adına Nuriye Erdoğan ve Günseli Uğur ile Çağdaş Erzincanlılar Derneği adına Songül Çınar ve Tülay Gerçek yaptı. Narlıdere EMEP ilçe örgütünden ve Narlıdere Cemevi’nden konuklar da etkinliğe katkılarını sundu.

‘Halkı bir sahile sıkıştırmak istemiyoruz’ ‘Halkı bir sahile sıkıştırmak istemiyoruz’

Sohbet etkinliğinin amacı ve içeriğine dair açılış konuşmasını Songül Çınar’ın yapmasının ardından söz alan Nuriye Erdoğan, “'Bizler ekmek de istiyoruz gül de' diyen farklı kesimlerden pek çok kadın gücümüzü birliğimizden alıp, sorun ve taleplerimizi her kadına ulaştırmaya, mücadelemizi büyütmeye çalışıyoruz. Evrensel Gazetesi'nin her ayın ilk cumartesi günü çıkan eki Ekmek ve Gül’e sizler de mektuplar yazabilirsiniz” diyerek, grubun tanıtımını yaptı.

'ORTAK MÜCADELE VERMEMİZ GEREK'

Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma grubundan Günseli Uğur, “Burada toplanma amacımız aday tanıtmak değil, seçilecek yöneticilere taleplerimizi iletmek de değil. Hepsinden öte ne isteyeceğimizi, ne talep etmemiz, ne için ortak mücadele vermemiz gerektiğini ortaya koymaktır” dedi.

Kadının seçme ve seçilme hakkı ile ilgili bilgi veren Çağdaş Erzincanlılar Derneğinden Tülay Gerçek, toplumun her alanında kadının sosyal hayata katılımı ve özgürleşememesine değinen konuşmasında sözü salondaki kadınlara verdi.

'TALEPLERİMİZ ETRAFINDA MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'

“Kadınlar olarak yerel yönetimlerden neler istiyoruz?” sorusuna gelen ilk yanıt; “Biz ev kadınıyız, çalışmıyoruz ki, ne isteyelim? Şimdiye kadar hiç istemedik ki” oldu. İkinci söz alan kadın ise, “Biz yaşlıyız, ne isteyelim ki?” dediyse de sohbetin sonunda kadınların ortak sorun ve taleplerinden oluşan maddelerin yer aldığı bir liste oluşturuldu.

"Eve hapsedilmek istemeyen kadının sosyal hayata katılması için neler olmalı? Kadınların çalışma yaşamına katılabilmesi için yerel yönetimler neler yapabilir? Yaşlılar için hangi hizmetler gerekli? Çocuklarımızın gençlerimizin güvenli ortamlarda eğitim alması, özgürce sosyalleşmeleri için neler olmalı? Yerel yönetimler uyuşturucu bağımlılığı ile nasıl mücadele edebilir? Barınma hakkımıza dair neler talep etmeliyiz? Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri konusunda yerel yönetimlere neler düşer? Deprem riskine dair nasıl güvenli önlemler alınmalı?" şeklindeki sorular üzerinden devam eden sohbet sonunda kadınlar hazırladıkları talepleri, derneği ziyarete gelen CHP Belediye Başkan adayı Erman Uzun’a iletti.

Kadınların taleplerinin büyük çoğunluğunun halihazırda planları dahilinde olduğunu söyleyen Erman Uzun, bu ortak talepleri çok değerli bulduğunu, taleplerin mutlaka değerlendirmeye alınacağını ifade etti. Kadınlar da taleplerinin takipçisi olacaklarını ve yerel seçimin ardından talepleri etrafında mücadeleyi yükselteceklerini iletti.

KADINLARIN YEREL YÖNETİMDEN TALEPLERİ
• Gençlik merkezlerinin oluşturulması, sosyal ve kültürel etkinlikler yapılması, yoksul öğrencilerin tespiti, güvenli barınmalarının sağlanması.
• Özellikle kız öğrenciler için cüzi ücretlerle yurt/güvenli barınma olanakları sağlanması.
• Çalışan anneler için herkesin ödeyebileceği fiyatlarla ve eşit yararlanılabilen kreş ve etütler açılması.
• Kışın havanın geç aydınlanması nedeniyle sokakların aydınlatılmasının artırılması, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılması için çalışma yapılması.
• Sokak hayvanları ile çalışma yapılarak hem insanların hayvan saldırılarından korunması hem de hayvanların korunması.
• Kadınlara ve çocuklara yönelik kültürel ve sportif etkinlik ve kursların ücretsiz olması.
• Esnafların kaldırımları işgaline izin verilmemesi ve yayaların kaldırımlarda güvenli yürüyebilmesinin sağlanması.
• Pazaryerlerine servis sağlanması, özellikle ulaşımı zor olan mahallelere pazaryeri açılması.
• Belediye meclisinde kadın sayısının artırılması.
• Kadınların güvenle ve ekonomik olarak yararlanabileceği lokal, kafe vs. açılması.
• Yaşlıların ev yaşamını kolaylaştıracak hizmetlerin verilmesi, isteyen yaşlıların yararlanabileceği yaşlı bakım evleri açılması.
• Ölüm durumunda cenaze işlemlerinin aileye bırakılmayacak şekilde organize edilmesi.
• İhtiyaç halinde yaşlıların/hastaların evde bakımı ya da sağlık kurumuna naklinin sağlanması.
• Engelli vatandaşların ihtiyaçlarının tespiti ve sokakların, kaldırımların engellilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi.
• Kadına yönelik şiddetle ilgili olarak danışma merkezleri ve sığınma evlerinin açılması.
• Madde bağımlılığı ile mücadele edilmesi, bu sorunu yaşayan ailelere maddi ve psikolojik destek verilmesi.
• Sokak süpürme vb. işlerde çalışan kadın emekçilerin tuvalet ve dinlenme molası ihtiyaçları için uygun yerler sağlanması.
• Rantsal dönüşümle değil halkın da katılımcı olduğu yaşanabilir depreme dirençli kentler yaratmak için çalışmalar, denetimler yapılması.
• Bebek, çocuk bakımı, sağlık vb. konularda eğitim ve seminerler yapılması.
• Temiz ve güvenli sokaklar, parklar, spor alanlarının sağlanması. 

Fotoğraf: Evrensel

Kaynak: https://ekmekvegul.net/gundem/narliderede-kadinlarin-yerel-yonetimden-talepleri-guvenli-saglikli-kat