İZMİR – ÖHD ve ÇHD, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, 2020 ve 2021 yılları arasında Kolombiya’da en az 6 avukatın mesleğini icra ettiği için katledildiğini söyledi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri, “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” dolayısıyla İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Lawyers from Colombia are not alone” (Kolombiyalı avukatlar yalnız değildir) yazılı pankart taşındı.

Kurumlar adına açıklamayı ÇHD'li avukat Özge Usanmaz okudu.

24 Ocak 1977 ‘de İspanya’nın Başkenti Madrid’te 4 avukat ve 1 işçi temsilcisinin katledildiğini hatırlatan Usanmaz, bu olayın Atocha katliamı olarak bilindiğini belirtti. Bu günün anısına 2009'dan bu yana, Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün 24 Ocak tarihinde dünya çapında birçok kıta, ülke ve şehirde örgütlendiğini ifade eden Usanmaz, “Bugünün amacı belirli bir ülkedeki avukatların mesleklerini ifa ederken karşı karşıya oldukları risklere ilişkin farkındalığı güçlendirmek, hükümet yetkililerinin, uluslararası kuruluşların, sivil toplumun, medyanın ve genel anlamda kamuoyunun belirlenen ülkedeki avukatların durumlarına yönelik dikkatlerini çekmektir” dedi.

KOLOMBİYA'DA AVUKATLAR KATLEDİLDİ

Avukatlara yönelik zulmün her yerde sürdüğüne dikkati çeken Usanmaz, “Kolombiya’da avukatlar gerek halkın gerekse kendi haklarının korunabilmesi için dernekler ve kolektifler içerisinde örgütlenmeye devam etmektedir. Yalnızca 2020 ve 2021 yıllarında Kolombiya’da en az 6 avukat mesleklerini icra ettikleri için katledildiler. Süregelen katliamlar dışında yasadışı takip ve gözetleme, iletişimin engellenmesi, gözaltı, soruşturma ve kovuşturma, yerinden edilme, kamuoyu karşısında yürütülen karalama kampanyaları eliyle itibarsızlaştırma ve hedef gösterme, sürgüne zorlanma gibi birçok saldırı bugün neredeyse günlük olarak devam ediyor” diye konuştu.

Usanmaz, meslektaşlarına yönelik hukuksuzluğa son verilmesi için şu taleplerde bulundu:

* Kolombiya devleti, insan hakları avukatlarına yönelik birçok saldırıları derhal ciddiyetle ele almalı ve BM prensiplerinin 16. ve 18. İlkeleri uyarınca avukatların mesleklerini özgür ve bağımsız bir şekilde icra etmeleri için gereken güvenceleri sağlamalıdır.

* Kolombiya devleti, cezasızlığa son vermek için insan hakları avukatlarına karşı işlenen suçlara ilişkin tarafsız, bağımsız ve etkili soruşturmalar yürütmeli ve gerekli olduğunda, failler hakkında kovuşturma başlatmalıdır.

* Kolombiya devleti, BM Sözleşmesinin 18 ve 23. İlkeleri uyarınca özellikle daha hassas olan insan hakları davalarında görev alan Kolombiyalı avukatların kriminalize edilmesi ile mücadele etmelidir.

* Uluslararası toplum, Kolombiya devletinin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi karşısında sessiz kalmamalıdır.

* Dünyanın dört bir yanındaki barolar ve hukuk toplulukları, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumuna dikkat kesilmeli ve meslektaşlarını desteklemek için çalışmalar yürütmelidir

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi