HABER MERKEZİ - Roma’da yapılan bir çalışma sonucu anne sütünde ilk defa mikroplastik varlığına rastlandı. 

Roma’da doğum yapmalarından bir hafta sonra 34 kadından süt örnekleri alındı. Bu örneklerin yüzde 75’inde mikroplastiklerin varlığına rastlandı. Önceki araştırmalarda mikroplastiklerin insanların hücre dizilerindeki, laboratuvar hayvanlarındaki ve yabani deniz hayatındaki etkileri keşfedildi. Ancak insan yaşamları üzerindeki etkileri hala gizemini koruyor.

Bilim insanları çocuk doğuran kadınların plastik ambalajlarda yiyecek, içecek ve deniz ürünü tükettiklerini ve plastik içeren kişisel hijyen ürünleri kullandıklarını kayıt altına aldı. Fakat mikroplastiklerin varlığıyla doğrudan bir ilişki bulamadılar. Araştırmacılar, gelecekte yapılacak daha büyük çalışmaların belli başlı risk faktörlerini saptayabileceğini, ancak insanların çevredeki mikroplastik varlığına maruz kalmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Her yıl 50 bin plastik tanesi tüketiliyor

Araştırmalar sonucunda sofra tuzu kristallerinde ufak plastik tanelerine ve tellerine rastlandı ve insanların her yıl en az 50 bin plastik tanesi yediği ortaya çıktı. İtalyan ekip, 2020’de insan plasentasında mikroplastik tespit etti.

‘Endişelerimiz artıyor’

İtalya’nın Ancona şehrindeki Marche Politeknik Üniversitesi’nden Dr. Valentina Notarstefano, “Anne sütünde mikroplastiklerin varlığının kanıtlanması, aşırı derecede savunmasız bir bebek nüfusuna dair endişelerimizi artırıyor. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu atıklara maruz kalmayı hangi yollardan azaltabileceğimizin değerlendirmesini yapmak çok büyük bir önem arz ediyor. Ancak anne sütünün getirdiği avantajların zararlı mikroplastiklerin sebep olduğu dezavantajlara kıyasla daha büyük olduğunun altı çizilmeli. Bizimki gibi çalışmalar, çocukların daha az emzirilmesine sebep olmamalı. Aksine halkı da bilinçlendirerek politikacılara, kirliliği azaltıcı kanunların yapımında önayak olmaları için baskı yapmalı” açıklamasında bulundu.

Mikroplastik nedir?

Mikroplastikler, 5 mm'en daha küçük olan ve çevrede kirliliğe sebep olan, çoğunlukla petrol türevli olup suda çözünmeyen, düzgün şekilli veya şekilsiz polimerik parçacıklara verilen isimdir. Birincil mikroplastikler, genellikle plastik endüstrisi tarafından kozmetikte, kişisel bakım ürünlerinde, dermal eksfoliyatörlerde, temizlik maddelerinde ve kumlama makinalarında kullanılmak üzere kasıtlı olarak üretilen küçük daire biçiminde mikro boncuklardır. Diğer mikroplastik çeşitleri ise, daha büyük plastik materyaleler yapmak için eritilmek ve kalıplanmak amacıyla plastik endüstrisi tarafından üretilen endüstriyel hammaddeler yani peletlerdir. Bir diğeri ise giysileri üretmek için kullanılan sentetik liflerdir. Tüm bu mikroplastikler rüzgâr veya şehirlerin atık suları yoluyla hem tatlı sularda hem de denizel ortama taşınırlar. Mikroplastiklerin onlarca yıldır yaygın kullanımı sonucunda denizlerin her katmanında yaygın hale gelmişleridir.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi