Cumhuriyet'in haberine göre; Dünyanın en tehlikeli yiyecekleri



Haber görseli




Genelde farklı yiyecekler denemeyi seviyoruz. Ancak bazı yiyeceklerin sağlığımızı ciddi anlamda tehlikeye attığını unutmamamız gerekiyor. İşte sağlığımızı ciddi anlamda tehlikeye atan o gıdaların isimleri…

Kirpi balığı

Oldukça "tatlı" gözüken bu balık aslında derisinde, yumurtalıklarında ve karaciğerinde ölümcül bir zehir içeriyor.

Şefler bu yemeği hazırlarken oldukça dikkatli davranmalı ve balığın kötü organlarından kurtulmalıdır. Japon restoranlarında bu balığın hazırlanış aşaması için belirli eğitimler verilip denetleniyor.








Haber görseli




Hákarl

İzlanda'ya özgü olan bu yiyecek, ne böbrek ne de idrar yolu olan bir köpek balığından yapılan bir yemektir. Böylece tüm vücudun toksinleri doğrudan cilde geçmiş olur.

Normalde Hákarl özel bir fermantasyon işlemi ile tedavi edilir ve 5-6 ay kurumaya bırakılır. Bu yemek, çavdar ekmeği ile servis edilir. Genelde insanlar tadının güzel olmadığı hakkında yakınır.








Haber görseli




Ake

Bu gizemli (ve garip görünümlü) meyve Jamaika kusma hastalığına neden olabilir, ki bu hiç eğlenceli değildir ve ölümcül olabilir.

Bu egzotik yemeğin tadını çıkartabilmek için, Batı Afrika'ya özgü olan siyah tohumları çıkartıp olgunlaşmış olan bir Ake yemeniz gerekir. Bu şekilde, hastalığa neden olan toksinlerden kaçınmış olursunuz...








Haber görseli




Sannakji (canlı ahtapot)

Bu yemek Güney Kore ve Japonya'da popülerdir. Tehlikeli kısmı, ahtapotun canlı olmasından kaynaklı emilim yapabilmesidir. Ahtapot kavrama gücüne sahipken yemeniz boğulma anlamında riskli olacaktır. Bu boğulma nedeniyle yılda yaklaşık 6 ölüm yaşanıyor.





Haber görseli




Cassava (manyok)

Bu kök sebze, yararlı besin maddeleri ve dirençli nişasta sağladığı için gelişmekte olan ülkelerde popüler bir yemektir.
Güney Amerika'ya özgü olan bu sebze, şimdi birçok tropikal bölgede yetiştirilmektedir. Fakat çiğ yenildiğinde, siyanür üretebilir (insan vücudu için ölümcül bir madde).





Haber görseli




Kaju

Yaygın olarak bilinmese de süpermarketlerde gördüğünüz çiğ kajular içerisinde zehir bulunan maddeler içerir. Yüksek dozda alımı zehir üretebilir.





Haber görseli




Pangium edule (futbol meyvesi)

Doğu Asya'ya özgü bu aromalı meyve, karmaşık ve uzun bir hazırlığa sahip. Ağacın yaprakları, tohumları ve diğer birçok kısmı, toksin prusik asitini kolayca veren yüksek oranda bir glukozid içerir.
Tüketimden önce yıkama, kavurma, ıslatma gibi çeşitli yöntemler kullanılarak tohumlar çıkarılmalıdır.

Tohum kaynatıldıktan veya kavrulduktan sonra yemek için güvenli hale gelecektir. Yapım aşaması kısaca; tohumları kabukları olmadan kaynattıktan sonra muz yaprakları, kül ve toprak ile birlikte kırk gün boyunca gömülü bırakılıyor.

Bu futbol meyvesi, aslında mükemmel bir C vitamini ve demir kaynağı.





Haber görseli




Mürver

Bu meyveler oldukça lezzetli görünüyor. Ama kesinlikle kasvetli bir tarafları var. Yaprakları, tohumları ve dalları siyanür içeriyor. Bu nedenle bunları çıkarmanız ve sadece tamamen olgunlaşmış ve düzgün pişirilmiş mürverleri yemeniz gerekir.

Aksi takdirde şiddetli ishal ve nöbetler gibi eğlenceli olmayan semptomlar ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, müverlerin grip de dahil olmak üzere virüslerle savaşmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu da söyleniyor.



Editör: Haber Merkezi