ANKARA – “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Teklifi” görüşmelerinde konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Deniz Erdoğdu, “Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Teklifi”nin görüşmeleri sürüyor.

BAŞKAN TEHDİT EDER GİBİ UYARDI

Verilen ara ardından yeniden başlayan komisyon görüşmelerinde AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Sağlık meslek örgütlerine “Topluca konuşmak istiyorlarsa konuşabilirler yani ‘Maddelerde biz tek tek konuşmak istemiyoruz, topluca bütün maddelerle ilgili şu maddede görüşümüz bu, bu maddede görüşümüz bu’ deyip ‘Ayrılmak istiyoruz’ diyorlarsa elbette ona da müsamaha gösterebiliriz, yapabilirler. Ama ‘Biz bu konuyla hiç alakasız, genel birtakım politikalardan bahsetmek istiyoruz’ Kusura bakmayın, böyle bir ortam değil burası. Dolayısıyla tercihinizi yapın” dedi.

‘KAVGA İÇİN SÜRE AYRILIYOR’ ELEŞTİRİSİ

Sözlerini sürdüren Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Deniz Erdoğdu, “Bakanlığın sağlık politikaları her şeyi etkiliyor. Yani biz burada gerçekleri anlatmak istedik ama yani tartışma için, kavga için çok vakit ayrılabiliyor ama şurada beş dakikalık bir giriş konuşmama izin verilseydi daha iyi olabilirdi” eleştirisinde bulundu.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Erdoğdu, “Ben hekimlerin çalışma hayatındaki gerçekliklerden, hastaların, hastalıkların sağlık verilerinin gerçekliklerinden bahsetmek istemiştim, Ekim 2021’de başlattığımız eylemlilik sürecinden bahsetmek istemiştim, taleplerimizden bahsetmek istemiştim ama şuraya geleyim: Bu yasa teklifiyle aslında tüm hekimler hayal kırıklığı yaşadı, oldukça yetersiz bir değişiklik, 1 Aralık’ta ortaya konulan yasa teklifine göre de çok geride ki onun da kapsamı dardı. Bütün sağlık çalışanlarını içermiyordu, çalışırken iyileştirme getirmiyordu, ona göre yüzde 50 az bir kazanımla ortaya konmuş oldu. SSK’dan, BAĞKUR’dan emekli olanların maaşlarının eşitlenmediğini gördük. Aile hekimlerinin tamamını içermiyor. Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

‘SABİT EK ÖDEMELER ARTTIRILSIN’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Temsilcisi Mehmet Sıddık Akın da, 2021 Aralık ayında getirilen ve sonra geri çekilen tekliften daha kötü bir teklifle karşı karşıya olduklarını söyledi. Akın, “Hekimlerin ilave ödeme tutarlarını belirleyen gösterge yarı yarıya düşmüş durumda. Sabit ek ödemelerle ilgili düzenleme eksik. Sabit ek ödemelerin en azından bu yasa tasarısıyla arttırılmasını ve emekliliğe yanstılacak bir şekilde kanun düzenlemesi istiyoruz. Sağlık çalışanlarının nöbetlerle, performanslarla ücretleri arttırılıyor. Performans demek, daha fazla çalışma, daha fazla hasta bakma, daha fazla işlem yaptırmak, demektir. O yoğun çalışma koşullarında daha fazla hata yapmak demektir. Yine sosyal hizmetlerde çalışan personellerle ilgili düzenleme yok. Psikologlara, ebelere, hemşirelere ilişkin yok. Üniversitelerde çalışanların özlük haklarına dair düzenleme var ama tayin hakkı yok.”

KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal da, yasa teklifinin sendikalarla tartışılmadan getirilmesini eleştirdi.

‘ÖKSÜZ EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ’

Söz alan Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, “Sağlıkta şiddet yasası çıktı ve bu yasanın içerisinde veteriner hekimler ne yazık ki yer alamadılar. Oysa ki bizler darp edilen, şiddete uğrayan ve hatta öldürülen bir mesleğiz. Hakkaniyetle davranılmasını istiyoruz ve veteriner hekimler olarak, sağlık çalışanı olarak bugüne kadar yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmesini ve bu son düzenlemelerde de mali durumla ilgili olarak da veteriner hekimlerin unutulmamasını, öksüz evlat muamelesi görmemesini istirham ediyorum” diye konuştu.

‘4 BİN UZMAN ATANAMIYOR’

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu da hem sözleşmeli hem de sözleşmeli gruba eğitim verdiğinin altını çizerek, eğitimin düzeyini şöyle anlattı: “Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencilerimiz tamamen kendi çalıştıkları birimde, tek başlarına hizmetlerini devam ettiriyorlar. Haftada iki saat eğitim verilen aile hekimine, hangi kadroya gelmişlerse oradan seminere katılıyorlar. Şimdi, sadece haftada iki saat seminerle ne kadar uzman olunur? Ayrıca nicelik yönüne baktığımızdaysa demin sayın vekilim dillendirdiler, sahadan aldığınızı tekrar sahaya veriyorsunuz, sadece etiket değiştirmiş oluyorsunuz, zaten çalıştığı yerde yine devam ediyor. Demek ki sisteme yeni bir girişte de bulunmuyorsunuz. Her 3 pratisyen aile hekimine ancak 1 uzman atanır o merkeze diye bir kuralımız var. Şunu biliyoruz ki 4 bin kadar yetiştirdiğimiz genç aile hekimi uzmanı sırf bu 1 /3 kuralı nedeniyle toplum sağlığı merkezin de, işte ilçe devlet hastanelerinde ya da sağlıklı hayat merkezlerinde atamayı bekliyorlar ve sistemin içine giremiyorlar.”

SAHU eğitimiyle 6 yılda bir uzman yetiştirildiği tam zamanlı eğitimle 3 yılda bir uzman yetiştirmenin de mümkün olduğunu dile getiren Görpelioğlu, Aile Sağlık Merkezleri’nin (ASM) sorunlarını anlattı. Eğitimlerin hocalara para verilmesiyle çözülemeyeceğini de ifade eden Görpelioğlu, “Başhekimliklerin üzerinden bu yükü alıp belki sağlık müdürlüklerinin bu EASM’leri işletmesi, hocaların da orada eğitim görevini üstlenmelerini sağlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.  

‘50 BİN MESLEKTAŞIMIZIN GÖZÜ KULAĞI BURADA’

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Saygın Garğın da, teklifte eczacıların yer almamasını eleştirdi. Garğın, eczacıların da eşitlikçi bir adımla teklif içerisine dahil edilmesini talep ederek, “Yaklaşık 50 bin meslektaşımızın gözü kulağı burada” dedi.

‘MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN’

Türk Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Merve Erdoğan Erener de özlük haklarının tüm sağlık çalışanlarını adil bir şekilde kapsamını talep etti. Erener, “Başhemşirelik yerine Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’nün getirilmesine dair maddenin çıkarılmasını itsiyoruz. Güvencesiz çalışan meslektaşlarımız var. Kadroya dair güvence geleceğine dair de belirsizlik var. Mağduriyetin giderilmesi için 4/A kadrosuna geçilmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

Sağlık meslek örgütleri ve hukuk müşavirlerinin taleplerini sıralaması ardından komisyon milletvekillerinin söz almasıyla devam etti.

‘KİMSE MEMNUN DEĞİL’

CHP’nin komisyon üyesi Bülent Kuşoğlu, sağlık meslek örgütlerinin hepsinin talepleri olduğunu, toplu bir sistem geliştirmek gerektiğini belirterek, “Bu şekilde sadece mevcut sistemi daha karmaşık hale getiriyoruz. Kimse memnun olmuyor” dedi.

Komisyon görüşmeleri devam ediyor.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi