DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, "Özellikle kırsal da yaşayan ve Türkçe bilmeyen kadınların sağlığa erişiminde yaşanan sorunları belgelemek için hazırladık bu anketi. Bölgemizde kanser vakası hızla yükselmekte ve taramadan geçemeyen kadınlarda özellikle meme kanseri ileri evrelerde teşhis edilmekte buda tedaviyi zorlaştığını söyledi. 

Orak, Özellikle kırsal da yaşayan ve Türkçe bilmeyen kadınların sağlığa erişiminde yaşanan sorunları belegelemek için hazırladık bu anketi. Bölgemizde kanser vakası hızla yükselmekte ve taramadan geçemeyen kadınlarda özellikle meme kanseri ileri evrelerde teşhis edilmekte buda tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu anket sonuçlarına göre sağlık hizmetinde yaşanan aksaklıkları tespit edip SES olarak çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız, kanser dernekleri ve bakanlığa da yollayacağız. dedi. Orak ankete katılım çağrısında, "Bunun için sizden ricamız bu anketi yaygınlaştırmanız" diyerek ankete katılan ve katılacaklara teşekkür etti.

Anket şöyle; 

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI AMED ŞUBESİNİN KADINLARDA KANSER TARAMASI ARAŞTIRMASI

Dünyada olduğu gibi bölgemiz ve ilimizde de Kanser önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Sigaranın bırakılması, Sağlıklı beslenme, normal vücut ağırlığına sahip olunması, hareketli yaşam şeklinin benimsenmesi, zararlı güneş ışınlarından korunmanın, çevresel ve kimyasal kanserojenlerden kaçınmanın önemli ölçüde kanserden koruyucu etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Kanserin önlenmesine yönelik koruyucu halk sağlığı çalışmalarının yürütülmesi yanı sıra Meme kanseri gibi sık görülen kanserler için herhangi bir şikayet ve bulgu olmadan teşhis edilmeleri için tarama yöntemleri bulunmaktadır. Meme Kanserine yönelik yapılacak tarama ile bu kansere bağlı ölümleri azaltmak olanaklıdır.
Mamografi taraması ile erken evrede kemoterapi gereksinimi dahi olmadan sadece ameliyat ile tedavi olabilecek Meme kanserli hastalar taramanın etkin kullanılamaması nedeniyle çok daha geç aşamada başvurmakta ve daha yoğun, sonuç alıcı olmayan tedavi gereksinimi doğmaktadır. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ sloganı önemli bir gerçekliği ifade etmektedir. Belli bir yaşın üstündeki bireylerin Erken teşhis için ve daha sonuç alıcı tedaviler için Meme kanseri taramasının yapılması önem arzetmektedir. Bu Anket çalışması ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amed Şubesinin Diyarbakırda yaşayan kadınların Kanser Taramaları Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışları araştırılarak  kanser tarama programları ile ilgili bilgi düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Anketimize gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederiz.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSczoHAVcKbcPUXD9ayVpzQp3JjGGKymtxnb4MT25lVQVTWonQ/viewform

Editör: Haber Merkezi