ANKARA - TTB, Sağlık Bakanlığı’ndan HPV aşılarının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB),  Human Papilloma Virus (HPV) aşılarının ulusal taramanın yanında ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talebiyle Sağlık Bakanlığı'na yazı gönderdi. 

‘Ölümlerin yüzde 90’ı orta ve düşük gelirli ülkelerde’

Rahim ağzı kanserinin erken tanıyla tedavi edilebilir olduğuna dikkat çekilen yazıda her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin HPV ile enfekte olduğuna değinildi. Yazıda “ Önlenebilir ve erken evrede yakalandığında tedavi edilebilir bir kanser olmasına rağmen rahim ağzı kanseri bugün hala dünya genelinde kadın kanserleri arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. Tüm ülkelerde görülüyor olsa da sıklığı orta ve düşük gelirli ülkelerde daha yüksektir. Bu kansere bağlı ölümlerin yüzde 90’ı yine orta ve düşük gelirli ülkelerde görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

‘Kız çocukları 9 ile 14 yaş arasında aşılanmalı’

Rahim ağzı kanserinden korunmak için en önemli iki silahın “aşı” ve “tarama” olduğuna işaret eden TTB,   HPV aşılarının rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’ini ve genital siğillerin yüzde 90’ını önlediğini ifade etti. Kız çocuklarının öncelikli olarak 9 ile 14 yaş aralığında aşılanmalarının gerekli olduğu vurgulanan yazını devamında şöyle denildi: “Bu kanseri elimine etmek stratejisinin ülkemizde uygulanmaması için hiçbir sebep yoktur. Halihazırda yürütülen ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi, önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için gerekli adımların atılması talebimizi iletiriz.”

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi