İSTANBUL – HDK, yayınladığı Kurban Bayramı mesajıyla Müslüman halklarının bayramını kutladı.


Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kurban Bayramı vesilesiyle mesaj yayınladı. İslam dünyasının bu Kurban Bayramı’na savaşların, katliamların, toplumsal yıkımın her türden ağır sonuçlarını yaşayarak girdiği belirtilen mesajda, “Dünyaya hükmetmek isteyen güçler ve diktatörler, kar ve çıkar uğruna halkların yaşamını cehenneme çevirmekte yarışıyorlar. Dayattıkları cehennem düzeninde; adalet, eşitlik, dayanışma, paylaşma, kardeşlik, barış, özgürlük gibi insanlaşma adına yaratılmış tüm değerler gözden düşürülüyor. Bencilliğe, vicdansızlığa, ahlaksızlığa kurban ediliyor” denildi.


Dinlerin ve bayramların özüne aykırı olarak “Her koyun kendi bacağından asılır” zihniyeti ve tavrının propaganda haline getirildiği belirtilen mesajda şu ifadelere yer verildi: “Devletlerin, halkların ve toplum içindeki bireylerin ilişkilerinde, yaşamanın ve var olmanın kuralı gibi övülüyor. Bu zulüm zihniyeti ve düzeni kimi yerde din, kimi yerde milliyet-ulusallık, kimi yerde de çağdaşlık/modernlik adına çarpıtılarak ve istismar edilerek meşrulaştırılıyor. Dünyayı egemenliği altına almak isteyen bu güçlere karşı, her yerde direnmekten, halklar ve ezilenler arasında adaletin, barışın ve özgürlüğün egemen olması için birlikte mücadele etmekten daha kutsal ve insani bir dava yoktur. Müslüman halkların tarihi bu erdemli ve onurlu yolun örnekleriyle doludur. Dünya halkları için bu yolu daha da büyütmesine ve güçlendirmesine vesile olması dileğiyle Müslüman halkların Kurban bayramını kutluyoruz.”

 

img

 
DİYARBAKIR – Kurban Bayramı’nın yine savaşların, çatışmaların, işkencelerin, katliamların, yıkımların ve sürgünlerin gölgesinde karşılandığını belirten DTK, tüm İslam aleminin bayramını kutladı.


Demokratik Toplum Kongresi (DTK), yarın kutlanacak olan Kurban Bayramı nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Kurban Bayramı’nın yine savaşların, çatışmaların, işkencelerin, katliamların, yıkımların ve sürgünlerin gölgesinde karşılandığı belirtilen DTK açıklamasında, “Tüm İslam aleminin hem kendisiyle, hem de diğer bütün inanç topluluklarıyla birlik, kardeşlik, adalet, vicdan, dayanışma ve yaşamı birlikte güzelleştirmenin en görünür mesajı olan mübarek kurban bayramı; huzur, istikrar ve refahı bütün insanlık açısından yaşanır kılma duygusu ve refleksinin pekiştirildiği önemli ve kutsallığı olan mübarek günlerimizden biridir. Ne yazık ki, diktatörlüklerin ve iktidar hırsı içerisinde olanların kendileri dışındaki herkese yaşamı zorlaştıran, insanları ve toplumları kutuplaştıran ve karşı karşıya getiren politika ve uygulamaları nedeniyle, mübarek bayramlar özünden boşaltılmaya çalışılmaktadır. Birlik, kardeşlik ve dayanışma bilinci ve refleksinin yerine baskı ve zulüm ikame edilmeye, toplumları ötekileştiren politikalarla tüm kutsallıklarımız,  içi boşaltılarak deforme edilmeye çalışılmaktadır” denildi.


‘KURBAN BAYRAMINI KUTLUYORUZ’


Mübarek bayramların özüne, ruhuna ve verdiği mesajlara uygun bir biçimde yaşamanın gerçek Müslümanlar için kutsallık düzeyinde önemli ve anlamlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi: “Bu da, insan haklarını, adaleti, eşitliği, demokrasiyi, özgürlüğü, huzuru ve istikrarı bütün farklı toplumsal kesimlerin vazgeçilmez hakkı olduğu gerçeğine uygun yaşamakla mümkündür. Yaşadığımız bu zulüm ortamından çıkışa vesile olması dileği ile, tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramını en içten duygularımızla kutluyoruz.”

img
ANKARA – HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli Kurban Bayramı’nın barış, huzur ve eşitliği sağlaması temennisinde bulundu.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli Kurban Bayramı mesajı yayınladı. Mesajda Buldan ve Temelli Kurban Bayramı’nın tüm halklara barış ve huzur getirmesini diledi.


Mesaj şöyle: "Büyük adaletsizliklerin yaşandığı, demokratik hak ve özgürlüklerin ve hukuk ilkelerinin çiğnendiği bir ortamda; insanlarımızın demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik özlemini daha fazla hissettiği günlerden geçerken karşılıyoruz. El ele vererek özlemini duyduğumuz barışı, adaleti ve eşitliği sağlayacağımıza olan inancımızla, halklarımızın ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı en içten duygularımızla kutluyoruz. Düşmanlıkların, intikam duygularının yerini dostluk, dayanışma ve kucaklaşmanın almasını diliyoruz.


‘UMUTLARIMIZI BÜYÜTMESİ DİLEĞİYLE’


Toplumsal adalet mücadelesi verenlerin; insanlık onuru için direnenlerin; kadın özgürlüğü ve eşitliği mücadelesini sürdürenlerin; emekçilerin, insan ve doğa hakları savunucularının kararlı ve inançlı duruşları bu bayramı da umutla karşılamamıza neden oluyor. Ailelerin yüreklerinin yanmadığı, halklarımızın kutuplaşmadığı, gerginlik yaratanlar karşısında vicdan ve adalet duygularının, büyük insanlık değerlerinin üstünlük sağladığı günler için umudumuz artıyor.


Çocukların ve gençlerin ölmediği, kadınların şiddetin hiçbir türüne maruz kalmadığı, kimsenin yerinden yurdundan göç etmek zorunda bırakılmadığı, ırkçı ve insanlık düşmanı anlayışlara geçit verilmediği bir ülke ve bölge mücadelesini başarmak için bu Kurban Bayramı’nın umutlarımızı büyütmesini diliyoruz."

 

 

demokratik islam kongresi ile ilgili görsel sonucu

KURBAN BAYRAMI MESAJI

İslam dininin en mübarek günlerinden biri olan Kurban Bayramını, halkı Müslüman olan ülkelerin içinde bulunduğu, İslam’a ve insanlığa yakışmayan bir ortamda idrak etmiş bulunmaktayız. Yüce Allah Bakara suresinin 208 ve 209. Ayetlerinde, “Ey iman edenler! Hep birden barışa dahil olun. Sakın Şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o apaçık düşmanınızdır. Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer barıştan saparsanız, şunu iyi bilin ki Allah(cc) azizdir, hâkimdir.”buyurarak barışın hayatın her alanına hâkim kılınmasını emretmektedir. Ayrıca maide suresinin 32. Ayetinde, “Haksız yere bir insanın öldürülmesi bütün insanların öldürülmesi gibidir, bir insanın yaşatılması da bütün insanların yaşatılması gibidir”buyurarak, Allah’ın insanlara bahşettiği yaşamın kutsiyetini ve dokunulmazlığın ifade etmektedir.

Halklarının büyük çoğunluğu Müslüman olan Ortadoğu ülkelerinde, bu ilahî emirler gereği olarak, diğer tüm ülkelerden daha fazla hak ve adalet ilkelerine bağlı kalınarak barışiçinde olmaları ve insan hayatına değer vermeleri gerekirken, acımasızca insanların kanı akıtılmakta, İslam’ın karşı çıktığı ve kaldırılması için mücadele ettiği cahiliye adetleri, İslam adına yeniden yaşatılmaya çalışılmaktadır. Kurban bayramının tarihi arka planında, gerekçesi ne olursa olsun hiçbir insanın hiçbir şeye kurban edilmemesi ilkesi var olmasına rağmen, bu bölgede insanlar muktedirlerin en çirkin emellerine kurban edilmektedir.

Ortadoğu’nun en kadim halklarından biri olan Kürtler, yine halkı Müslüman olan ülkeler tarafından en büyük zulümlere uğratılmakta; Allah’ın kendilerine tanıdığı haklar dışında hiçbir talepleri olmadığı halde, bu taleplerin yerine getirilmesi hem dini hem de insani bir görev olmasına rağmen, toplumsal, kültürel, inançsal ve kimliksel değerleri inkar ve imha edilmeye çalışılmakta, haksız yere insanları öldürülmekte, içinde yaşadıkları köy ve şehirler tahrip edilmekte, ormanları yakılmakta ve kendilerine hiçbir insanî hak rewa görülmemektedir.

Demokratik İslam Kongresi olarak böylesi bir atmosferde idrak ettiğimiz bu mübarek Kurban Bayramının özelde tüm Kürdistan ve Türkiye halklarına, genelde tüm insanlık alemine onurlu bir barışın sağlanmasına, hiç kimsenin kimseyi ezmediği, sömürmediği, hor görmediği, inkar etmediği, hiçbir insanın hiçbir gerekçeyle hiçbir şeye kurban edilmediği, eşit ve özgür bir toplumsal yaşama vesile olmasını yüce Allah’tan dileriz.

Bu dilek ve temennilerle, onurlu olan tüm insanların Kurban bayramını kutlar, Hac farizasını yerine getirmek için evlerinde bulunmayan tüm insanlarımızın, yaptıkları ve yapmakta oldukları hac menasikleri ve diğer tüm ibadetlerinin makbul ve mebrur, haklı dualarının da makbul olmasını yüce Allah’tan istirham ederiz.  Saygılarımızla…

Demokratik İslam Kongresi(DİK)
Editör: Haber Merkezi