DİYARBAKIR - Sur Kaymakamı, Sur Belediyesi kayyımı, DBB Genel Sekreteri ve Vali Yardımcılığı vekili olarak 4 maaş alan Abdullah Çiftçi, Vali Yardımcılığı'na atandı. Çiftçi’nin, DBB’yi kayyım Ali İhsan Su yerine “gölge kayyım” olarak yöneteceği belirtiliyor.

MA'nın haberine göre; AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan belediyelere atanan 12 kayyımın da aralarında olduğu 329 kaymakam ile 11 ilin emniyet müdürünün görev yerleri değiştirildi. Görevi değiştirilenler arasında yer alan Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Valisi Yardımcılığına getirildi. 

KENTE KAYYIM OLARAK GELDİ 

Batman’ın Sason ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Çiftçi, kente kayyım olarak geldi. Sur Belediyesi’ne 11 Eylül 2016 tarihinde kayyım olarak atanan ve 24 Haziran 2018'de AKP'den milletvekili adayı olması sonrası Sur Kaymakamı Bilal Özkan'ın yerine atanan Çiftçi, aynı zamanda belediyeye kayyım olarak da atandı. Dicle Üniversitesi sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarmakla gündeme gelen Çiftçi, tarım arazisi niteliğine sahip parselleri imara açarak 44 milyon 123 bin TL teklifle ihaleye açmıştı. İhale sivil toplum örgütlerinin girişimi sonucu iptal edildi.

GİDER AYAK HARCAMALAR

Kayyım Çiftçi, Sur ilçesinde Melik Ahmet Caddesi Barış Sokak'ta yer alan Nuru Ahmediye Kuran Kursu'na 14 Şubat 2019 tarihinde 70 bin 210 TL, bir ay sonra da seçimlere iki hafta kala bu Kuran Kursu ve aynı sokakta bulunan Aile Destek Merkezi’nin bakım ve onarımına 420 bin 772 TL ödeme yaptı. 

BELEDİYEYİ 152 MİLYON LİRA BORÇLANDIRDI

HDP'nin 31 Mart 2019 seçimlerinde yeniden yönetimine gelmesiyle Çiftçi’nin Sur Belediyesi’ni 152 milyon TL borçlandırdığı ortaya çıktı. 152 milyon TL’nin büyük bir bölümünün ise güvenlik harcamalarına ve hayali yol yapımlarına ayrıldığı tespit edildi. 

Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'in görevden alınmasıyla Çiftçi bir kez daha 21 Aralık 2019’da belediyeye kayyım olarak atandı. Kayyım olarak atanmasından iki gün sonra Çiftçi, Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’ne Sur Kaymakamlığı’nda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Baytar’ı atadı. Duruma tepki gösteren kadınlar, istifa etti. 

KARAKOLA 76 BİN LİRALIK BAYRAK!

Müftülük, Kur'an Kursları, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne binlerce TL bağış yapan kayyımın, 17 Ağustos 2018’de Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde bulunan Mermer Jandarma Karakolu'na 76 bin 700 lira tutarında bayrak diktirdi. Çiftçi, Özekli Jandarma Karakolu’na takılan güvenlik kamera sistemi ödemesini belediye kasasından yaptırdı. Kameralar için 19 bin 881,00 TL veren kayyım, aynı karakola iki adet prefabrik konteyner alıp, 23 bin 600 TL tutarındaki faturayı karşıladı. 

YOLSUZLUK YAPANLARI ÖDÜLLENDİRDİ

Sur'daki 9 milyon TL'lik parke taşı işini yapmadıkları için haklarında HDP yönetimi tarafından yolsuzluk soruşturması başlatılan A.E., N.A., H.E. ve M.T., kayyım Abdullah Çiftçi tarafından ödüllendirildi. Çiftçi, yolsuzluk nedeniyle işten atılan N.A.'yı Mali İşler Müdür vekilliğine, A.E.'yi Fen İşleri Müdürü vekilliğine H.E. ve M.T.'yi  ise sözleşmeli memur olarak işe aldı.

60 BİN TL'LİK PROJE 400 BİN TL'YE ÇIKTI

HDP'li belediye eşbaşkanlarının “sağlıklaştırılması” kapsamında her bir sokak için 60 bin TL ayırdığı proje, Çiftçi döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülerek, her bir sokak için yaklaşık 400 bin TL ödendi. 

Çiftçi, yine Sur'a bağlı Kıtılbıl Mahallesi'nin ismini "Fetih" olarak değiştirmesiyle de gündeme geldi. 

CİĞER FESTİVALİ HARCAMASI

Çiftçi'nin Sur Belediyesi ile kardeş belediye ilan edilen Trabzon’un Of Belediyesi’yle ortaklaşa Ciğer Festivali ihalesi yaptı. Of’ta pazarlık usulü ile yapılan ihale, 440 bin 300 TL’yle Mithra İnşaat Gıda ve Organizasyon Tedarik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verildi. Sözleşmesinin 3 Haziran’da imzalanmasının hemen ertesi günü, 4 Haziran’da festival başlatıldı. Diyarbakır’dan giden konukların bile bir günde Of’a varmasının mümkün olmadığı festivalin hazırlıklarının nasıl tamamlandığı ise akıllarda soru işareti bıraktı. 

HİZBULLAHA ASFALT DÖKTÜ

Diyarbakır'da Hizbullah bağlantılı Alimler ve Medreseler Birliği tarafından “Şeyh Ahmed Şorşibi Külliyesi” adıyla Sur ilçesine bağlı Çarıklı Mahallesi'nde 12 Temmuz'da açılan medresenin yolunun asfaltını da Çiftçi yaptırdı. 

DÖRT AYRI MAAŞ 

Sur Kaymakamlığı ve Sur Belediyesi kayyımı olan Çiftçi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 3’üncü kayyım olarak atanan Ali İhsan Su tarafından belediyenin Genel Sekreterlik görevine getirildi. DBB’deki işleri daha çok kayyım Çiftçi yürütürken, aynı zamanda Çiftçi, kayyım Su döneminde Vali Yardımcılığı vekili olarak da görevlendirildi. Dört ayrı maaş alan Çiftçi, kararnameyle Diyarbakır Vali Yardımcılığına getirildi. 

‘GÖLGE KAYYIM’ OLARAK DBB’Yİ YÖNETECEK

Kayyım Çiftçi’nin Diyarbakır Vali Yardımcılığı görevinden çok Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde “Genel Sekreter” olarak belediyeyi kayyım Su yerine “gölge kayyım” olarak yöneteceği belirtiliyor. 

Editör: Haber Merkezi