ŞIRNAK - Valiliğin bir programı için Silopi Belediyesi’ne ait etkinlik alanı emrivaki bir bildirimle kullanan kaymakamlık, alan içerisinde bulunan mor renkli binaları ise kırmızı beyaza boyadı. 

MA'nın haberine göre; Şırnak Valiliği’nin Silopi ilçesinde düzenleyeceği bir “şenlik” için kaymakamlık üzerinden ilçe belediyesine ait hizmet alanı izin alma gereği duyulmadan kullanıldı. Belediyeye bağlı Newroz Alanı’nı yapılacak söz konusu “etkinlik” için usullere aykırı bir şekilde sadece “kullanacağım” bildiriminde bulunan Silopi Kaymakamlığı, mor renkli hizmet binalarını ise kırmızı- beyaza boyadı. 

KAYMAKAMLIKTAN EMRİVAKİ KULLANIM 

Emrivaki tutuma ilişkin Silopi Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 80 oy alarak belediyeyi kazandıklarını hatırlattı. İlçe halkının seçilmiş iradesi olduğunu dile getiren Fidan, “Bir yerde resmi kurumlar bir iş yapacağı zaman kurumlar arası işbirliğiyle çalışma yapar. İlçemizde bulunan Newroz alanı eylem ve etkinlik alanıdır. İlçedeki kurumların ortak kullanabileceği bir yerdir. Fakat hangi kurum olursa olsun bir etkinlik düzenleyeceği zaman belediyeyi bu konuda bilgilendirmesi gerekmektedir. Birkaç gün önce Şırnak Valiliği, Silopi Kaymakamlığı üzerinden bir etkinlik düzenleyeceğine dair bilgi verdi. Bilgilendirme yapıldığı zaman izin alınması gerektiğini hatırlattık. Kaymakamlık belediyeye ait yerin kullanılması için gerekli usulleri uygulamadı. Silopi Kaymakamlığı şu an orada belediyesinin iradesi dışında kendi başlarına çalışma yapıyorlar” dedi. 

‘ELİNİZDEN GELENİ YAPIN’

Silopi Kaymakamlığı’na hem yazılı olarak hem de sözlü olarak prosedürlerin hatırlattıklarını ifade eden Fidan, “Prosedüre göre hareket etmeleri için uyarıda bulunduk fakat belediyemizi halkın iradesi ve resmi bir kurum olarak esas almadılar. Mülkiye amiri olduklarını ve istediklerini yapacaklarını söyleyerek, ‘elinizden ne geliyorsa yapın’ dediler. Kaymakamlığın bu yaklaşımını kınıyoruz. AKP, MHP belediyeleri söz konusu olduğu zaman ortaklaşma esas alınırken HDP belediyesi söz konusu olduğu zaman iradeleri tanınmıyor” diye konuştu. 

‘MOR KIRMIZIÇİZGİMİZDİR’

Kaymakamlığı’nın düzenlenecek etkinlik için Newroz alanında bulunan binaların rengini Kırmızı, Beyaz boyadığına dikkati çeken Fidan, “Kaymakamlık düzenleyeceği etkinlik kapsamında bizim binalarımızın rengini değiştiriyor. Binalarımıza kadının rengini yansıtacak Mor rengini kullandık. Fakat şimdi Silopi Kaymakamlığı, kadını sokaklarda katleden ve kadınları katledenleri cezalandırmayan zihniyetle kadının rengini silmeye çalışıyor. Bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz. Kadının rengi olan Mor rengi, kırmızıçizgimizdir” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİĞİN SİLOPİ BELEDİYESİ İLE İLGİSİ YOK

Belediyenin iradesinin tanınmaması halkın iradesinin yok sayılması anlamına geldiğinin altını çizen Fidan, bu yaklaşımı kabul etmediklerini ve buna karşı hukuki süreci başlatacaklarını söyledi. Silopili yurttaşların düzenlenecek söz konusu “etkinliği” kendilerine sorduğunu vurgulayan Fidan, “Halkımız, bu etkinliğin belediyemizle alakalı olmadığını bilsin” dedi. 

Açıklama, alkışla son buldu. 

Editör: Haber Merkezi