İZMİR – BTS’nin her hafta düzenlendiği oturma eyleminde zamlara dikkat çekilerek, özelleştirmenin elektrik zamlarını 3’e katladığına işaret edildi.

MA'nın haberine göre; Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), üyelerinin sürgün edilerek baskıya maruz kalmasına karşı başlattığı nöbet eylemi 58’inci haftasında devam etti. "Zamlar geri alınsın, özelleştirme iptal edilsin', "Sürgün ve baskılara karşı 58’inci haftasındayız" yazılı pankart açılırken, "Baskılar sürgünler bizi yıldıramaz", "Sefalete teslim olmayacağız", “Direne direne kazanacağız”, “Zam, zulüm işsizlik işte AKP” sloganları atıldı.

Bu haftaki oturma eylemine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu da destek verdi.  Eylemde artan zamlara dikkat çekilerek, kalem kalem özelleştirmenin yansımalarına vurgu yapıldı. Açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardal, çetin geçen kış koşullarında artan tüketim, elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamların her geçen gün etkisini artırdığını, faturaları ise üçe katladığını aktardı.

ÖZELLEŞTİRMELERİN ETKİSİ

Enerji alanındaki özelleştirmeler sonucunda devletin elektrik üretimindeki payının hızla azaldığını söyleyen Vardal, “Söz konusu pay sadece son 20 yıl içinde yüzde 60’tan yüzde 20’ye düşmüştür. Devletin elektrik dağıtım payı içindeki düşüşü ise çok daha can alıcıdır. 20 yıl önce elektrik dağıtımının tamamı yani yüzde 100’ü devlet tarafından yapılıyorken bugün devletin elektrik dağıtımındaki payı sıfırlanmış, elektik dağıtımının tamamı özel sektöre devredilmiştir. Özel sektör oldukça karlı olan enerji alanından hem üreten, hem dağıtan hem de pazarlayan olarak sonuna kadar beslenmiştir” dedi.

ELEKTRİĞİN BEDELİ

Bugün Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)’nin ürettiği elektriği dağıtım şirketlerine 31,86 kuruşa sattığını ifade eden Vardal, “Aynı elektriği üreten şirketlerin bizim faturalarımıza enerji bedeli olarak yansıttığı tutar ise 210 kilowatt saate kadar 79,5 kuruş,  210 kilowatt saat üstü için ise 134,88 kuruştur. Bu tutarlar sadece faturalarımıza yansıyan enerji bedelidir. Tüm elektrik dağıtımı artık özel sektörün elinde olduğu için,  özel dağıtım şirketleri bunun üzerine kilowatt başına 33 kuruş dağıtım bedeli eklemektedir” diye konuştu.

KATMERLİ SOYGUN

Vardal, özel şirketler EÜAŞ’ın elektriği üzerinden iki kez kazandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “İlkinde EÜAŞ’tan 1 liraya aldığı elektriği 2,5 liraya, hatta 210 kilowatt saat üstünde 4 liraya satarak aradaki farktan kazanmaktadır. İkincisinde sadece dağıtım işi yaparak EÜAŞ’ın üretimden kazandığından fazlasını kazanmaktadır. Bunun adı katmerli soygundur. Ve bu soygunun ardında enerji alnındaki özel şirketleri kurtarma operasyonu yatmaktadır.

21  ŞİRKET ZAMLARI YAPIYOR

Söz konusu şirketler yıllar önce iktidar tarafından hayata geçirilen özelleştirme politikaları ile oldukça karlı hale getirilen alan kendi kaynakları ile değil, dışarıdan aldıkları döviz kredisi ile girmiştir.  Ancak 2018 yılından itibaren kurda yaşanan artışla borçları katlanmış, 40 milyar doların üzerindeki kredi borcu yeniden yapılandırılmıştır. İşin özü 21 dağıtım şirketi ve bir avuç enerji şirketinin hem yüksek karı devam etsin hem de devasa borçları ödensin diye fahiş oranlı zamlar halkın üzerine yıkılmaktadır.”

Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından son buldu. 

Editör: Haber Merkezi