DİYARBAKIR-Ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı 5 taleple alanlarda olan DİSK, önümüzdeki süreçte bölge kentlerinde de mitingler düzenlemeyi planlıyor.  

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), zamlar ve her geçen gün daha artan hayat pahalılığına karşı aylardır alanlarda. "Hayat pahalı, emek ucuz: Bu böyle gitmez!" kampanyası kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerde 5 temel talep dile getiriliyor; "Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20'den 10'a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın."

DİSK’e bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş, söz konusu talepler etrafından önümüzdeki süreçte bölge kentlerinde de mitingler düzenleme planlarının olduğunu aktardı. 

DIŞA BAĞIMLILIK 

AKP-MHP'nin politikalarından kaynaklı ülkenin ciddi bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Taş, döviz kurlarındaki artış, akaryakıt ve temel yaşam gıdalarındaki artışın da bu politikalardan kaynaklandığını söyledi. Türkiye’nin bir dönem Ortadoğu’nun en iyi tarım ürünlerini ihraç eden ülkelerin başında geldiğini belirten Taş, üretime dayalı politikaların sonlanmasının ardından her şeyin ithal edildiği bir noktaya gelindiğini ifade etti. Taş, bölgedeki savaş ve çatışmalı durumun da bu durumu daha da derinleştirdiğini kaydetti. Taş, "Bugün Rusya-Ukrayna savaşında bölgede en çok zarar görecek ülkelerden biri de Türkiye. Bir gecede yağ fiyatları 2 katından fazla bir artış gösterdi. Savaşın yansımalarını herkes gördü. Dolayısıyla Türkiye’nin dışa bağımlılığını bir şekilde önlemesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 

'VERGİNİN VERGİSİ ALINIYOR'

Taş, ekonomideki bu sıkışmışlığın topluma yansıdığını ve toplumun dayanma gücünün kalmadığını dile getirdi. Ekonomideki sıkışmışlığın halka daha fazla vergi olarak yansıdığını kaydeden Taş, "Çalışanlar üzerinde çok ciddi vergiler uygulanmaya başlandı. Çalışanlardan kesinti kaleminden gelir kalemi alınıyor, SGK alınıyor, damga vergisi alınıyor, özel tüketim vergisi toplumun her kesiminden alınıyor. Bu vergiler nedeniyle gelirdeki adaletsizlik derinleşiyor. Bir bütünen yaşamdan ‘verginin vergisi’ alınıyor. Bu da insanlar üzerindeki ağır iş yükü ve geçinememeyi beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET TALEBİ

2022 yılı için belirlenen asgari ücretin tekrar güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Taş, "Türkiye’de çalışanların neredeyse yüzde 50’sinden fazlası asgari ücretle çalışmak zorunda. Türkiye’de asgari ücret artık orta gelirli bir sınıfın yaşam kaynağı haline geldi. DİSK-AR dairesinin verilerinden birkaç örnek verecek olursak; 4 bin 253 TL olan asgari ücretin 1 Ocak itibariyle geçerli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl Aralık ayı itibari ile yüzde 21 olan tüketici fiyat endeksi bugün itibari ile baktığımızda yüzde 54 seviyelerine ulaştı. Bugün kesinlikle asgari ücrette bir güncelleme yapılması gerekli” dedi. 

‘KRAL ÇIPLAK’

Ortaya çıkan tabloyu "Mızrak çuvala sığmıyor, kral çıplak" şeklinde nitelendiren Taş, "İstatistik verilere baktığımızda cumhuriyet tarihinde ilk defa 7 yıldır üst üste milli gelirde bir azalma var. Bu da ülkenin gereği gibi yönetilmediğini gösteriyor. Bu nedenle ‘geçinemiyoruz’ mitingi yapmıştık. Bu mitingde DİSK olarak 5 temel talep belirledik. Tüm talepler için bir an önce yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

İlerleyen dönemde DİSK olarak bölge kentlerinde ekonomik krize karşı mitingler yapmayı planladıklarını aktaran Taş, şöyle devam etti: "Türkiye’nin hemen hemen tüm kentlerinde 'geçinemiyoruz' mitinglerinin hazırlıklarının olduğunu söyleyebilirim. Genel merkez düzeyinde görüşmeler var. Genel Başkanımız Sayın Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla bir miting programının oluşturulduğunu biliyoruz. Var olan alım gücüne karşı, zamlara karşı, elektrik faturalarındaki soygunlara karşı yapacağımız mitinglerle sorumluluğumuzu yerine getireceğiz."

MA / Ergin Çağlar

Editör: Haber Merkezi