ANKARA- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, AKP’nin enflasyonla bir mücadele programının olmadığına dikkat çekerek, “Enflasyona odaklanıp esas onu düşüreceğim diyorsan o zaman petrol ve doğalgazda ÖTV ve KDV’yi düşür” dedi.

Döviz kurunun şimdilik biraz dengeli gittiğini ama yarın ne olacağının belli olmadığını vurgulayan Konukman ile ekonomideki son gelişmeleri Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a

konuştu.

- Enflasyon yüzde 60’ı aştı, bu oran ne kadar gerçekçi?

Şu an önümüzü göremiyoruz. Enflasyonla ilgili bize bir yol haritası lazım. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası’na bir çağrı yapıyorum. Bizim girdi çıktı tablosu en son 2012 yılına ait. Mesela tarım imalat sanayine ne veriyor, ne alıyor. Mesela dolardaki yüzde 1’lik artış sektörlerdeki fiyatları nasıl etkiliyor. 2012’den bu yana çoğu sektörün ithalat bağımlılığı arttı. Bu hesap olmadan fiyat komitesi gidip de firmalara fiyat denetimi yapamaz. Merkez Bankası ile TÜİK bu oranları tekrar hesaplamalı.

- Bu hesap da yapılsa enflasyon daha da yüksek çıkar?

Dünyadaki gelişme faiz artışı yönünde. Biz faizi yükseltmemiz gerekirken ya sabit tutuyoruz ya da pas geçiyoruz. Hatta indirecek ama yangın daha da büyüyecek. Bu politikaların kur üstündeki etkisini düşünmek dahi istemiyorum. Kaotik bir ortama gidiyoruz. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile üretici fiyat endeksi (ÜFE) arasındaki makası kimse konuşmuyor. ÜFE yüzde 115 olduysa TÜFE’de üç haneye doğru gider. 

- TÜFE ne zaman üç haneyi bulur?

ÜFE’nin alacağı boyutu bilmiyoruz. Şu anda TÜFE ile ÜFE arasında tam yarı yarıya puan farkı var. Diyelim ki ÜFE yüzde 200 oldu o zaman TÜFE de üç haneli olur. Yani ÜFE ile TÜFE arasındaki makas daralmazsa TÜFE üç haneye çıkacak.

- Büyüme düşüyor, istihdam yaratmıyor, ne öngörüyorsunuz?

Yeni bir ithal ikame stratejisiyle ilerleyen bir sanayileşme stratejiniz olsa yerli girdilerin ağırlığı artarsa istihdam oranınız da artar. Siz ithal girdilere bağımlı olursanız istihdam yaratamazsınız.

HEM İŞSİZLİK HEM ZAM

- Türkiye’nin önünde duran en temel sorunlar hangileri?

İşsizlik ve enflasyon. Bu durum bizi stagflasyona da götürür. Bunun emareleri de var. 1930’larda deflasyon dönemi vardı, fiyatlar yerlerde sürünüyor ama korkunç işsizlik vardı. 1970’lerde enflasyon var, maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Stagflasyonda ise hem işsizlik yüksek hem de fiyatlar enflasyon dönemindeki gibi çok yüksek. Allah böyle dönemi kimseye yaşatmasın diyorum. Ama maalesef ona doğru gidiyoruz. Bu çok tehlikeli bir şey. Rusya-Ukrayna savaşı filmi koparır, her şey olabilir.

AKP’nin tek derdi inşaatı ve turizmi nasıl canlandırırım. Enflasyonla bir mücadele programları yok. Enflasyona odaklanıp esas onu düşüreceğim diyorsan o zaman petrol ve doğalgazda ÖTV ve KDV’yi düşür.

Editör: Haber Merkezi