İSTANBUL - Ekonomik ve siyasi krizin her geçen gün derinleştiğini ve geçinmekte zorlandıklarını anlatan İstanbul’daki yurttaşlar, ekonomik krizden hükümetin sorumlu olduğunu belirterek, "Savaşa giden bu bütçe dudak uçuklatıyor" dedi. 

Türkiye’de ekonomik krizin derinleşmesi, TL’nin değer kaybetmesiyle halkı her geçen gün daha da yoksullaştırıyor. Temel yaşam ürünlerine sürekli gelen zamlarla, halkın alım gücü düştü ve pazara, markete gidemez oldu. Ekonomik krizde yaşadıkları sorunları anlatan İstanbul’un Kasımpaşa ve Hacıahmet mahallelerindeki yurttaşlar, iktidarın savaşa ayırdığı bütçeyi halka ayırmasını istedi. 

Kasımpaşa’da bir pikapta sarımsak satarak geçimini sağlamaya çalışan Ayşe Gülbahan, ekonomik krizle birlikte yaşamın zorlaştığını söyledi. Döviz kurlarındaki artışla birlikte gelen zamlara dikkat çeken Gülbahan, “2 ekmek 5 TL oldu. Aylık ekmeğe 300 TL veriyorum. Sarımsakları koyduğum poşeti bugün 15 TL’den alıyorken ertesi gün 20 TL’den alıyorum. Piyasada 50 TL olan sarımsak bende 10-20 TL. Ama buna rağmen halk alamıyor. Benim düşündüğümü neden yönetimdekiler düşünmüyor. Bir müşteri ekmek alabilmek için sarımsak alamayacağını söyledi. 100 TL ile markete gidildiğinde bir torba eşya alabiliyorken, şimdi bir şey alınmıyor. Çocuğuma 23 TL’den aldığım bez 37 TL oldu. Fiyatlar boyumuzu aştı. Bu düzeltilsin. Markete gidiyoruz bir şey almadan eve geliyoruz. Burada çalışmamış olsam açlıktan ölürdüm” dedi.

SAVAŞA DEĞİL HALKA BÜTÇE

İktidarın ekonomide sorunun olmadığı sözlerini hatırlatan Gülbahan, bu söylemlerin tamamının yalan olduğunu söyledi. Gülbahan, “Hayatın içindeyiz, dolayısıyla biz iyi biliyoruz. Ekonomik kriz varlığını sürdürüyor ama kimsenin umurunda değil. Doğalgaz, elektrik ve kira derdini bilmiyorlar. Savaşa ayrılan bütçeyi halka ayırsınlar. Böyle olursa daha iyi olur. Savaş bütçesini çocuğu olan, kirası olan insanlara harcasınlar” diye belirtti.

SÜREKLİ FAKİR EZİLİYOR

Kasımpaşa’da bir büfenin önünde ucuz ekmek kuyruğuna giren ve güvenlik kaygısıyla ismini vermek istemeyen yurttaş, oluşan kuyruğun halkın geçinemediğinin göstergesi olduğunu söyledi. Ekonomiden iktidarın sorumlu olduğunu ifade eden Muş, “Aylık 3 bin TL maaş alıyorken onlar 50 bin TL alıyor. Birde kalkıp halka ‘az yiyin’ diyor. Onlar kendi evinde az yiyor mu? Artık insanlar salak değil. Halkın artık problemin hükümette olduğunu ifade etmesi gerekiyor. Bu giderse gelecek olanda aynı. Ezilen sürekli fakir oluyor” diye aktardı.

ASGARİ ÜCRET

Alışveriş yapmak için dışarı çıkan yurttaşlardan Fatma Sağlam’da geçinemediğini belirtti. Asgari ücretin düşük olduğunu ifade eden Sağlam, “Geçim çok zor. Asgari ücreti arttırmaları gerekiyor. Evinin kirasını veremiyor, çocuğunu okula yollayamıyor, bir süt alamıyoruz. 3 bin TL ile bunların hangisini yapabilirler?” diye isyan etti.

‘SAVAŞA GİDEN BÜTÇE DUDAK UÇUKLATICI’

Hacıahmet Mahallesi’nde mikrofon uzattığımız yurttaşlardan Şerif Bektaş da, yaşanan ekonomik krizin sebebinin savaşa ayrılan bütçenin olduğunu söyledi. İktidarın savaşa ayırdığı bütçenin halkın zararına olduğunu belirten Bektaş, “Bu savaşlar olmasa halk daha çok mutlu olur. Daha iyi bir şekilde halk kendi ailesine bakar. Savaşa giden bu bütçe dudak uçuklatıcı. Halka gelecek bütçe savaşa harcanıyor. Ayrıca savaştan doğa ve hayvanlar da zarar görüyor. Tek isteğimiz artık bu savaşın bitmesi. Bugün insanların ayaklanmasının sebebi ülkede hak, hukuk ve adaletin olmadığından dolayıdır” diye konuştu.

‘İKTİDAR İSTİFA ETMELİ’ 

Astım hastası olan 63 yaşındaki Hüseyin Çetin de ilaçlarının masrafının 400 TL olduğunu ve tek başına ilaçlarını alamadığını söyledi. İlaçlarını temin etmekte çocuklarının yardım ettiğini paylaşan Çetin, ekonomik krize dair şunları söyledi: “Ekonomik krizin sebebi iktidardır, istifa etmeli. Bu krizi iktidar çıkardı. Artık yönetimin değişmesi lazım. Bence 10 yıldan sonra yönetime yeni birisinin gelmesi gerekiyor. Bunlar 20 yıldır koltukta oturuyor. Fakir kesimin cebini boşaltarak kendi ceplerini dolduruyorlar.”

TEMELİ KÜRT SORUNUNA DAYANIYOR

İktidarın savaşa ayırdığı bütçeye işaret eden Çetin, “Boşu boşuna dağlar bombalıyor, uçaklara,  kurşunlara para harcanıyor. Savaşa verilen paralarla okullar yapıp, fakirleri doyursunlar. Ekonomik sorunların teme nedeni Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasıdır. İktidar, ‘Kürt sorununu çözdüm’ diyor ama resmen batırdı” dedi.

SAVAŞIN FAYDASI YOK

Ekonomik krizden büyük oranda etkilendiğini ifade eden kıraathane işletmecisi Abdurrahim Eroğlu, her şeye zam geldiğini belirterek, “Geçen ay dükkan için 700 TL alışveriş yaptım. Aynı alışverişi bu ay yaptığımda bin 24 TL ödedim. 324 lira fazla para ödedim. Görünen o ki bu kriz daha da sürecek çünkü iktidar hala halka ayıracağı bütçeyi savaşa ayırıyor. 40 yıldır devlet savaş içinde hiçbir faydasını görmedi. Boşu boşuna savaşa para aktarıyor. Bunların yerine fabrikalar açsalar insanları çalışacak bir yer bulurlar. Bu dönemde savaşa para harcamasını istemiyoruz” diye tepki gösterdi.

MA/ Enes Sezgin - Doğan Kaynak

Editör: Haber Merkezi