ADIYAMAN - Çelikhan’da tütün yetiştiricisi 65 yaşındaki Zeynep Çalışkan, “Yıllardır toprağa çapa vuruyorum. Şimdiye kadar neredeydiler?” diyerek tepki gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Yetki belgesi” olmadan tütün ticaretini yasaklayan yasaya karşı tütün yetiştiricilerinin tepkisi büyüyor. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı (Bulam) Beldesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Zeynep Çalışkan, 50 yıldır tütün yetiştiriyor. Eşiyle birlikte dağ eteğini oyarak tarım arazisine dönüştüren, bu alana ektikleri tütünle geçimlerini sağlayan Çalışkan, “Eşim öleli 7 yıl oldu. Kendisi tarlada çürüdü. Şimdide bu tütünü yasaklamaya çalışıyorlar. Nasıl geçineceğim? Bizi nereye göçerteceksiniz? Bulam’ın temel geçim kaynağı tütündür. İnsanlar bu tütünle çocuklarını evlendiriyor, okutuyor, ev yapıyor ve geçimini sağlıyor. Tütün de yasaklanırsa, Bulam yok olur. Bu halkı nereye götüreceksiniz. Bu halkla oynamak istiyorsunuz. Sizin oyuncağınız mıyız? Cesaretli olsak bunlara maruz kalmazdık. Tütünümüz yasaklanmazdı. Neden yasaklıyorsunuz? Ekmeğimizi verin, sonra yasaklıyorsanız yasaklayın. 2 dönüm arazim var, ne ekebilirim ki?” diye sordu. 

TÜTÜN HALKIN 

Tütünün Bulam’ın geçim kaynağı olduğunu belirten Çalışkan, “50 yıllık emeğim yasaklanırsa, nereye giderim. Tütünümüzü yasaklamayın. Bırakın tütün Bulam halkının olsun. Bu insanlar akşama kadar güneşin altında çalışıyor. Tütün ile çocuklarımı evlendirdim, okuttum. Şimdi de yalnız başıma kaldım. Böbreklerimde sorun var. Ameliyat olamıyorum. İlaçlarla ayakta kalabiliyorum. Tütün yasaklanırsa, ben nasıl geçineceğim? Evim yıkılsa kimse evimi yapmaz. Sadece ben değil, buradaki insanların hepsi geçimini tütün ile sağlıyor” diye konuştu.   

NE VERGİSİ?

Yasaya tepkisini sürdüren Çalışkan, şunları söyledi: “Ne vergisi? Hapse atıyorlarsa atsınlar. Kim bizden vergi istiyor? Biz yıllardır burada bu toprağa çapa vuruyoruz. Şimdiye kadar neredeydiler? Benim verecek vergim yok. İster kabul etsinler, ister etmesinler. Bu zahmete rağmen üstüne birde bizden vergi istiyorlar. Başka ülkelerin tütününü getirip işliyorlar. Bizimkini de yasaklıyorlar. Bunu neden bize yapıyorlar. Ya beni vurun, ya da tütünü yasaklamayın. Bu insanlara yazık değil mi?” 

MA / Barış Polat

Editör: Haber Merkezi