VAN - Aryen Kültür Sanat Atölyesi’nin çalışmalarını anlatan Fadime Polat, müzik ile Kürtçe’yi geliştirdiklerini, öğrettiklerini ve yaşattıklarını söyledi.
Van'da 2019’da açılan Aryen Kültür Sanat Atölyesi, o günden bu yana çalışmalarını Kürtçe yürütüyor. Atölyede resim, müzik, tiyatro, keman, piyanı, gitar, erbane, bağlama gibi bir çok dalda eğitimler veriliyor. Atölyenin yönetiminde yer alan Fadime Polat, yaptıkları çalışmaları anlattı.
2019’dan beri çalışma yürütüyorlar
Atölyenin açıldığı 2019 yılandan bu yana çalışmalarını aktif olarak sürdürdüklerini söyleyen Fadime, farklı farklı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çalışmalarının daha çok müzik üzerine olduğunu dile getiren Fadime, “Burada daha çok müzik çalışmaları yürütüyoruz. Arayışımız daha çok müzik üzerine. Müzik bölümümüz var. Yine tiyatro ve sinema üzerine de çalışmalarımız var. Aryen Kom grubumuz var. Karma bir grup kadın ve erkek arkadaşlar yer alıyor. Ancak kadın grubu da oluşturduk. Bazı kliplerimiz var ve bunlarda kadınlar yer alıyor. Burada eğitmenlerimiz müzik dersleri veriyor. Çocuklara müzik dersi veriliyor. Ayrıca çocuklar için resim derslerimiz var. Burada da çocuklara resim dersleri veriliyor. Çalışmalarımız bu çerçevede devam ediyor” sözleri ile yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Birçok müzik aleti öğretiliyor
“2-5 yaş arası çocuklara müzik eğitimi veriliyor” diyen Fadime şöyle devam etti: “Bu çocuklara renk ve kartlarla ritim öğretiliyor. Oyunlarla çocuklara müzik eğitimi veriliyor. 7 yaş sonrası çocuklara da müzik aletleri ile eğitim veriyoruz. Gelen çocuklara müzik aletlerini tanıtıyoruz. Dana sonra da müzik eğitimlerini başlatıyoruz. Resim dersleri ise biraz daha farklı. Resim kursu için gelen çocukların eğitimi de 4-5 yaşında başlıyor. Piyano, gitar, keman, bağlama, tef, erbane, santur, kaval, yan flüt eğitimi veriyoruz çocuklara. Müzik aletlerine ilişkin verdiğimiz eğitimde alet sayılarını arttırma arayışımız sürüyor.”
Bir grup kadınla kolektif çalışma
Kadın müzik grubuna dikkat çeken Fadime, “Wan’da yaşayan kadınlar, müzik grubunda yer alıyor. Farklı kesimlerden gelen kadınlar bu grup içerisinde yer aldı. Mülteci, üniversite öğrencisi, çalışan, ev kadınları bu grupta yer alıyor. Çok güzel, kolektif ve renkli bir çalışma. Birbirlerini tanımayan kadınları bu grupta bir araya getirdik. Bu grup ile 2 şarkıyı çektik ve youtube üzeri paylaştık. Kalıcı bir grup oluşturma hedefimiz de var” sözleri ile kadın grubunun yaptığı çalışmaları dile getirdi.
Başvurular sürüyor
Çalışmalarını yazın da sürdürdüklerini söyleyen Fadime, bu temelde başvuruların da devam ettiğini belirtti. Daha çok Eylül ve Haziran ayları arası çalışma yaptıklarını bilgisini paylaşan Fadime, yazın çocukların tatile gitmelerinden dolayı sayının biraz azaldığını söyledi. Fadime şöyle devam etti: “Yazın çalışmalar çok yoğun değil. Tatile gitmeyen çocuklar geliyor kurslarını devam ettiriyor biz de eğitim veriyoruz. Öğrenciler eğitime ara vermek istemiyor ve gelip kurslara katılıyorlar. Eylül de yine çalışmalarımız yoğunlaşıyor. Kayıtlarımız sürüyor. Kayıtları hiç durdurmuyoruz. Çünkü her dönemde başvurular oluyor. Bu yüzden biz de ara vermiyoruz. Eylül ayında daha sistematik ve güçlü bir şekilde kurslarımızı yapıyoruz. Şimdiye kadar 60-70 sabit öğrenci kurslarını sistematik bir şekilde sürdürüyor. Bunun yanı sıra başvurular da sürüyor.”
Kürtçeyi müzikle yaşatıyorlar
Kürtçe çalışma yürüten kültür sanat kurumlarının kapatılmasını hatırlatan Fadime, Wan’da şimdi birçok kültür kurumunun olduğunu ancak Kürtçe eğitim vermediklerini söyledi. Kendilerinin Kürtçe eğitim verdiklerini belirten Fadime, bu yüzden ailelerin de çocuklarını gönderdiklerini söyledi. Wan’daki diğer kültür kurumları ile aralarındaki farkın dil olduğunu dile getiren Fadime, devamla “Bizler anadil ile çocukları eğitiyoruz. Çocuklarının Kürtçe’yi unutmamasını isteyen, çocuklar okula gittiğinde ana dil ile bağları kopan aileler çocuklarını buraya getiriyor ve çok ilgi gösteriyorlar. Bunun dışında da Kobanê ve Rojhilat’tan gelen aileler Türkçe bilmediği için bize geliyor. Çünkü biz Türkçe eğitim vermiyoruz. Bu onlar için iyi oluyor ve kendilerini yabancı hissetmiyorlar. Kendilerini evlerinde ve halkın içinde hissediyorlar. Okula giden ve orada Kürtçe konuşamayan çocuklarda bir utangaçlık gelişiyor. Ancak buraya geldiklerinde tüm çocukların Kürtçe konuştuğunu görüyorlar ve utangaçlıkları, korkuları kırılıyor. Bu da hem bizim içih hem de çocuklar için daha iyi oluyor. Kültür, sanat, müzik ve Kürtçe’yi korumak için kimliklerine sahip çıkıyorlar. Bu yüzden biz de varız ve var olacağız diyoruz”
‘Herkes için sanat
Yeni projelerinin de olduğunu söyleyen Fadime, son olarak şöyle dedi: “Hedefimiz çocukların sayısını arttırmak ve eğitmek. Sadece çocukları değil büyüklere de eğitim veriyoruz. Ancak çocukların eğitimi daha iyi ve güçlendiriyor. Youtube üzerinde bizim tamara kliplerimiz var. Amacımız yeni klipler yapmak ve paylaşmak. Kadın grubumuzu büyütmek istiyoruz ve kalıcı bir kadın grubu oluşturmak istiyoruz. Her yerde kendi kültürümüzü tanıtacağız. Sadece Kürtler değil herkes bu kültürü görmeli. Dile sahip çıkmak için sadece konuşma ile değil, kültür ve sanat ile sanat çalışmaları üzerinde durmak gerekir. Herkes için sanat diyorum:”