Bu durumdan en fazla etkilenen önemli sektörlerden biri olan hazırgiyim geliyor. Türkiye’nin hazırgiyim ihracatı yılın ilk yedi ayında yüzde yedi azaldı. Kapasite kullanım oranı Haziran 2023’te yüzde 70.8’e kadar geriledi. Yılbaşından bu yana durgunluk yaşanan hazırgiyimde sorunlar geçen haziran ayı ile birlikte ayyuka çıktı. Birçok atölye ve fabrika kapanma noktasına gelirken toplu üretim tesisi satışları da başladı. Bu gelişmeden en çok etkilenen kesim olan makineciler, yaşananları 2000 krizine benzetiyor. Hazırgiyimci durgunluğa dayanamayıp atölyesini satmak isterken makineciler şuna dikkat çekti: “Herkes kapatıyor alan yok. Bizim de ödeme dengemiz bozuldu.” 

ENFLASYON YAŞANIYOR

İstanbul’da faaliyet gösteren Sandıkçı Makine’nin sahibi Mustafa Sandıkçı, satışların geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirterek “Şubatta durgunluk başladı. Ramazan Bayramı’ndan bu yana da piyasada hiç iş yok. Büyük fabrikalar da kapanıyor. Seçimden sonra toparlanma bekliyorduk ama olmadı. En son 2000 yılı krizinde görmüştüm böyle bir durgunluğu” dedi. 30 yıldır sektörde olduğunu söyleyen makineci Selim Liv ise yaşananları bir başka kriz yılı olan 2008’e benzetiyor. Var olan makine stokuna konfeksiyoncuların sattığı makineler de eklenince piyasada makine enflasyonu yaşandığını söyleyen Liv şöyle devam etti: “Yaz başından bu yana sert bir düşüş var. Anadolu’da yüksek adetli üretim yapan yerler de kapanmaya başladı. İhracat müşterisi Bangladeş ve Hindistan’a gitti bu da bizim fabrikaları boş bıraktı. En son 2008’de yaşamıştım buna benzer bir dönemi ama tabii o daha kötüydü. Umarım bugünlerin sonu da o gün gibi olmaz.” 

40 yıldır sektörde olan bir başka makineci ise son bir ayda 20 hazırgiyim atölyesinin makinelerini satmak için kendilerini aradığını belirtti. Merter’de makine satışı yapan bir başka makineci ise şunları söyledi: “Bizim de nakit akışımız durdu. Borçların günü geldi, konfeksiyoncunun yanında biz de zordayız.”